Uygulamaların Verilerinizi Ele Geçirmesini Engellemek İçin Almanız Gereken Önlemler

Uygulamaların neredeyse hepsi kişisel verilerimizi bir şekilde kullanıyor. Devasa sosyal medya şirketlerinin ücretsiz olmasının asıl sebebi de verilere erişerek reklam hedeflemede kullanabilmeleri olarak biliniyor. Peki bu dönemde veri güvenliğini nasıl sağlarız? Verilerinizin sadece size özel kalabilmesini sağlayacak ipuçlarını açıklıyoruz.

Akıllı telefonlarımızdaki uygulamaların neredeyse tamamı verilerimizin peşinde.

Sosyal medya uygulamaları başta olmak üzere akıllı telefonlarımıza yüklediğimiz neredeyse bütün uygulamalar verilerimizi kendi çıkarları için kullanmak istiyor. Reklam hedefleme başta olmak üzere çeşitli nedenlerle bu veriler işleniyor. Apple geçtiğimiz yıllarda veri gizliliği için önemli yenilikler getirmişti. iOS 15 ile gelen 'uygulama beni takip etmesin' özelliği Facebook tarafından hedef alınmıştı. Apple bu kararından geri adım atmadı ve Android tarafında da benzer bir özelliğin getirilmesi yönünde geliştirmeler başlamıştı. Fakat uygulamalar hala bir şekilde verilerimizi ele geçirerek işlemeye devam ediyor. Bunun önüne geçebilmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

İlk önerimiz kesin çözüm içeriyor: Mümkünse uygulamayı silmeyi düşünün.

Uygulamalarla ilgili potansiyel sorunlardan kaçınmanın en kolay yolu, onları kullanmamaktır. Uzmanlar eğer bir uygulama verilerinizi sürekli talep ediyorsa ve siz bunları paylaşmak istemiyorsanız o uygulamayı silmenin en temiz yol olduğunu belirtiyor.

Verilerinizi cihazınızda depolayan veya hesap gerektirmeyen bir uygulama seçin.

Veriler telefonunuzdan ayrılmazsa paylaşılamaz. Benzer şekilde, uygulama adınız ve e-posta adresiniz gibi kişisel bilgiler içeren bir hesap gerektirmiyorsa verileri size bağlamak daha zor olacaktır.

Gizlilik politikalarını okuyun.

Bir uygulama verilerinizi toplayacak ve paylaşacaksa, gizlilik politikalarında bunu belirtmesi gerekiyor. Akıllı telefonunuzda yer alan tüm uygulamalar gizlilik şartlarını detaylı olarak yazması gerekiyor. Google Play Store ve App Store gibi mağazalarda uygulamaların listelenmesi için bu sözleşmenin yayınlanması bir mecburiyet.

Gizlilik ayarlarınızı gözden geçirin.

Birçok uygulamanın, yalnızca uygulamanın kendisi değil, telefonunuzdaki tüm etkinliğinizi izlemek için izin isteyebilir. Uygulamanın ayarlar ve gizlilik bölümlerinden sizi takip etmesini kapatabilirsiniz. Ayrıca reklam izinlerini de kapatmak işe yarayacaktır. Bu sayede daha az kişiselleştirilmiş reklamla karşılaşırsınız.

Konum izleme konusunda dikkatli olun.

Evet, bir haritalama uygulamasının bu izne ihtiyacı var. Fakat bir oyunun konum verilerini toplamasına izin vermek sorun olabilir. Gerekli olduğunu düşünmediğiniz sürece tüm uygulamalarınızda konum izlemeyi kapatın.

Hassas aramalar için özel bir tarayıcı kullanın.

Günümüzde bazı internet tarayıcılar verileri kesinlikle toplamadığını ve internet arama geçmişinizi sizinle ilişkilendirmediklerini vadediyor. Duckduckgo gibi tarayıcıları kullanarak verilerinizin sizinle ilişkilendirilmesini en aza indirebilirsiniz.

Veri güvenliği hakkında sizin aldığınız farklı önlemler nelerdir? Yorumlarda buluşalım.

İlginizi çekebilir 👇

İphone'dan İphone'a Veri Nasıl Aktarılır? İphone Veri Aktarma Yöntemleri
WhatsApp'a Gizlilik Nasihatleri Veren Telegram'ın Kullanıcı Verilerini Paylaştığı İddia Edildi

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti