Uyku birçoğumuz için üzerinde düşünmeye fazla zaman harcamadığımız, günlük ihtiyaçlarımızdan biri. Bilimin bu kadar ilerlemediği dönemlerde, bazı toplumlar uyku ve rüya hakkında çıkarımlarda bulundu. Bu inançları sizler için derledik. Buyurun...👇
Uyku birçoğumuz için üzerinde düşünmeye fazla zaman harcamadığımız, günlük ihtiyaçlarımızdan biri. Bilimin bu kadar ilerlemediği dönemlerde, bazı toplumlar uyku ve rüya hakkında çıkarımlarda bulundu. Bu inançları sizler için derledik. Buyurun...👇
Eski Mısırlılar, insanların kendilerinin rüyaların gerçekleşmesine neden olduklarını düşünmüyorlardı. Rüyaların uyuyan kişinin kafasının dışında var olduğuna inanılıyordu. Bu durumu psikolojik bir yaratım olarak kabul etmediler. Onlara göre rüyalar, tanrılarla ve ölülerle iletişim kurmaya olanak sağlıyordu.
Antik Yunan doktorları, doğal ve gerçek rüyaların, gözlemlenemeyen fiziksel süreçler ve durumlar hakkında onlara bilgi verebileceğine inanıyorlardı. Hipokrat ve Galen gibi antik tıp dünyasının en ünlü isimleri bile buna inanıyordu.
İspanyolca'da 'Muñeca Quitapena' olarak bilinen minik bebekler tel, yün ve tekstil artıklarından yapılıyor. Çocuklar gece uyumadan önce endişelerini bebeklerle paylaşıyor ve onları yastıklarının altına koyuyorlar. Bunu yaparak endişelerini ortadan kaldırmak için ihtiyaç duydukları bilgelik ve bilgiyle uyanacaklarına inanırlar.
Dişinizin düştüğü bir rüya mı gördünüz? Tayland halkına göre yakınlarınızdan biri ölecek. Eğer üst çeneden bir diş ise baba tarafından, alt çene dişi ise anne tarafından...
Polonya'daki piyangolar, 1700'lerde niş bir eğlence biçiminden 1800'lerde sosyal bir olguya doğru istikrarlı bir şekilde büyüdü ve popülerliğin artmasıyla birlikte rüya kitapları yayınları artmaya devam etti.
Boboteaza Günü, Romenlerin İsa'nın vaftizini kutladığı gün. 6 Ocak'ta bir rahip nehre veya göle tahta bir haç fırlatır ve erkekler onu almak için buz gibi sularda yarışır. Kazananın o yılın geri kalanında kutsanacağına inanılır. Neyse ki Rumen kadınlarının dondurucu göle dalmasına gerek yok. Uyumadan önce yastığının altına bir dal fesleğen koyarlar ve evlenecekleri erkeği görmeyi umarlar. Romanya'daki bazı gelenekler, kızların susamalarını sağlamak için yatmadan önce tuzlu çörek pişirip yemelerini de ister. Bu şekilde rüyalarında bir erkeğin kendilerine su getirdiğini görebilirler.
Ancak iki durum da bilimsel olarak mümkün değil. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, sıcak yaz gecelerinde uyumalarına yardımcı olmak için vantilatörleri kullanıyor. Eğer içlerinden herhangi biri uykusunda kazara ölüyor olsaydı, muhtemelen dünya bunu duyardı.
Bu inanç, çocukların birkaç yıl boyunca ebeveynleriyle aynı yatakta veya odada uyudukları ancak yine de sağlıklı, bağımsız yetişkinler olarak büyüdükleri diğer birçok toplumda mevcut değil.
Hasta olsalar bile köydeki 300 kişi asla yatakta uyumuyor. Bunun nedeni kabilenin, yatakta uyumanın köy tanrıçası Barihani'yi kızdıracağına inanması.
Joluo veya Jonagi olarak da bilinen Luo halkının birçok geleneksel uygulaması var. Ancak günümüzde uygulanmayan ilginç bir gelenekleri var. Eskiden kabiledeki kadınlar, ölen kocalarıyla aynı odada bir gece uyurlardı. Dul kadının ölen kocasının son kez cinsel birliktelik için kendisini ziyaret ettiği bir rüya görmesi beklenirdi. Bu olduğunda Luo, dul kadının serbest bırakıldığına ve arındığına inanırdı.