Uyku Hakkında Doğru Bildiğinizi Sandığınız 7 Yaygın Yanlışı Düzeltiyoruz

Uyumadan önce televizyon izlemek bizi rahatlatır mı? Gece egzersiz yapmak uyku kalitesini bozar mı? Uyku hakkında oldukça yaygın olan bu gerçekleri hepimiz biliyoruz. Peki ne kadar doğrular? 

Uyku hakkında doğru sandığımız yanlışları bu içerikte düzeltiyoruz!

1. Horlamak aslında bir sağlık probleminin işareti olabilir.

Eğer horlamanız aşırı sık ve yüksek sesle oluyorsa, uyku apnesi gibi bir sağlık problemi olma ihtimali var. Uyku apnesinden muzdarip olan kişiler, hiçbir zaman tam dinlenmiş hissetmez ve hep uykusuz olurlar. Hava yolunuzun tıkandığı ve nefes kesikliği yaşadığınız bu rahatsızlık yüzünden hem sizin uykunuzun hem de çevrenizdekilerin uyku kalitesi düşebilir.

2. Öğlenleri uzun süre uyumak zararlı olabilir.

Uyumayı sevenlerin gün içerisinde yapmayı en çok sevdiği şey kestirmek olabilir. Ayrıca öğlen şekerlemelerinin birçok yararı var: Odaklanmanızı güçlendirir, gün içinde şarj olmanızı sağlar, rahatlatır ve gün sonunda daha az yorgun hissedersiniz. Uzmanlar bu şekerlemelerin uzunluğunun 10-20 dakika gibi kısa sürelerde olmasını öneriyor. Aksi halde, gün içinde uzun süre uyumak, gece uyku kalitenizi düşürebilir.

3. Daha çok uyku hiçbir zaman daha iyi değildir.

Peki 'daha çok uyku' derken neyi kastediyoruz? Bir yetişkin bireyin ihtiyacı olan uyku, 7 ve 9 saat aralığındadır. 9 saatin üzerinde uyumak sabahları yorgun uyanmanıza ve baş ağrısı yaşamanıza sebep olabilir. Ayrıca aşırı uyumak depresyon, kilo alma ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklarla da ilişkilendiriliyor. Ama arada yatakta uzun bir süre kalıyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Bazen böyle hissetmek normaldir.

4. Gece televizyon izlemek uyumanıza yardımcı olmaz.

Geceleri film veya dizi izlemenin keyfi bir başka. Ancak uzmanlar, uyumadan önce televizyon izlemenin ya da telefona uzun süre bakmanın iyi olmayacağını söylüyor. Ekran ışığı, ne beynimiz için iyi ne de kaliteli bir uyku için. Vücudumuz hava karardığında melatonin salgılıyor çünkü uyku vaktinin geldiğinin farkında. Fakat ekran ışığı gibi yapay ışıklara kendimizi maruz bırakmak, vücudumuzda bazı dengeleri bozabilir.

5. Yaşlandıkça daha az uykuya ihtiyaç duyduğumuz yanlış.

Belki ebeveynlerimizin ya da anneanne-dedelerimizin sabahları bizden önce uyandıkları doğru. Ancak uzmanların önerdiği uyku saati aralığına baktığımızda pek de bir fark yok. 7-9 saat arası yetişkin bireylerin uyuması gereken saat aralığıyken, yaşlılar için 7-8 saat öneriliyor. Elbette yaşlanmak uyku kalitesini de gün geçtikçe düşürebilir. Ancak daha az uyumak ya da daha çok uyumak tamamen uykuyu bozabilir.

6. Hafta içi uyumadığımız günleri, hafta sonu tüm gün uyuyarak telafi edemeyiz!

Okul ya da iş için hafta içleri hep uyku saatini geçiriyoruz. Ancak bunu bir alışkanlık haline getirmek ve kaybettiğimiz uykuyu hafta sonu telafi edeceğimizi düşünmek yanlış: Çünkü böyle bir şey mümkün değil. Elinizden geldiğince geç saatlere kadar uyanık kalmamaya çalışın!

7. Gece uyumadan önce egzersiz yapmak uyku kalitesini düşürmez.

Sabahları egzersiz yapmaya üşenebiliyoruz ya da vaktimiz olmayabiliyor. Peki akşam uyumadan önce yapmanın bir zararı var mı? Buna dair net bir bilgi olmasa da, ağır egzersizler yerine esneme hareketlerinden oluşan egzersizler uyku kalitenize zarar vermez. Aksine esnemek, daha rahat bir uyku çekmenizi sağlayabilir. Ancak egzersizler de sizleri aşırı yoracak, güç gerektiren hareketler yapmanız önerilmiyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Uykuya İhtiyaç Duymasaydık Nasıl Bir Hayatımız Olurdu?
Düşündüğünüzden Daha Çok Şey Oluyor! Uyku Sırasında Vücudumuzda Gerçekleşen Olaylar
Uyku Pozisyonuna Göre Baskın Kişilik Özelliğini Söylüyoruz!

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı