Uyuz Salgını İçin Yeniden Alarm Verildi! Peki Uyuz Nasıl Geçer?

Uyuz konusu halk arasında uzun süredir konuşulan konular arasında yer alıyor.

Kesinlikle ciddiye alınmalı. Peki uyuz nedir, nasıl geçer ve vatandaşlar neler diyor?

Sizler için derledik.

2019'un son günlerinde gündeme gelen uyuz salgını vakalarında yeniden bir artış başladı.

Aile hekimleri başta olmak üzere, birçok hastahaneye kaşıntı şikayeti ile başvuranların sayısı oldukça fazla. Başta bu kaşıntılara mevsimsel alerjilerin sebep olduğu düşünülse de işaretler uyuz salgınını gösteriyor.

Uzmanlar giderek artan salgına karşı uyarılarda bulunuyor;

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Doç.Dr. Filiz Topaloğlu insanların, doktorların verdiği ilaçları kullandığı ve talimatlarına uyduğu halde bulguların devam ettiği belirtti.

Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir Sputnik Türkiye'ye yaptığı açıklamada; Uyuz böceği, cep telefonunda bile 8 güne kadar canlı kalabiliyor ve bu sebeple hastaların en az 8 gün cep telefonlarını kullanmaması gerekiyor' uyarsında da bulundu.

İnsanlar kaşıntılarını geçirmek için, geçici yöntemler deniyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Peki uyuz nedir?

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu dünyada sık görülen bir tür cilt hastalığıdır. Gözle görülemeyen bu böcekler insanların vücudunu istila eder ve deride kaşıntı ve döküntülere neden olur. 

Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Uyuz hastalığından muzdarip olan biriyle yaklaşık 15-20 dakikalık bir temas ile ya da yatak örtüsü, kıyafet gibi ortak kullanılan eşyalardan bulaşabilir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında görülme ihtimali çok daha yüksektir.

Belirtileri nelerdir?

Uyuz, çok çabuk belirti veren bir rahatsızlıktır. Uyuza sebep olan akarların deride tüneller açarak vücuda ilerlemesi sonucu kaşıntılar oluşur. Özellikle geceleri ve sıcak bir banyo esnasında daha da artan kaşıntı, deride döküntü veya küçük çizgiler, siyah nokta benzeri lekeler ve kaşınmaya bağlı olarak ortaya çıkan yaralar uyuzun en net belirtisidir. 

Uyuz, kişisel hijyeninize ne kadar dikkat ediyorsanız edin, bulaşıcı bir hastalık olduğundan herkeste görülebilir. En azından salgın boyunca; toplu taşıma araçlarından, mağazalarda kıyafet ya da ayakkabı denemekten kaçınmanız daha iyi olacaktır.

Yakalanmanız durumunda uyuz nasıl geçer?

  • Öncelikle kesinlikle bir tıbbi yardım almanız gerekmektedir. 

  • Ailede herhangi birinde uyuz görüldüyse, diğer herkesin de onunla birlikte tedaviye başlaması gerekir. Çünkü bu durumda aile bireyler oldukça büyük bir risk altındadır. 

  • Doktorun verdiği losyonlar ve kremler, özellikle kaşıntının arttığı, gece uyumadan önce tüm vücuda sürülür.

  • Uyanır uyanmaz ise duş almak gerekir. 

  • Bu döngü yaklaşık 1 hafta kadar devam ettirilmelidir. 

  • Havlu ve giysiler en az 50°C sıcak suyla yıkanmalıdır.

  • Yıkanmayan eşyalar ise çamaşır suları ve sıcak su ile dezenfekte edilmedir.

Uyuzdan kurtulduktan bir süre sonra da kaşıntılar devam edebilir. Ölen akarların hala vücutta olması ya da oluşan tahrişlerin ve yaraların iyileşmeye başlaması 2-4 hafta daha kaşıntıların devam etmesine sebep olabilir.

Bu durumda endişe etmemelisiniz. Fakat yeni döküntüler ve çizgiler görülmeye başlarsa, kaşıntı ilk baştaki haline gelirse, yeniden doktorunuza başvurmalısınız.  Ayrıca, hayvanlardan insanlara geçen uyuzun belirtileri birkaç saat içinde ortaya çıkar ve kısa sürede geçer. Çünkü bu virüsler insan vücuduna girmez, deri yüzeyinde kalır.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
YORUMLAR
23.01.2020

berbat bir hastalık allah yardımcınız olsun.hastalıktan kurtulamayan varsa bana yazın

27.01.2020

ailece bizdede var ne yaptıysak geçmedi doktor ilaçlar fayda etmedi

1- Hiçbir Doktor uyuz böceğini şu getirdi bu getirdi demez. 2- Uyuz böceği uygun ortamda çoğalabilen her daim doğada bulunan bir böcek türüdür. 3- Uyuz böceği deri altına girerek yaşar. Derinizin altına girebilmesi için en az 20 dakika kadar uyuz böceği ile temas halinde olmanız gerekir. Dolayısıyla AVM'lerde kıyafet denemek gibi kısa süreli temaslarla bulaşmaz. 4- Uyuz böceği temiz, pis ayrımı yapmaz. Yeterli süre temas halinde kaldıysa herkese bulaşabilir. BONUS: İnsanları bitli, uyuzlu vs. gibi yaftalamak ayıptır. BONUS 2: Hastalıklar üzerinden faşizm yapmak saçmadır. Her an herkesin başına her hastalık gelebilir.

20.01.2020

bu 20 dakikayi nerede okudunuz ben de okumak istiyorum mumkunse? https://www.cdc.gov/parasites/scabies/epi.html burada goremedim acikcasi gozumden mi kacti acaba?

21.01.2020

Son zamanlarda kontrolsüz gelen Suriyelilerden geçiyormuş. Gerçi heryerde kontrolsüz gelen çeşitli göçmenler var. Ankarda nereye kafamı çevirsem Somalili ya da Suriyeli. Amip gibi ürüyorlar bide. Hiç kimse mağazalarda kıyafet denemesin diyorlar.

TÜM YORUMLARI OKU (33)