Uykunuzu Aldınız mı? Çalışanların Uyku Sorunu Her Yıl Milyarlarca Dolara Mal Oluyor

Uyku, modern insan yaşamının en büyük çıkmazlarından biri. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda uyku süresinin çok önemli bir ekonomik veri olduğuna karar verildi. İş yaşamında uyku sorununu daha yakından inceleyelim.

Uyku eksikliği kişisel bir sorun olmanın bir adım ötesinde.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin yaptığı araştırmayla yetersiz uyku süresinin çok önemli bir kamu sorunu olduğu ortaya kondu.

Tüm gelişmiş ekonomiler tehlike altında.

Elbette Amerika bu sorunu yaşayan tek dünya ülkesi değil. Uyku eksikliği tüm gelişmiş ekonomileri tehdit eden bir parametre haline gelmiş durumda.

Uyku eksikliğini tek boyutuyla ele almak hata olur.

Yetersiz uyku süresi sağlığımızda öncelikli olarak psikolojik riskleri artıran ciddi bir sorun. Bunun yanında iş verimliliğini ve okuldaki başarıyı da direkt etkiliyor. Yani özetle uyku eksikliği sadece sağlık sistemini bozan bir faktör değil, ekonomilerin gidişatını etkileyen bir değişken.

Modern insanın uyku süresi gittikçe düşüyor.

İnsanlar yaşam biçimlerindeki sorunlar sebebiyle her geçen gün daha da az uyuyorlar. Bunların sebepleri; alkol, sigara, stres ve hareketsizlik. Ayrıca dijital çağın beraberinde getirdiği elektronikleşme de uyku süreleri üzerinde çok etkili.

Şehir yaşamı her anlamda sağlığımızı tehdit ediyor.

Tüm bunların yanında uyku sürelerini en üst seviyeden etkileyen problemler ise; ruhsal hastalıklar, finansal kaygılar, işteki zaman baskısı ve işle ev arasındaki uzun mesafe.

Erkek - kadın karşılaştırmasında farklılıklar olduğu görülüyor.

Erkek ve kadınlar arasındaki ortalama uyku süresinde de farklılık var. Kadınlar, erkeklerden ortalama 9 dakika daha fazla uyuyor.

Rakamlar çok önemli sonuçları gösteriyor.

Gecede 6 saatten daha az uyuyan bir kişi, 7 ila 9 saat arasında uyuyan bir kişiye göre %13 daha fazla ölüm riskine sahip. Arada kalan 6 ila 7 saat arasında uyuyanlar ise, uykusunu alanlara göre %7 daha fazla ölüm riskine sahipler. Bu ölümcül risklerin başındaysa trafik kazası, kanser ve kalp yetmezliği geliyor.

Ofis verimliliği noktasındaki veriler çok ciddi seviyede.

Günde 6 saatten az uyuyanların iş performansına geldiğimizde, bu grubun uykusunu alanlardan %2,4 daha düşük verimlilikle çalıştıkları saptanmış. Bu da genel bir hesapla az uyuyanların, yeterli uyuyanlardan bir yılda 6 gün daha az çalıştıklarını gösteriyor.

Kayıp çalışma saatleri inanılmaz seviyede.

Makro bazda ele alındığında sadece Amerika için bu oran 1,23 milyon çalışma saatine denk gelen bir kaybı gösteriyor. Japonya 600 bin, İngiltere ve Almanya da ortalama 200 bin çalışma saatini uykusuzluk yüzünden çöpe atıyor.

Ekonominin kaybettiği kaynak çok fazla.

Araştırma gösteriyor ki, uykusuzluktan doğan verim kaybı inanılmaz rakamlara mal oluyor. Rakamlar genelleştirildiğinde Amerika’nın yıllık 400 Milyar, Japonya’nın 138 Milyar, Almanya’nın 60 Milyar, İngiltere’nin 50 Milyar ve Kanada’nın da 21 Milyar Dolar kaybının uyku probleminden geldiği söyleniyor.

Çözümler çok basit!.

Araştırmacılar bu büyük sorunu ortadan kaldırmak için uyku rutini oluşturmak, kafein ve nikotini bırakmak, elektronik cihazlara uyku öncesi dokunmamak gibi çözümler sunuyor.

Söylemesi kolay da, uygulaması zor.

Tüm kayıplara rağmen radikal çözümler gelmedikçe gece uyumak ve sabah uyanmak çalışanlar için acılı bir süreç olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
12.02.2017

çalışma saatlerinde genel bir düzenleme yapılmalı..gerçi bu ütopik olacak ama günde 6 saatten fazla çalışma saati hayatı değil işi yaşamak oluyor..üstüne bu kadar çok işsiz varken bir kişinin günde 10 saat çalışması berbat ötesi

Pasif Kullanıcı
12.02.2017

Saat sisteminin suçu. Ben eve döndüğümde güneşli olduğunu görünce mutlu olmuyorum sayın bakan. BEN EVE DÖNDÜĞÜMDE HAVANIN KARARMASINI VE GÜNÜN BİTTİĞİNİ HİSSETMEYİ İSTİYORUM !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ