Uzak Doğulular Yemek Yerken Neden Tüm Dünyanın Aksine "Chopstick" Kullanıyor?

Chopstick kullanırken eriştelerinizin elinizden kayıp gitmesiyle karşılaştığınız o zor anı yaşadınız mı? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz! Uzak Doğulular ise bu zarif çubuklarla hemen her şeyi kolayca yiyor. Peki, neden çatal kullanmıyorlar?

Chopsticklerin kökeni yaklaşık 5.000 yıl öncesine, Çin’e kadar uzanıyor. İlk chopstick örnekleri, M.Ö. 1200'lerde Çin’in Henan bölgesinde bulundu. Başlangıçta bu basit araçlar, sadece yemek kaplarından yiyecekleri çıkarmak için kullanılan ince dallardan ibaretti.

O dönemde chopstickler bugünkü gibi zarif ve süslü değildi, fildişi ya da bronz gibi malzemelerden yapılmıştı. Çinliler, doğa ile uyumlu olma felsefesi gereği araçlarını bu şekilde şekillendirdi.

Basit çubuklar, sadece yemek yeme aracı değil; pişirme, ateşi karıştırma ve yemekleri servis etme gibi birçok amaç için kullanıldı.

Başlarda çok amaçlı kullanılan chopstickler, zamanla mutfak tekniklerinin gelişmesiyle sadece yemek yeme aracı haline geldi. Şefler, yemekleri daha küçük parçalara ayırarak pişirme süresini hızlandırmayı keşfettiler.

Bu da sofrada bıçak kullanma gereksinimini ortadan kaldırdı ve chopsticklerin popülaritesi arttı. 5. yüzyıla gelindiğinde chopstickler, günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası olmuştu.

Çatal gibi sivri uçlu araçlar ise Uzak Doğu felsefesinde şiddet ve saldırganlıkla ilişkilendiriliyordu. Çin'den Japonya'ya yayılan chopstickler, Japonlar tarafından da benimsenip tasarımda bazı ince değişiklikler yapıldı.

Böylece chopstickler, yemek kültürünün ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Peki chopstickler mi daha iyi yoksa çatal mı? Aslında bu bir yarış değil. Çatallar, büyük parçaları delmek için harikadır ancak chopstickler, yiyecekleri ince bir şekilde kavrayarak küçük parçalar almanıza olanak tanır.

Çin kültüründe, chopsticklerle yiyeceğin her parçasını ayrı ayrı tatmanın daha hassas bir yemek deneyimi sunduğuna inanılır.

Bugün chopstickler yalnızca Çin ya da Japonya’da değil, dünya genelinde Asya mutfağının simgesi haline geldi. Artık neredeyse her restoranda, çatal ve bıçakların yanında chopstick de bulmak mümkün.

İlginizi çekebilir:

Japonlar Neden Tüm Dünyanın Aksine Selamlaşırken Eğilir?
Japonlar Neden Tüm Dünyanın Aksine Yer Yatağında Uyumayı Tercih Ediyor?
Bir Elma 720 TL: Japonya'da Meyveler Neden Dudak Uçuklatacak Seviyede Pahalı?

Popüler İçerikler

KYK Yurdunda Erkeklerin Toplu Tacizine Maruz Kalan Kız Öğrenciler Seslerini Duyurmaya Çalışıyor
Narin Cinayetinde Önemli Gelişme: Ölüm Yeri ve Saati Kesinlik Kazandı!
Gelinim Mutfakta'nın Popüler Kaynanası Beyhan Hanım'ın Kaşlarının Bi' Garip Değişimi
YORUMLAR
10.10.2024

halbuki mutfak teknikleri gelişmesiyle birlikte çatal kaşık da gelişti.. ateşte yemek karıştırırken vs kullandıklari çubukların yerine kepçeyi benimseyenler yemek yerken de çatal kaşığı benimseyebilirdi . altında başka bı maneviyat daha olmalı.. az parçalar alarak yemek her malzemenin tadını ayrı ayrı almak dışında..

10.10.2024

"""Çatal gibi sivri uçlu araçlar ise Uzak Doğu felsefesinde şiddet ve saldırganlıkla ilişkilendiriliyordu."""" lan katanayla , kılıçlarla bir birini doğrayan adamlar.. Şu yazdığına sen inanıyor musun :D

10.10.2024

bütün dünya çatal kaşık kullanmıyor ki araplar, hindular elle yemek yiyor,pilavı bile

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ