Uzay Konusunda Rakiplerinin Bir Adım Önüne Geçmek İsteyen Çin, Gemi İnşa Etmeye Hazırlanıyor

Son zamanlarda gerçekleştirdiği başarılı Ay görevlerinin ardından hedefini arşa çıkaran Asya’nın süper gücü Çin, gelmiş geçmiş en büyük uzay aracını inşa edebilme olasılığını araştırmak üzere beş yıllık bir araştırma projesi başlattı. Çin’in planlarını ve bu devasa uzay gemisi konusunda açıklanan bilgileri merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

Çin, uzay programı kapsamında en az bir kilometre uzunluğunda bir uzay gemisi inşa etme konusunda çalışma yapacak.

Bu uzay gemisi projesine değinmeden önce projenin mevcut koşullarda ne kadar büyük olduğunu bir karşılaştırmayla açıklamak istiyoruz. Şu anda yörüngemizde bulunan 109 metre uzunluğundaki Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) 150 milyon dolara mal oldu ve inşa edilmesi 13 yıl sürerken bunun için 30 uzay görevi gerçekleştirildi.

Çin’in inşa etmek istediği gemi, UUİ’nin 10 katı büyüklükte.

Uzayda Çin: Büyük Atılım kitabının yazarı Brian Harvey bu projeyle ilgili olarak, “Bu, tamamen hırs, uzun vadeli düşünme ve belli bir hedefe sahip olmakla ilgili. Bu tür uzun vadeli projeler Batılı ülkelerin benimsediği kısa vadeli yatırım anlayışıyla uyumsuz olduğundan propaganda yapmak amacıyla karalanabilir” diyor.

Çin, son yıllarda uzay araştırmalarında ciddi adımlar attı.

Amerika ve Rusya'nın ardından Ay'a gidip analiz etmek üzere Dünya'ya taş örnekleri getiren üçüncü ülke oldu, Amerika gibi Mars'a keşif aracı indirdi ve Ay'ın görünmeyen yüzüne iniş yapan ilk ülke oldu. Bunlara ek olarak şimdilerde, bu yıl 90 gün boyunca astronot konuşlandırdıkları Tiangong uzay istasyonunu inşa ediyorlar, ki istasyonun günün birinde UUİ'ye rakip olması bekleniyor.

2009 yılında 2050 Yol Haritası adlı bir rapor yayınlanmıştı.

Raporda, bu yüzyılın ortasına kadar dünyanın önde gelen uzay yolculuğu yapabilen ülkelerinden biri olma planları açıklanmıştı. Harvey bu konuyla ilgili olarak, 'Çin'in uzay konusundaki ufku bu yıl ya da on yıl sonrası değil, yarım yüzyıl sonrası' diyor. Bir diğer değişle, Çin uzay projelerini gerçekleştirmeye hemen başlamayı düşünmüyor, sadece bu projeleri düşündüğünü duyuruyor.

Araştırma çalışması düşüncesini ortaya Çin Ulusal Bilim Vakfı attı.

Çin'in Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın idaresindeki bu vakıf, uzayda yeni, hafif tasarım, malzeme ve inşaat teknikleri konusunda beş yıllık bir fizibilite çalışması yapacak bilim insanlarına 15 milyon yuan teklif ediyor.

Bu kadar büyük bir uzay gemisi inşa etmek istemelerinin belirli bir sebebi var.

Bu sebep suni yer çekimi. Suni yer çekimine sahip bir uzay istasyonunda astronotlar, kemik yoğunluğu ve kas atrofisi gibi ağırlıksızlığın en zararlı etkilerinden korunabilecek. Mars veya daha uzay gezegenlere yapılacak uzun süreli yolculuklarla suni yer çekimi sayesinde mürettebatın sağlığı korunabilir. Suni yer çekimini sağlamanın en temel yolu, büyük devasa bir yapı inşa etmek.

İçerideki merkezkaç kuvveti, içerideki şeyleri dışarıya itiyor.

Yapı, doğru hızda döndüğü takdirde yer çekiminin etkilerini taklit eden bir kuvvet oluşabilir. Sorun şu ki, insanlar dönme oranına aşırı duyarlı. Dakika başına birkaç devirden daha hızlı dönerse taşıt tutması durumu görülebilir. Yapılan deneylerde bu etkilerin dakika başına bir ila iki devirlik dönüş hızında neredeyse ortadan kalktığı görüldü.

Bu yüzden geminin, 1-2 devirlik dönüşle yer çekiminin oluşturulabileceği bir büyüklükte olması gerekiyor.

NASA'nın bu yıl bir kilometrelik uzay gemisi inşaat senaryosu üzerinde çalışma yürütmesi için burs verdiği robotbilim profesörü Zachary Manchester uzay gemisiyle ilgili olarak, 'Gördüğümüz kadarıyla bu yapının yaklaşık 1 kilometre uzunluğunda olması gerekiyormuş' diyor.

Çin'in çok sayıda bileşeni fırlatıp yörüngede gemiyi inşa etme düşüncesi üzerinde durması bekleniyor.

Ancak bilim insanları böylesine bir yapının yüzeyde inşa edilip ardından SpaceX'in Falcon Heavy roketi gibi büyük bir roketin burnuna yerleştirilip fırlatıldıktan sonra uzayda genişlemesinin mümkün olup olmadığını araştırıyor. Bu fikri gerçekleştirmek için, makasa benzeyen ek yerleriyle boyutların katlanarak küçülmesini sağlayan mekanik metamalzemelerin kullanılması gerek.

Bu konudaki en bilindik örnek Hoberman Küresi.

Bu oyuncak katlanmış hâldeyken küçük, dikenli bir topa benziyor ama asıl yarıçapının kat be kat büyüklüğünde bir küreye dönüşebiliyor. Manchester'ın üzerinde durduğu mekanizmalar da asıl boyutlarının yüzlerce katına genişleyebiliyor. Bu uzay gemisi projesinin nasıl şekilleneceğini zaman gösterecek. Kesin olan tek şey, şu ana kadar üretilen uzay araçlarından çok daha büyük bir şey ortaya konulacağı.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz 👇

Yıl Boyunca Dur Durak Bilmeyen NASA, Şimdi de Dünya’yı Görüntülemek İçin Uydu Fırlattı!
Mars’a Gönderilen Keşif Robotu Perseverance’ı Yakından Tanımak İster misiniz?
Uzay Konusunda En Büyük Hedeflerimizden Olan 'Su' İçin Bir Kez Daha Ay'a Gidiyoruz!

Popüler İçerikler

Survivor'dan Elenen Bozok Şok İddialarda Bulunduğu Nagihan Hakkında "Şakşakçı" Dedi!
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Cübbeli Ahmet Hoca Kalp Krizi Geçirdi: Hastaneye Kaldırılan Cübbeli Ahmet Hoca’ya Anjiyo Yapılacak!
YORUMLAR
16.10.2021

uzay calismalari cok buyuk maddi kaynak ve ileri teknoloji gerektiyor. ayrica butun dunyanin takip ettigi bir alan. haliyle buyuk ulkelerin ekonomik ve teknolojik gucunu gosterme araci haline geliyor. hele uzayda en onde gitmek dunyanin lider ulusu benim demek. yakin zamanda hizli bir yukselis gosteren cin'in bu alana buyuk yatirim yapmasi normal. amerikada buna tepki olarak projelerini buyutecektir. soguk savastan beri yerinde sayan uzay macerasi yeni bir yaris ile hareketlenecek.

15.10.2021

Ulan daha attığı roketin parçaları nereye düşecek diye bütün dünya diken üstünde duruyordu. Hiç güven olmaz aq çekik gözlülerine..

16.10.2021

uzay calismalari cok buyuk maddi kaynak ve ileri teknoloji gerektiyor. ayrica butun dunyanin takip ettigi bir alan. haliyle buyuk ulkelerin ekonomik ve teknolojik gucunu gosterme araci haline geliyor. hele uzayda en onde gitmek dunyanin lider ulusu benim demek. yakin zamanda hizli bir yukselis gosteren cin'in bu alana buyuk yatirim yapmasi normal. amerikada buna tepki olarak projelerini buyutecektir. soguk savastan beri yerinde sayan uzay macerasi yeni bir yaris ile hareketlenecek.

TÜM YORUMLARI OKU (7)