Hayatımıza Uzay Yolculukları Sayesinde Girmiş Olan 14 Önemli Buluş

Uzay yolculukları asıl amaçlarının dışında, bu yolculuklar için yapılan araştırma ve geliştirmeler sırasında da insan hayatını kolaylaştıran birçok buluşun ortaya çıkmasını sağladı. Bunlardan bir çoğu artık günlük hayatımızda sıradan hale gelmiş eşyalar.

1. Taşınabilir Bilgisayarlar

NASA'nın uzay programı için kullanılan dizüstü bilgisayar SPOC (Shuttle Portable On-Board Computer), ilk taşınabilir bilgisayar olan Grid Compass'tan uyarlanmıştı. Şirket bu tasarımda birkaç donanımsal değişikliğe ve yeni yazılım geliştirmesine gitti. Bu geliştirmeler de Grid Compass'ın yeni bir versiyonunu ticari olarak piyasaya sürmesine ortam hazırladı.

2. Protezler

NASA'nın uzay görevlerinde kullanılmak üzere insansız veya insanlı araçlarında yaptığı robotik geliştirmeler engellilerin kullandığı protezlerin daha işlevsel olmasını da sağladı.

3. Şarjlı El Süpürgesi

NASA ve Black & Decker şirketi Ay'da örnek toplayacak hafif bir cihaz geliştirmek için ortaklaşa bir cihaz geliştirdiler. Şirket daha sonra 1979'da şarjlı el süpürgeleri üretmek için bu fikirden yararlandı.

4. Su Arıtma Sistemi

60'lı yıllarda NASA, insanlı uçuşlarda kullanılan suyun, dezenfekte edilip tekrar kullanılması amacıyla bakır-gümüş iyonizasyonu teknolojisini geliştirdi. Bu teknoloji şimdilerde havuzlarda bakterileri öldürmek için klorlamaya alternatif olarak kullanılıyor.

5. Ev İzolasyonu

Uzay aşırı sıcaklığın olduğu bir yer. NASA bu bilerek uzay görevlerinde kullanılmak üzere alüminyum polyesterden yapılmış bir izolasyon malzemesi geliştirdi. Bu reflektif izolasyon malzemesi hem evlerde kullanılıyor hem de güneşli günlerde arabanın içinin ısınmasını engelleyen güneşlik görevi görüyor.

6. LED'ler

Kırmızı LED'ler uzayda bitki yetiştirmek ve insanları iyileştirmek için kullanıldı. NASA tarafından kullanılan LED teknolojisi, tıbbi cihazların geliştirilmesine katkıda bulunmuştur.

7. CAT Tarama

Uzay programları her zaman iyi ve detaylı görüntü içeren dijital görsellere ihtiyaç duydu. Bu yöndeki gereksinimler de günümüzdeki CAT ve radyografi taramalarının temelinin atılmasına sebep oldu.

8. Hafızalı Köpük

Günümüzde visco yataklar ile daha çok anılan hafızalı köpükler 1970'lerde NASA tarafından ilk olarak pilotların koltuklarında daha rahat etmeleri için geliştirildi. Sonrasında da bu köpükler uzay mekiklerinde kullanılmaya başlandı.

9. Mouse

i.rtings.com

1960'larda NASA'daki bir araştırmacı, bilgisayarları daha verimli kullanmak adına çalışmalar yürüttü ve bilgisayar ekranındaki verileri kolaylıkla yönlendirebilecek bir teknoloji konusunda fikir sundu. Bu fikir bugünkü mouseların icadına ön ayak oldu.

10. Hidrolik Kurtarma Makası

Şimdilerde daha çok trafik kazalarında sıkışan yolcuyu kurtarmak için en çok başvurulan ekipmanlardan olan hidrolik kurtarma makasının minyatür versiyonu uzay mekiklerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş bir alet.

11. Çizilmeye Dayanıklı Mercekler

NASA'ya bağlı bir araştırma merkezi, havacılık endüstrisinde kullanılmak üzere elmas sertliğinde kaplamalar üzerine çalışmalar yürüttü. Geliştirme sonrasında ortaya çıkan bu tekniğin patenti alındı ve gözlük camlarında kullanılmaya başlandı.

12. Kablosuz Kulaklıklar

NASA'nın geliştirdiği bir diğer teknoloji ise kablosuz kulaklıklar. Astronotların ellerinin serbest şekilde hareket edebilmesi ve kablo karmaşasından kurtulmak için kablosuz kulaklıklar geliştirildi.

13. Cep Telefonu Kameraları

90'larda, uzay araçlarında kullanılmak üzere daha küçük ve işlevsel kameralar geliştirilmeye çalışıldı. Şu anda piyasada olan kameraların 3'te 1'i bu teknolojiyi kullanıyor.

14. Bebek Mamaları

Uzun süreli uzay yolculukları sırasında astronotların yiyecek gereksinimlerini karşılayabilmesi için zenginleştirilmiş gıda geliştirmeleri üzerine çalışmalar yürütüldü. Yapılan bu geliştirmeler günümüzdeki bebek mamalarının içeriğini oluşturuyor.

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
18.03.2021

uzay calismalarina harcanan para hic bir zaman israf degildir. uzay calismalari daima bilimin ve teknolojinin en uc noktasi olmustur, daha insanlar uzaya cikmadan cok once bilimin gelismesinde oncu olmustur. keza bugun muhendislikde kullanilan calculus matematigi ilk yildiz ve gezgen hareketlerini aciklamak icin gelistirilmistir. bu yuzden daima bilimin ve teknolojisinin ilerlemesine on ayak olur. bunun yaninda ileri teknolojide tecrubeli kalifiye muhendislerin elemanlarin yetismesinede ortam saglar.

14.12.2021

Buraya motor sporlarını da ekleyebiliriz sanırım. Bugün daha güvenli, daha verimli araçlar kullanıyorsak bunlarda buraya yapılan yatırımlar sayesinde. Keza 2. Dünya savaşı sıradında da büyük teknolojik sıçramalar yaşanmış. Roket,radar, tükenmez kalem, bilgisayar, kan bankaları vs vs. Sanırım insanlık sidik yarıştırmadan ilerleyemiyor

18.03.2021

Az önce başka bir içerikte aklıma gelmişti buraya da yazmış bulunayım. Annemlerin çocukluğunda bir tek muhtarın tv si varmış onun evinde toplanırmış köy halkı seyir için. Şimdilerde 5 dk elektrik gitse ne yapacağımızı şaşırıyoruz alık gibi bakıyoruz birbirimize. Haftada belki iki belki 3 akşam 1 saat tv dışında köy dışındakilerden muhtarlığa ayda yılda bir gelen telefon dışında teknolojinin t'si yokken daha mı güzeldi acaba hayat. İçerik zaten teknolojinin nimetleriyle dolu tabi ki yararı çok büyük ama acaba zararı yararından fazla olabilir mi diye düşünürüm hep

18.03.2021

evine geliyorsun, sicak dusun bir vana cevirmene bakiyor, eski devir olsa odun kesip ates yakip suyun isinmasini bekliyecen. yemek yapmaya usenirsen bir telefonla envayi cesit sey kapina geliyor, tek tikla dunyanin oteki tarafindaki seyleri gorup ogrenebiliyorsun, entellektuel ihtiyacini kutuphane kutuphane gezmeden tatmin edebiliyorsun, gezmek istersen dunyanin oteki ucuna ayni gun icinde ucarak gidip gorebiliyorsun. bilmiyorum bence bizimkisi elindeki imkanlarin degerini bilememek. bazi sorunlara gelir adaletsizliklerine ragmen dunya tarihinde ortalama insanin en rahat en konforlu yasadigi devirdeyiz, cok degil bundan 200yil once gelismis ulkelerde bile ortalama yasam 40 yildi, her 4 cocukdan 1i bes yasini goremiyordu, kirsalda yasayanlar karnini doyurmada zorlaniyordu, sehirde calisanlar gunde 14-16 saat calisiyordu. bence degerini bilmek gerek, keza artan nufus ve yaklasan iklim kriziyle dunya bu rahat ve refaha uzun sure tekrar ulasamayabilir.

13.09.2023

teşekkürler ödevim için çok yardımcı oldunuz

TÜM YORUMLARI OKU (6)