Uzaktan Çalışmanın Ekonomik Etkisi Sadece Şirketlerin Değil Çalışanın da İşine Geliyor

Uzaktan çalışma pandemiyle hayatımıza girdi. Öncesinde nadir duyulan bir kavram olan 'home office/evden çalışma' genelde toplumda çok anlaşılan bir iş şekli değildi. Pandemi bitmesine rağmen uzaktan çalışmadan vazgeçemiyoruz. Özellikle bazı sektörlerde ve metropollerde uzaktan çalışmanın daha verimli olması belki de ekonomik olarak tasarruf ve büyümeyi de destekliyordur?

Uzaktan çalışma pandemi evlere kapanmayla yayıldı. Çoğu ev 7/24 bir ofise dönüştü. Pijama/gömlek kombinasyonları, zoom toplantıları, mutfak arka planlarını gizlemek için kütüphane görünümlü teknolojik backroundlar derken, birçok işte halen tercih edilen bir sistem olarak kendini korudu.

Uzaktan çalışmanın farklı güzellikleri de oldu. Pandemi sonrası biten kapanmalar mekan, zaman bağımsız iletişimle kişilerin harcamalarını artırabiliyor.

Uzaktan çalışma "şaşırtıcı derecede dirençli şekilde genişlemeyi" sürdüren ABD ekonomisinde alışkanlıkları da yapısal bir değişime uğratıyor.

Moody's Analytics'in ticari gayrimenkul ekonomisi başkanı Thomas LaSalvia, uzaktan çalışmada gün kavramlarının değiştiğini ve haftasonunun tek kısıt olmadığını 'uzaktan yapılabileceklerin her zamankinden çok daha fazla olduğunu'  söylüyor.

ABD'de açıklanan büyüme rakamlarının hizmetler yönelik harcamalarında tüketimle büyümenin devam ettiği görüldü.

Bu büyümede, uzaktan çalışanların seyahat etmek için daha fazla vakti olmasıyla otel odasında, havuz kenarında, uçakta çalışma fırsatı yakaladığı görüldü.

Bu harcama şekli ilk zamanlar pandemide biriken talebin dışa vurumu sanılmıştı. Sonrasında süren bu davranış şekilleri, evden ya da uzaktan çalışanların zaman maliyetlerinin azalmasıyla bağımsız çalışma şekilleri olmaya başladı.

Global Workplace Analytics tarafından 2021 yılında yürütülen bir araştırmada, yarı zamanlı evden çalışanların 1 yılda 600 ila 6 bin dolar arasında tasarruf ettikleri ortaya çıktı. Tasarrufların miktarı bölgesel olarak değişirken, ulaşım, park ve yemek gibi masrafların azalması sonuncunda oluşuyordu.

Araştırmada uzaktan çalışan birinin işe giderken harcadığı sürenin yarısı dahi 11 iş gününe denk geliyor.

Türkiye'ye de dönüp bakıldığında, büyükşehirlerin ekonomik koşullarının giderek zorlaşması, artan kiralar, alım gücü düşen beyaz yakanın ulaşımda harcadığı vakit ve enerji bir yana deprem tehlikesi gibi nedenlerle belki de küçük şehirleri de kalkındırmak ve istihdam sorununu çözmek için önemli bir çıkış yoludur.

İlk zamanlar şirketlere kazandıran "evden çalışma modeli" artık çalışanlar için de geçerli. Pandemi olmamasına karşın insanların "evden/uzaktan çalışma" istemesi ve araması da bu sistemin uzun yıllar süreceği anlamına gelebilir.

Şirketler Hazırlansa İyi Olur: Beyaz Yakalı İstanbul'dan Gitmek İçin "Uzaktan Çalışma" İlanlarında İş Arıyor
İstanbul'dan Kaçacak Kaç Kişiyiz? Uzaktan Çalışma Modeli Şehri Rahatlatırken Çalışanların Refahı Yükselir mi?
Uzaktan Çalışma ve Hibrit Çalışma Modellerinin Şirketler Açısından Ne Gibi Artıları Var?
Ofise Dönmek İstemiyoruz! Uzaktan Çalışmaya Devam Etmemiz İçin Aşırı Mantıklı 14 Sebep

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
YORUMLAR
11.08.2023

Ama bazı iş kollarını ne yazık ki uzaktan çalıştıramazsın... Mühendislik v.b gibi...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ