Uyku Sorunu Yaşayanların Pamuk Prenses Gibi Uyumasını Sağlayacak, Bilim Onaylı 11 Tüyo

Amerika'da her 10 kişiden 2'si uyku düzensizliği sorunu, 60 milyon kişi de uykusuzluk sorunu yaşıyor. Yıllar geçtikçe daha az uyuyoruz ve daha stresli bir hayat sürmeye başlıyoruz. Ama uykusuz ve stresli bir hayat gerçekten bizi oldukça fazla mutsuz ediyor. Biz de sizler için derlediğimiz bu içerikte size huzurlu uykular sağlayacak tüyoları bir araya getirdik.

1. Daha sağlıklı bir uyku ve yaşam için sol tarafınıza dönerek uyuyun.

thehealthflash.com

Bedenimiz simetrik görünebilir ama iç organlarımızın yerleşimi simetrik değildir. Eğer sol tarafımıza dönerek uyursak, midemiz ve mide öz sularımız, yemek borumuzdan daha aşağıda kalır. Bu da mide yanmasını azaltır.

2. Geceleri bir muz yemek rahatlamanızı sağlayacaktır.

Muzlar, özellikle de kabuğu, magnezyum açısından zengindir ve sizi sakinleştirir. Muzlu su hazırlamak için ise bir adet organik muza ve arıtılmış suya ihtiyacınız var. 

  • Muzun iki ucunu da dilimleyerek kesin ve kaynayan suya bırakın. 10 dakika kaynatın.

  • Süzgeç yarımıyla muz suyunu bardağa süzdürün. 

  • İçerisine dilerseniz biraz da tarçın ekleyebilirsiniz. Uyumadan hemen önce yavaş yavaş için.

3. Eğer uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız uyanık kalmaya çalışın.

Bu size paradoks gibi görünebilir ama küçük bir araştırmada uykusuzluk sorunu yaşayan hastaların yatağa uzanıp, gözleri tamamen açık bir şekilde uyanık kalmaya çalıştıklarında daha hızlı uyudukları gözlemlendi.

4. Uyumadan önce baloncuklar çıkarmayı deneyin.

İnanmayacaksınız ama gerçekten denemelisiniz! Nöroloji Profesörü Rachel Marie E. Salas bunu öneriyor. Mantığı ise derin nefes alma egzersizi görevi görmesi. Böylece vücudunuz ve zihniniz sakinleşir. Ayrıca bu sırada sizi rahatsız eden düşüncelere yeniden odaklanabilirsiniz.

5. Yatak odanızdaki bütün alarmlardan kurtulun.

Alarm stres konusundaki en büyük düşmanınızdır! Yatakta iken saate bakmayı bırakın. Eğer gece boyu uyanmaktan korkuyorsanız, telefonunuzu kontrol etmeyin. Yatağınızın altına veya çekmeceye koymanız en iyisi. Eğer aşırı uyumak ve geç kalmaktan endişe duyuyorsanız, yatağa girmeden önce yapılacaklar listesi hazırlamayı deneyin.

6. Uyuyamadığınız zaman kalkın ve bir şeyler yapın.

Gece boyunca 20 dakikadan fazla uyanık olduğunuz zaman, direkt yataktan çıkın. Puzzle veya resim gibi basit ama sizi rahatlatacak bir şeyler yapın. Profesör Richard Wiseman'e göre bu şekilde beyniniz, uykusuzluk ve yatak arasında kurduğu ilişkiyi unutacaktır.

7. Aroma terapi mumu yakın.

Kokunun gücü inanılmazdır ve eğer kötü bir koku sizi rahatsız edip uykunuzu bölüyor ise lavanta ve papatya özlü mumlar zihninizi rahatlatır. Dahası, mumların hafif ışığı yatak lambasından daha rahat bir ortam sağlayacaktır. Fakat uykuya dalmadan önce mumu söndürmeyi unutmayın.

8. Eğer yüz üstü uyuyorsanız sert yastıklardan kaçının.

Bu şekilde uyurken yastık kullanmak boynunuza zarar vererek acı çekmenize neden olabilir. Çünkü sert yastıklarla rahat bir açı bulamayabilirsiniz. En iyisi kafanızı başka tarafa çevirmek yerine, alnınızı daha yumuşak bir yastığa koyarak uyumaya çalışmanızdır.

9. Yatağınız ve vücudunuz arasında kalan boşluklara yastık ve battaniye kullanın.

Eğer genelde yan tarafa dönerek uyuyorsanız ve uyandığınız zaman genelde omuzlarınızda ve kalçanızda ağrı hissediyorsanız, büyük olasılıkla özel bir yatağa ihtiyacınız var. Uykuya daldığınız zaman bu basınç noktaları size ağrı verebilir. Yana dönerek uyuyanlar için en iyi yatak, omuzlar ve kalça için hassas olanlardır. Şu an maddi durumunuz böyle bir yatak almaya müsait değilse bile, vücudunuz ile yatak arasında kalan boşluklara koyacağınız battaniye ve yastıklar yardımcı olabilir.

10. Dizleriniz için yastık kullanın.

Eğer sırt üstü uyuyorsanız, ayaklarınızın altına yastık koyun. Vücudunuz ile yatağınız arasındaki boşluğu ekstra yastıklarla doldurabilirsiniz. 

Eğer yana dönerek yatıyorsanız, dizleriniz arasında küçük bir yastık kullanabilirsiniz.

11. Uyumadan önce kare nefes egzersizi yapın.

Kare veya kutu nefes alma egzersizi daha hızlı uyumanızı sağlayacaktır. Bu teknik ayrıca stres sıkıntısı yaşayanlara da öneriliyor. 

  • Dik oturun, yavaşça ağzınızdan nefes alın. Buna odaklanın.

  • İçinizden yavaşça dörde kadar sayarak yavaşça burnunuzdan nefes alın. 

  • Sonrasında nefesinizi tutarak dörde kadar sayın.

  • Ağzınızdan nefes verin. Bu sırada da yine dörde kadar sayın.

  • Nefesinizi yeniden tutun ve aynı şekilde yavaşça dörde kadar sayın. Bu süreci tekrarlayın.

Bu tekniği her stresli hissettiğinizde ve uyku öncesi deneyebilirsiniz. Nefesinize odaklanmak zihninizi rahatlatır ve problemleri tekrar tekrar düşünmenizi engeller.

BONUS: Uyku sonrası yaşadığınız bel ağrılarının olasılı sebepleri:

Eğer uyku sonrası bel ağrısı yaşıyor iseniz, bunun yaygın sebepleri şunlardır:

  • Uyku pozisyonu: Uyuduğunuz tarafı değiştirin veya daha rahat bir yastıkla sırt üstü uyumayı deneyin. 

  • Kötü yatak: Gelecekte yaşayacağınız kötü uyku, ağrı ve yorgunluk sorunlarından kurtulmak için iyi bir yatağa yatırım yapmak önemlidir.

  • Hamilelik: Özellikle hamilelik döneminde bel ağrısı sorunu oldukça yaygındır. Beşinci ve altıncı aylarda daha da şiddetli bir hal alabilir. 

  • Yaşlanma ve yıpranma: Bu duruma doktorunuzla görüşmek en mantıklısı olacaktır.

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
13.07.2019

Sola değil sağa yatılmalı. Sağ tarafa yatılması durumunda, sağ burun deliği tıkanır, sol burun deliği açılır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarım küresinin aktivitesi artar. Sağ beyin yarım küresinin uyarılması, parasempatik sinir sistemimizin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızının yavaşlamasına, tansiyonun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına neden olur. Dolayısıyla kalp daha az yorulur, uykuya dalmak daha kolaylaşır. Bu da dinlenmenin daha iyi olmasına olanak sağlar. Diğer yandan sol tarafa yatılırsa ne olur? Sol burun deliğinin tıkanması ile birlikte sağ burun deliğinden nefes alınması, sempatik sinir sisteminin faaliyetlerinde artışa yol açar. Bu durumda kişi heyecanlanmış gibi olur ve kalp atışlarındaki hızlanma ile kalp daha da yorulur. Uykuya dalma zorlaşır. Çünkü kalp atım hızının, tansiyonun, heyecan ve dikkatin artması uykuya engel olabilir. Sol taraf üzerine uyurken vücut daha çok yıpranacaktır.

kardeşim sola yatmak nedir amk? mezara konulduğumuzda bile sağa dönük yatalım diye arkamıza az biraz toprak atıyorlar ; adamlar bu sayede öyle rahat uyuyor ki yıllarca uyumuyorlar.

bilmiyorum içimden bir his BU DİSLİKE lik bir post dedi bastım - yi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ