Uykuya Dalmakta Güçlük Çekenlerin Bilmesi Gereken Beyninizi Kandırmanın 10 Yolu

Düzenli uyku bildiğiniz gibi sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmaz parçalarındandır sevgili dostlar. Uykusuzluk, gündelik yaşamımızı olumsuz yönde etkileyecek aşırı yorgunluk, konsantrasyon eksikliği gibi durumlara sebep olabildiği gibi, çeşitli fiziksel ya da psikolojik rahatsızlıkları ortaya çıkararak mutluluğumuzu elimizden alabilir. Artık hızlı hayatlar yaşıyoruz, devamlı koşturuyoruz ve kimi zaman yeterli uykuyu alamıyoruz; ancak bu, değiştirmesi imkânsız bir durum değil. Uygulayacağınız bu 10 yöntem, hem uykuya geçiş sürenizi kısaltacak, hem de daha huzurlu bir uyku çekmenizi sağlayacaktır:

1. Sıcak suyla duş alın

Yatmadan 30 dakika önce alınan duş, her yaştan insan üzerinde rahatlatıcı ve gevşetici bir etki gösterir sevgili dostlar. Sıcak bir duşun stres seviyeniz üzerinde etkisi olmayacağını düşünüyorsanız, bunu mutlaka denemeli ve sonuçlarını görmelisiniz. Bebeklerin banyodan sonra hemen uykuya daldıkları daha önce dikkatiniz çekmiş miydi?

2. Rahat ve temiz giysiler giyin

Yatmadan önce temiz ve rahat giysiler giymek de vücudunuzun gevşemesine ve cildinizin rahat nefes almasına imkân tanıyacaktır. Aynı zamanda vücudunuza güzel kokulu losyonlar sürmek gibi bir alışkanlığınız varsa, bunu da yatmadan hemen önce yapmalısınız çünkü güzel kokuların beyni rahatlatarak uykuya geçişi kolaylaştırdığı bilinmektedir.

3. Elektronik aletleri kapatın

Yatmadan yarım saat önce elektronik aletleri kapatmak, beyninizin mâruz kaldığı uyaranları azaltarak uykuya geçiş için ideal olan rahatlamış bir zihne sahip olmanızı sağlayacaktır. Aynı zamanda ekranlardan yayılan mavi ışığın, vücudun biyolojik saatini düzenlemede büyük rolü olan melatonin hormonunun salgılamasını düşürdüğü de bilinmektedir. Bu aletleri kapatmak gibi bir imkânınız yoksa da uyuduğunuz odadan uzakta tutmak iyi bir yoldur. Alarm için ise eski usûl bir çalar saat kullanın.

4. Karanlık bir ortam önemli

Karanlık bir ortam da 'uyku hormonu' olarak bilinen melatoninin salgılamasını artıracak, uykuya geçişinizi ve sağlıklı bir uyku çekmenizi kolaylaştıracaktır. Mümkün olduğu kadar karanlık bir ortam yaratın.

5. Eğer imkânınız varsa masaj da önemli

Hafif yağlarla yapılacak bir masaj, bedeni ve zihni rahatlatmak konusunda mucizevî bir etki gösterir sevgili dostlar. Badem, lavanta, hindistan cevizi yağları gibi aromatik yağlar kullanılmalı ve masaj, yatmadan yarım saat önce gerçekleştirilmelidir.

6. Meditasyonun gücünü tartışmayalım

Meditasyon hem bedensel, hem de zihinsel refah ve huzur hissini elde etmek için birebirdir. Eğer bu konuda deneyiminiz varsa, yatmadan 30 dakika önce istediğiniz bir süre boyunca meditasyon yapabilir ve çektiğiniz huzurlu uykuya ertesi sabah şaşırabilirsiniz. Eğer meditasyon için vaktiniz yoksa, basitçe yatağa girdikten sonra düşünceleriniz yerine nefes alış-verişlerinizi takip ederek benzer bir rahatlatıcı etki elde edebilirsiniz.

7. Oda sıcaklığını iyi ayarlayın

Bu, özellikle yaz mevsiminde dikkat etmeniz gereken bir konudur sevgili dostlar, çünkü sıcak havanın uykuya geçişi güçleştirdiği bilinmektedir. Uykuya dalabilmeniz için vücut sıcaklığınızın çok yüksek olmaması gerekmektedir. Bu yüzden yazın pencere açık uyuyun ve kışın da yatmadan hemen önce ısıtıcınızı kapatın.

8. Müzik dinleyin

Yatmadan yarım saat kadar önce yumuşak ve akışkan müzikler dinlemek oldukça faydalıdır. Sesler, beynimiz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve günlük yaşamda içinde bulunduğumuz beta dalgalarınınin frekansını düşürerek alfa dalgalarına geçmemizi sağlar. Beynimizin düşük frekanslı dalgalarının uykuya geçişi kolaylaştırdığı kanıtlanmıştır.

9. Hareketsiz kalmaya çalışın

Geceleri uyuyamamak, beraberinde yatakta dönüp durmayı getirir sevgili dostlar ancak hangisi diğerine sebep oluyor bunu gerçekten bilmiyoruz. Aslında yalnızca uyuyamadığımız için dönüp durmuyor, aynı zamanda dönüp durduğumuz için uyuyamıyoruz. Bu yüzden favori uyku pozisyonunuzu aldıktan sonra hareketsiz kalmaya çalışın. Uykuya ne kadar çabuk yenik düştüğünüze siz bile şaşıracaksınız.

10. Ve uyku rutini oluşturun

Her gün aynı saatte yatmak, biyolojik saatinizi uyku için düzenlemenize ve çok daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır sevgili dostlar. Uyku saatlerinin belirsiz olması ve günden güne değişmesi vücudunuzun dengesini bozar ve uzun saatler uyumanıza rağmen gün içinde kendinizi yorgun hissetmenize sebep olur. Siz rutini ayarlayın, geri kalanını ise melatonin isimli mucizevî hormona bırakın.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Kıvanç Tatlıtuğ Yok Biz Şok: Dünyanın En Yakışıklı 100 Erkeği Listesinde Türkiye'den 5 Ünlü Oyuncu Var!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
19.07.2016

Fazla burjuva takilmissiniz

19.07.2016

BEN BUNLARI YAPARSAM YORULURUM VE UYKUM GELİR.

19.07.2016

yapma ya bende gecenin dördünde kalkıp spa ya gidecektim zaten bana hızlı çözüm lazım editör

TÜM YORUMLARI OKU (14)