Uzayda İşlenen İlk Suç Olabilir: Eşinin Banka Hesaplarına İzinsiz Giren Astronota Soruşturma

NASA, bir astronotun Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan boşanmak üzere olduğu eşinin banka hesaplarına girmesi üzerine soruşturma başlattığını duyurdu. Bu olayın tarihte uzayda işlenmiş ilk suç olabileceği belirtiliyor.

BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Astronot Anne McClain, kendisine boşanma davası açan eşi Summer Worden'ın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan banka hesaplarına girdiğini kabul etti, ancak yanlış bir şey yapmadığını söyledi.

Bir süre önce Dünya'ya dönen McClain, New York Times gazetesine avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, hesapta faturalar ve Worden'ın birlikte büyüttükleri oğlunun bakımı için yeterince para olup olmadığını kontrol etmek istediğini belirtti.

Worden'ın Federal Ticaret Komisyonu'na şikayeti sonrası NASA Teftiş Kurulu inceleme başlattı.

McClain, subay olan Worden ile 2014’te evlenmiş, 2018'de ise boşanma kararı almıştı. West Point askeri akademisinden mezun olan ve Irak'ta savaş pilotu olarak 800 saat uçuşu bulunan MsClain, 2013'te NASA'ya girdi.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda altı ay görev yapan MsClain, sadece kadın astronotların katıldığı ilk uzay yürüyüşüne seçilmişti. Ancak uzay kıyafetinin ölçüleri uymadığı için, güvenlik endişesiyle MsClain'in bu yürüyüşe katılmasından son anda vazgeçildi.

Eğer olay kabul edilirse dava uzayda işlenen ilk suç olarak geçebilir.

Uluslararası Uzay İstasyonu ABD, Rusya, Avrupa, Kanada ve Japonya'ya ait. Anlaşmada Avrupa tek bir ülke olarak geçiyor.

Ortaklar arasında varılan anlaşma uyarınca burada görev yapan kişiler ve mülkleri için astronotların vatandaşı olduğu ülkelerin yasaları geçerli.Anlaşma, örneğin bir Kanadalı astronotun uzayda suç işlemesi halinde Kanada yasalarına, bir Rus kozmonotun suç işlemesi halinde de Rus yasalarına göre yargılanmasını öngörüyor.

Anlaşmada astronotların 'Dünya'ya iadesi'yle ilgili düzenleme de mevcut. Herhangi bir ülke, kendi vatandaşı olan bir astronota karşı suç işleyen diğer astronotu yargılamak üzere iadesini talep edebiliyor.

Uzmanlar, uzayda işlenebilecek suçlar için yasal çerçeve olmasına rağmen bunların şimdiye kadar hiç işletilmediğine dikkat çekiyor.

Popüler İçerikler

Kripto İntiharı mı? Bitcoin’deki Büyük Düşüş Sonrası Bunalıma Girdiği İddia Edilen Doktor İntihar Etti
CHP’li Belediye İptal Etti: 3 Gazeteye Yıllık Yaklaşık 500 Bin Lira Ödeniyormuş
Antalya'daki Teleferik Faciasında Mahsur Kalan Bir Vatandaşın Çektiği Görüntüler Ortaya Çıktı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
25.08.2019

Bu kadar geç kalınmasının tek sebebi bizim uzaya gidememiş olmamızdır. Yoksa şimdiye kadar kadın astronotlara taciz, uzaydan çocuk istismarı, uzayda namus cinayeti gibi suçlar çoktan işlenmiş hatta yörüngede geçici hapishane kurulmuş olurdu. Neyse ki bu konudaki rakiplerimizden Hindistan tam gaz geliyor oralara yakında.

25.08.2019

Nette ki bilgilerde şöyle bir sorunsal vardı "Hindistan'lı astronot Kanadalı meslektaşına yumruk atıp yaralasa ve Japonya’ya ait modüle kaçsa ne olur ":D buna karşılık bilgiler; Madde mantığında esas alınan unsur, astronotların vatandaşlık bağı ile tabi oldukları ulusal hukuklardır. Ancak bu hükme alternatif olarak, astronotun fiili, milletler arası bir boyut kazanırsa, misal yukarıdaki örnek, failin hareketi neticesinde etkilenen eşya ya da şahsın hukuku kapsamında da hukuksal işlem yapılabilecektir. Dış Uzay Anlaşması’nın sekizinci maddesinde anlaşmaya taraf ülkelerin kayıtlı uzay araçlarında, fırlatıcı ülke olmaları durumunda fırlatılan araçta yargı yetkilerinin devam edeceği kuralı bulunmaktadır.

26.08.2019

Kadın her yerde kadın :)

cinayet olsa efsane olurdu uzaydaki ilk suç diye ama bu saçma bi ilk :D

TÜM YORUMLARI OKU (11)