Uykuda Terleme Neden Olur?

Pek çok insanın yaşamasına rağmen önemsemediği problemlerden biri de uykuda terlemedir. Uykuda terleme diğer bir ifade ile hiperhidrozu, çoğu zaman basit önlemlerle ortadan kaldırılabilir ancak, sürekli gece uykudan terli uyunmak başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere reflü ve hormonlara bağlı hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. En kısa sürede doktora gitmek sorunun kaynağına inilerek başarılı bir tedavisinin sağlanması için önemlidir. Peki, uykuda terleme neden olur? İşte detaylar…

Uykuda sürekli terli halde uyanmak sıcak bir odada bulunmaktan ya da çok fazla battaniyeye sahip olmak gibi ara sıra olan terlemelerden farklı bir durumdur. Gece terlemeleri çoğu zaman o kadar şiddetlidir ki kıyafetlerinizi çarşaflarınızı ıslatacak boyutlarda yaşanır ve onları değiştirmeniz gerekecek kadar sırılsıklam halde uyanabilirsiniz. Bu tür bir terleme uyku kalitesini olumsuz etkilediği gibi altta yatan pek çok hastalığın belirtisi olabilir. Şimdi, uykuda terleme neden olur gelin daha yakından bakalım…

Uykuda Terleme Nedenleri

Depresyon, anksiyete gibi psikolojik sağlık problemleri hem uykuya geçişi zorlar hem de gece terlemelerine yol açabilir. 

• Gece terlemesinin en önemli nedenlerinden biri enfeksiyon hastalıklarıdır. HIV, tüberküloz ve bakteriyel hastalıklar gece terlemesine neden olabilir.

• İlaçların yan etkilerinden biri olarak gece terlemesi sorunu karşınıza çıkabilir. Çeşitli antidepresan ilaçlar, insülin ve hormonal tedavi ilaçları uyku esnasında aşırı terleme nedenleri arasında yer alır.

• Ender olsa da felç, otonom disrefleksi, otonom nörapati gibi nörolojik hastalıklar uykuda terlemeye yol açabilir.

• Uyku apnesi hastalığına sahip kişiler gece terleme sorunu ile sık sık karşılaşabilir. Bu duruma genellikle boğazın duvarlarında daralma ve nefes almama gibi sorunlar eşlik eder.

• Hiperhidroz ter bezlerinin normalin üzerinde çalışmasını ifade eder. Bu durum gün içinde aşırı terlemeye neden olduğu gibi gece terlemeleri gibi sorunları tetikleyebilir.

• Tüm kanser çeşitlerinde görülmemekle birlikte özellikle lenfoma kanseri gibi bazı kanser çeşitlerinin ilk önemli belirtilerinden biri ateş, gece terlemeleri ve ani kilo kaybıdır.

Uykuda Terleme Tedavisi

Uykuda terleme basit nedenlerden meydana geldiğinde bilindiği üzere bu koşulları değiştirmek terleme sorunun önüne geçecektir. Bunun için ince ve pamuklu kıyafetler tercih edebilir, oda ısısını düşürebilir, üzerinize daha ince battaniye ya da yorgan alabilirsiniz. Ara ara yaşanan terlemeler genelde endişelenecek bir durum olmamakla birlikte sıklıkla gece terlemesi sorunu ve buna bağlı yaşanan farklı semptomlar görüldüğünde doktorunuza bildirmeniz gerekir. Terleme bir hastalık nedeniyle gelişiyorsa hastalığın teşhisinin ardından hemen tedaviye başlanmalıdır. Gece terlemesine eşlik eden ateş, ishal, ağrı, kilo kaybı ve karın ağrısı durumunda doktora gitmek için hiç vakit kaybetmemeye özen gösterin.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Neden Bu Kadar Çok Terliyorum? Aşırı Terlemenin Nedenleri Nelerdir, Çözümü Var mı?
Buralar Vıcık Vıcık! Sıcaklığın Artmasıyla Hepimizin Sorunu Haline Gelen Terleme Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Çok Terleyen İnsanların İyi Bildiği 19 Durum
Sadece Elleri Terleyen İnsanların Bildiği 9 Şey

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu