Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

Dünya çapında tüm ırk ve sosyal sınıftan insanları etkileyen uyuz, sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu ve insandan insana bulaşabilen bir tür cilt hastalığıdır. Peki, uyuz belirtileri nelerdir? Uyuz nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Daha çok hastane, huzurevi, askeri kışlalar, bakım evleri gibi kalabalık ortamlarda aynı kıyafetleri giyen, aynı yatağı paylaşan kişiler arasında daha kolay yayılabilen uyuz belirtileri nelerdir? Uyuz nasıl tedavi edilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

Uyuz Nedir?

Uyuz, Sarcoptes scabiei olarak bilinen bir akarın neden olduğu bir deri sorunudur. Mikroskobik uyuz akarları, yaşadığı ve yumurtalarını bıraktığı derinin üst tabakasına yuva yapar. Bu durum kaşıntıya ve döküntüye neden olur. Tedavi edilmeyen bu mikroskobik akarlar cildinizde aylarca yaşayabilir.

Uyuz Belirtileri Nelerdir?

Uyuza ilk maruz kaldıktan sonra semptomların ortaya çıkması altı haftayı bulabilir. Daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler genellikle daha hızlı gelişir. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

- Daha çok geceleri görülen şiddetli kaşıntı

- Genellikle parmak aralarında, dirsek, bilek, bel, kalça, koltuk altında görülen ve sivilceye benzeyen kırmızı renkli kabarcıklar, yaralar ve döküntüler

- Yaygın şekilde kızarıklık ve döküntüler; baş, yüz, boyun, sırt ve tüm bedende

- Uyuz bulaşan kişinin cildinde bazen dişi uyuz akarının deri yüzeyinin hemen altında tünel açması nedeniyle, minik oyuklar görülebilir

- Uyuz akarları, genellikle parmaklar arasında, bilekteki deri büklümlerinde, diz, dirsek, penis, göğüs ya da omuz bıçaklarında yaşamını sürdürürler.

Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuz rahatsız edici olsa da, genellikle etkili bir şekilde ortadan kaldırılabilir. Tedavi genellikle uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldüren ilaçlardan oluşur. Bunlar; reçeteli merhemler, kremler, losyonlar ve ağızdan alınan ilaçları içerir. Uyuz tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar şunlardır:

- Permetrin içeren kremler

- Sülfürik merhemler

- Lindan içeren losyonlar

- Krotamiton içeren kremler

- Benzil benzonat losyonlar

Bunun dışında uyuza yakalanan kişinin yanı sıra hastanın ailesinin ve hasta ile yakın temasa geçenlerin de tedavi edilmesi gerekebilir. Bu noktada; hastanın yatak örtülerinin, nevresim takımlarının, kullandığı havluların ve kıyafetlerinin ilaçlı tedaviye başlamadan en az 3 gün öncesinden sıcak suda yıkanması ve kurutma makinesinde kurutulması bir zorunluluktur. Eşyaların ağzı sıkıca kapalı bir torbaya konulması ve en az 72 saat torbada bekletilmesi de parazitlerin ölmesi için yeterlidir.

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''