Uykudan Önce Okunan Kitapların Yaşam Kalitesini Arttırdığına Dair 8 Kazanım

Zihnimiz gün boyunca müthiş bir veri ve stres bombardımanına uğruyor. İş yaşamında özellikle, hafta boyu sürüp bazen hafta sonuna dahi sarkabilen bir sinir stres harbiyle başa çıkabilmek zorundayız. Bu esnada öğrendiğimiz pek çok kıymetli şeyi unutuyor, işleyemiyor; üstelik de kitap okumaya vakit bulamadığımız için üzülüyoruz.

Oysa özellikle de yatmadan önce okuduğumuz birkaç kitap satırının hafıza ve zihinsel yeteneklere her yaş için inanılmaz derecede katkısı var; şaşarsınız. Azıcık, kısacık bir sürede, uykudan önce kitap okumak bakın nelere kadir:

1. Bilişsel becerileri geliştirir.

Northern Illinois Üniversitesince yürütülen araştırma, bilişsel beceri testlerinde kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin olmayanlara kıyasla çok daha yüksek performanslar sergilediğini gösteriyor. Bunun yanında, kelime dağarcığı ve genel kültür düzeylerinin de fark edilir biçimde diğer gruptan yüksek olduğu gözleniyor. 

Yani uyumadan önce yapacağınız kısacık bir okuma seansı bile sizi daha akıllı yapabilir. İş yaşamında çokça faydalanabileceğimiz, kapsamlı ve detaycı bir zekayı tetiklemek çok zor değil.

2. Zihinsel hafif rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur.

Örneğin anksiyete, depresyon. (Neye göre hafif? Başka çok ciddi mental hastalıklara göre düşünülürse).

Elbette kitap okumanın depresyonu %100 geçireceği gibi bir iddia söz konusu değil. Ancak Britanyalı psikiyatristlerin, bir süredir hafif ve orta şiddette depresyon geçiren hastalarına ilaç yazmak yerine kitap okumalarını önermeye başlamaları, işe yaramış. Hastaların büyük bir kısmı, anksiyetede azalma ve depresyon semptomlarında gerileme rapor etmiş.

3. Uyku kalitesini gözle görülür şekilde arttırır.

National Sleep Foundation’ın yürüttüğü araştırmaya göre, uykudan önce kitap okumak bedeni uykuya hazırlar; gün içerisinde yaşadığımız olaylarla az sonra dalacağımız uykunun arasında bir nevi barikat görevi görür ve “günün stresinin uykuya taşınmasını engeller”. 

Dolayısıyla beden ve zihin, uyku esnasında asıl yerine getirmesi gereken dinlenme ve rejenerasyon ödevine daha iyi odaklanır. Haliyle, ertesi iş gününe daha dinç ve dinlenmiş uyanmaya yardımcı olur.

4. Alzheimer'dan harika bir koruyucudur.

Alzheimer her ne kadar önlenebilir, tamamen korunulabilir bir hastalık olmasa da, belli bazı alışkanlıkları edinmek beynin işlevselliğini korumasına ve Alzheimer riskinin azaltılmasına yardımcı oluyor. Kitap okumak da bu alışkanlıklardan birisi. 

National Institute of Aging'e göre, gün içerisinde iş yoğunluğu, stres ve zamansızlığa bağlı olarak kendini kitaba verebilmek pek olası olamayabiliyor. Bu nedenle, bunu gece yatarken yapmamızı şiddetle öneriyor.

5. Kortizol seviyesini düşürür.

Kortizol stres hormonudur ve iş yaşamı bir kortizol okyanusudur. Gerçi kendisi her zaman kötü bir şey değil; insanları sabah işe gitmek üzere ayıltan, akut problemlerle başa çıkabilmelerini sağlayan hormon da bu. 

Ancak ne yazık ki diğer taraftan, vücudu neredeyse harap ediyor. Gastrit ve kronik yorgunluk; zaman zaman depresyon hatta kilo alımının da en önemli tetikleyicisi, yüksek kortizol oranlarımız.

Yatmadan önce okuduğumuz birkaç sayfa bile, gün içerisinde bazen tavana vuran kortizol hormonunun yatağa taşınmasını engelliyor ve böylelikle beyin ve vücudun dinlenme sürecini baltalamamış oluyoruz. Ayrıca yukarıda da değindiğimiz gibi, çok daha kaliteli bir uykuya yardımcı olması da cabası.

6. Zihni %68 oranında boşaltabilmeye yardımcı olur.

Sussex Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre, uyumadan hemen önce yapılacak sadece 6 dakikalık bir okuma bile, zihni %68 oranında boşaltabilmeyi (ki bu değer müzik dinlemek veya bir fincan çay içmekten çok daha iyi) sağlayabilir.

7. Empatiyi geliştirir.

İnsanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmemizi sağlayan en kilit şey, duygusal zeka dediğimiz EQ. 

Science dergisinde yer alan araştırma makalesine göre, uykudan önce özellikle de edebi değer taşıyan bir kitap okumak, kendimizi çeşitli kurgu karakterlerin yerine koyarak empati yeteneğimizi geliştirmeye yardımcı oluyor. Başkalarının duygularını, belirli koşullardaki tepki, karar ve davranış biçimlerini; neden ve sonuçlarıyla beraber anlamamızı sağladığı için de, gerçek hayatta da olaylara daha geniş perspektiften bakarak insan ilişkilerimizi geliştirebilmemize olanak tanıyor; ki bu da hem iş hem de özel yaşantılarımızda oldukça kıymetli.

8. Ve zihnin tamamen farklı bir bilinç seviyesine geçmesiyle hayalgücünü önemli oranda besler.

Zihninizi tamamen sözcüklerden oluşan bu aleme adayıp konsantre olduğunuzda, tansiyonunuz kendiliğinden düzene girer, kaslar gevşer, hayalgücü gelişir; ve rüyaların kalitesi de artmaya başlar.

Kısacası, geceleri azar azar ama düzenli bir okuma alışkanlığı edinebilmek önemli.

Bu sayede her yeni iş gününe beyni ve vücudu şarj etmiş bir şekilde başlayabilmek mümkün. Bunu alışkanlık haline getirmiş kişiler, yatmadan önceki 15-20 dakikalık bir okumanın, uyku süresi anlamında asla zaman kaybı olmadığını çok iyi bilir.

Popüler İçerikler

Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
YORUMLAR
26.06.2016

Kitabı ne zaman okursanız okuyun bu kazanımları elde edebileceğinizi düşünüyorum. Uykudan önce kitap okumak ya kolay uyumamızı sağlar ya da 1 bölüm daha okuyayım sonra uyurum kafasıyla uykusuz bırakır. İki türlüsü de iyidir, kitap okumaktan zarar gelmez.

26.06.2016

Günde 5-6 saat oku bakayım gelir mi gelmez mi görürsün gözleri mahvediyor

29.06.2016

Uyku kalitesi maddesini kesinlikle yaşıyorum.Eğer yatmadan önce kitap okuyorsam ışığı kapatıp yatağa dönene kadar uyumuş oluyorum.Ayrıca insanın kendi kendine kurduklarını da kafasından uzaklaştırıyor.Yaşadıklarımdan yola çıkarak bilimsel bir paylaşım olduğunu kendi açımdan kabul edebilirim.Güzel paylaşım.

27.06.2016

facebook yorumundaki sana veren kızın ben olmayan beynine o giden gereksiz oksijene baban utanmadan oglum var diyor sanırım dışrı boşalsaymış be oglum

TÜM YORUMLARI OKU (17)