Uyku Koçundan Kolay Uykuya Dalmak ve Sağlık Bir Gece Uykusu İçin Daha Önce Hiç Aklınıza Gelmemiş Bir Hile!

Ağzımızı kapalı tutmak bizi çoğu zaman birçok dertten uzak tutmaya yarar. Peki uyurken ağzımızı kapatmanın faydalarını biliyor muydunuz?

Öncelikle 'ağızdan nefes almanın' neden kötü olduğunu anlamakla başlayalım.

Cevap aslında çok basit: Burnunuz yüzünüzde sadece nefes almak için tasarlanmış tek organdır. Hava akışını düzenler ve havadaki yabancı cisimleri filtreler.  

Burundan solunum yapmak sinüslerdeki nitrik oksit seviyelerini arttırır, daha sağlıklı uyumanıza, daha iyi bir hafıza ve daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Ağız solunumu sizi bakterilere açmanın yanında, horlama ve uyku apnesi gibi durumlara yol açar. 

Steven Park'a göre, ağızdan nefes alıp vermek aynı zamanda daha az uykuya yol açan stres tepkilerini de arttırabiliyor.

Peki siz geceleri ağzınızdan mı burnunuzdan mı nefes alıyorsunuz? Bunu nasıl anlayabilirsiniz?

İnsan genellikle kendi horlamasını duyamaz, fakat ağzınız kuru uyanıyorsanız, genzinizde kaşıntı ya da yanma varsa, sabahları nefesinizi kötü kokuyorsa geceleri ağzınızdan nefes alıyor olabilirsiniz.

Geceleri burundan nefes almak daha sağlıklı uyumanıza yol açar. İşe, yatarken burnunuzu temizleyerek başlayın.

Eğer burnunuz tıkalıysa, vücudunuz otomatik olarak ağızdan solumaya geçecektir. Bu yüzden yatmadan önce burnunuzu temizlemeniz iyi olur. Ilık bir duş alabilir, okyanus suyu spreyi kullanabilir ya da neti pot denen şeyi deneyebilirsiniz. Yoga kültüründe 'neti pot' denilen bu küçük eşya, Alaaddin'in lambasına benzer bir çaydanlık gibidir, burnunuzu yıkamaya yarar. 

Gün içinde bol su içerseniz ve bulunduğunuz ortamın nem dengesini sağlıklı tutarsanız bu da burun temizliğine yardımcı olur.

Güzellik ve bel ağrıları için sırt üstü uyumak önerilse de, daha derin bir uyku için yan yatmanız daha iyi olacaktır.

Çünkü siz derin bir uyku halindeyken, damağınızdaki kaslar, diliniz ve boğazınız rahatlar ve hava yolunu bloke eder; oradaki dokuda titreşimler meydana gelir.

Peki uyku koçumuzun mucize metotu nedir? Gece uyurken ağzınızı bantla kapatmak! Yanlış duymadınız.

Evet, ağzınızı bantlamak! 

Bu yöntem, solunumun kişinin genel sağlığını nasıl etkilediğini inceleyen Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko tarafından geliştirilmiştir.

Ayrıca, The Oxygen Advantage kitabının yazarı ve solunum koçu Patrick McKeown, bu yöntemin konforlu ve sağlık bir gece uykusu için neden başarılı olduğunu şöyle açıklıyor; 

'Aslında bu fikrin arkasındaki mantık oldukça basittir: Burun solunumunuz kesildiğinde, ağzınızı otomatik olarak açarsınız. Gün boyunca vücudunuzu kontrol edebilir ve fiziksel durumunuzu kendiniz değiştirebilirsiniz. Fakat uyurken böyle bir tercih yapma şansımız yok. Yani, ağrınız tamamen kapalıysa, burnunuzu duruma hızlıca adapte olur ve kendi geçiş yollarını genişletecektir. Dr. Buteyko buna, 'stresli nefes almanın tersi olan', yavaş tempolu, diyafram ve burun nefesi diyor. Bu nefese kendiniz alıştırmanın en kolay yolu ise, elbette ağzınızı kapalı tutmaktır.' 

Yurt dışında direkt olarak dudağa yapıştırılması için tasarlanmış bantlar var ama genel olarak tıbbi yapışkanlı bantlardan da kullanabilirsiniz.

Uyku koçumuz birkaç farklı bandı denedikten sonra kendinize en uygun olanı bulabileceğinizi söylüyor. Öte yandan çene bandı ya da maskesi denilen aparatı da kullanmayı seçebilirsiniz. 

İlk başlarda ağzınızı bantlamak size tuhaf ve rahatsız edici gelebilir, alışmanız biraz zaman alacaktır. Alışmak için zaman zaman ağzınızı gündüzleri de bantlayabilirsiniz. 

Ayrıca geceleri bant ağzınızda durmayabilir, bu yüzden farklı bantlar ya da bantlama şekilleri denemeniz gerekebilir.

Kullandığınız bantın dudaklarınızı tahriş etmemesi için o kısımlara vazelin sürebilirsiniz.

Bunun yanı sıra uykuya dalmak ve güzel bir uyku çekmek için bir BONUS daha...

Bu küçük uyku hilesi, Dr. Andrew Well tarafından geliştirilmiş ve adına da 4-7-8 metodu denmiştir. Bunu dudaklarınızı bantlamadan önce yapabilirsiniz. 

Ağzınızı kapatın ve burnunuzdan nefes alın, nefes alırken içinizden 4'e kadar sayın. 

Nefesinizi tutun ve içinizden 7'ye kadar sayın. 

Nefesinizi ağzınızdan üfleme hareketi ile verirken ise 8'e kadar sayın. 

Bu seti toplam 3 kez tekrar edebilirsiniz. Ayrıca bu nefes egzersizini gün içinde rahatlamak için de düzenli olarak yaptığınız zaman oldukça verimli sonuçlar elde edersiniz.

Uyku sağlığınız genel sağlığınıza büyük etkisi olduğu için olukça büyük önem taşır.

Sizlerle bir uyku koçunun tavsiyelerini paylaştık fakat sağlığınızla ilgili herhangi ciddi bir karar vermeden önce mutlaka doktorunuz danışmalısınız.

Popüler İçerikler

Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Kayyum Atamaları Sonrası İlk Kez Konuşan Devlet Bahçeli, 'Öcalan' Çağrısını Yineledi
YORUMLAR
25.02.2020

Başını yastığa koyduğunda vicdanın rahatsa amuda kalksan da mışıl mışıl uyursun. Yönteme ne hacet. Saygılar.

25.02.2020

Demek ki vicdanın yine rahat değil fakat aklındakine ya da karşındakine karşı değil, kendine karşı. Senin ki biraz da kendine değer vermemekle alakalı. Kendine değer vermekle başlayabilirsin, yarak kürek insanlara verdiğin hak etmedikleri değeri kendine ver. Unutma, yeryüzünde ki her bir insan ne kadar değerliyse sen de en az onlar kadar değerlisin. Ne demişler; Ederinden fazla değer soytarıyı kral eder. Ha diyorsan ki "ya ben böyle iyiyim hocam, gereksiz insanlara fazlasıyla değer biçiyorum sonra köşeme çekilip dünyaya küfrediyorum bana iyi geliyor" O zaman sana tavsiyem, evine en yakın camiye git bitane imamla anlaş, pamuğu tıkasın. Hadi selametle.

25.02.2020

Uyku koçu nedir ? İnsanlar seviyor bu tarz saçma sapan iş sahası üretmeye. En sevdiğim de kişisel gelişim uzmanı ve yaşam koçu bu meslekler bana her zaman dolandırıcı gibi geliyor. Eğer uyku sorunun varsa ya psikolojiktir ya da başka bir hastalık vardır. Ne iş yapıyorsun " kişisel gelişim uzmaniyim" yani aslında bir işe yeteneğim yok.

27.02.2020

Ağzınızı bantlayıp ellerinizi de arkadan bağlatıp arabanızın bagajında cenin pozisyonunda uyumak suretiyle aksiyon dolu bir uykuya merhaba diyebilirsiniz <3

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ