Uzay İstasyonu ve Uzay Mekiği Nedir?

Uzay; düşük yoğunluklu parçacıklar, çoğunlukla hidrojen, plazma ve helyumun bulunduğu bir alandır.  Ayrıca manyetik alanlar, elektromanyetik radyasyon, nötrinolar, Kozmik toz ve kozmik ışınlar içerir.  Güneş, gezegenler, yıldızlar, astroidler, ve meteorlardan meydana gelmiştir. Dünya ve diğer gök cisimlerin içinde bulunduğu sonsuz bir alan olarak kabul edilir.  İnsanlık tarihinden beri Dünya'nın ötesinde olan uzay bir merak konusudur. Gök cisimlerinin incelenmesi ve uzayda yaşamın olup olmadığı halen daha birçok ülke tarafında araştırılmaktadır. Bu bilimsel araştırmalar için ise bilim insanları yetiştirilmiş ve bazı araçlar tasarlanmıştır. Peki, uzay istasyonu ve uzay mekiği nedir? İşte detaylar...

Uzaya gitmek ve orda çalışmalar yapmak oldukça meşaketli bir iştir. İlk uzayla ilgili araştırmalar 1932 yılında Amerikalı fizikçi Karl Guthe Jansky sayesinde yapıldı. Şans eseri uzaydan gelen radyasyonları bulmasıyla radyo teleskopları doğdu, uzayın derinlikleri dinlendi ve bu radyasyonların kaynağına inilebildi. Daha sonraki yıllarda Almanların geliştirdiği V1 ve V2 füzeleri uzayın keşfedilmesinde önemli rol oynadı. Amerika ise 1947 yıllarından sonra uzay araçları ve çalışmalarına ağırlık verdi. Ancak bu konuda tam olarak başarılı olamadı. Uzay Yarışı dönemin de ise Sovyet Rusya, bir uydu tasarlayarak Dünya üzerinde yörüngeye oturttu. Bu uydulardan birçok bilgi edinildi. İnsanların ve diğer canlıların uzayda yaşayabilmeleri için hangi şartların olması gerektiği ortaya koyuldu. Uzay biliminde oldukça önemli araçlar olan uzay istasyonu ve mekiği hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Uzay İstasyonu ve Uzak Mekiği Nedir?

Uzay boşluğunda bilim insanlarının konaklaması ve çalışması için hazırlanan platformlara uzay istasyonu denilmektedir. Büyüklüğü bir futbol sahası kadardır. Şu ana kadar yapılan bütün uzay istasyonları Dünya yörüngesine gönderilmiştir. Diğer uzay araçlarından ayıran özelliği ise roketlerinin olmamasıdır. Roketi olan araçlar insanların uzay istasyonlarına gitmeleri için tasarlanmıştır. Bu uzay istasyonları yörüngede yıllarca kalabilmektedir. 

İlk uzay istasyonu, 1957 ile 1975 yılları arasında ki Uzay Yarışı döneminde SSCB tarafından kurulmuştur. Salyut1 adındaki uzay istasyonu yörüngeye fırlatılan Salyut serisinin ilkidir. Sovyet Rusya, uzaya 7 tane Salyut ve 1 tane Mir olmak üzere toplamda 8 tane uzay istasyonu göndermiştir. SSCB buradaki başarısıyla ileri dönemlerde yapılan uluslararası projelerde önemli roller oynamıştır. 1973 tarihinde ise Amerika Birleşik Devletleri'ne ait NASA tarafından yörüngeye Skylab adında uzay istasyonu fırlatıldı ve işletilmeye başlandı. Çeşitli ülkelerin birlikte çalıştığı ve uzaya gönderilen en büyük istasyon ise Uluslararası Uzay İstasyonu olmuştur. 1998 yılında yörüngede başlanan çalışmalar 2011 yılında tamamlanmıştır. Dünya'dan görülebilen tek uzay istasyonudur. Bilim, fizik, kimya alanında çalışmalar yapılmaktadır.

Uzay mekiği ise astronotları uzaya taşıyan araçlara denilmektedir. Uzay gemisi de denilen bu araçlar, insanlı veya insansız olabilir. Uzay mekiği 100.000 kg ağırlığa sahiptir. Ayrıca 300 km'lik yüksekliğin yörüngesinde saniye de 7700 m hızla hareket edebilirler. Araçlar uzaydan Dünya'ya dönerken Atmosfer de en yüksek hızına ulaşır. Atmosferde sürtünmeden dolayı ısıları 2000 dereceye kadar çıkar. Araçlarda bulunan ısı kalkanları ise uzay mekiğini yüksek ısıdan korur. İnsanlı uzay araçları ise yörüngedeki uzay araçlarından aldıkları mürettabatı ya da yolcuları taşımakta kullanılırlar. İnsansız uzay araçları da kendi başlarına veya uzaktan kumanda ile iş görürler. Bu robotik uzay araçları uzay sondası olarak da bilinmektedir.

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık