Onedio Logo

Uyandırıcılar, Tıkırtıcılar, Okuyucular... İşte Zamanla Yitip Giden 13 Değişik Meslek

Kapak Görseli

1. Uyandırıcılar

1. Uyandırıcılar Görseli

Endüstriyel Devrim'den itibaren Büyük Britanya'da popüler olan bu iş bazı bölgelerde 1970'lere kadar devam etti. Uyandırıcılar ellerindeki uzun bir sopayla camlara vurarak insanları uyandırırdı. Kendinize 'Peki bu insanları kim uyandırıyordu?' diye sorabilirsiniz: Kimse uyandırmıyordu. Bu kişiler gün içide uyuyup geceleri uyanık kalırlardı.

2. Sinemalardaki tıkırtıcılar

3. Su taşıyıcılar

Biraz şaşırtıcı gelebilir fakat bugün eski kraliyet üyelerinden daha iyi hayatlar yaşıyoruz. İşte bu durumun nedenlerinden biri: Merkezi su sistemlerine sahibiz! Bu sistemler kurulmadan önce insanlar kendi başlarına su taşımak, hizmetçilerini su getirmeye göndermek ya da su taşıyıcı kiralamak zorunda kalıyorlardı. Tabii ki yine içme suyu için su teslimi gibi bir hizmeten yararlanıyoruz fakat diğer ihtiyaçlarımız için musluklardan akan suya sahibiz.

4. Daktilocular

Bu meslek 1990'larda daktiloların yerini bilgisayarların ve yazıcıların almasıyla ortadan kayboldu. Fakat 30 yıl önce daktilocular (kadın olmaları gibi bir kural vardı) her organizasyonda yer almaktalardı. Her gün düzinelerce el yazması belgeyi daktilodan geçmektelerdi. Hata yapmak gibi bir lüksleri de yoktu, çünkü hata yapmaları durumunda başta başlamak zorundalardı! 

Kendisi de daktilocu olan Bette Graham'ın düzeltme sıvısını icat etmiş omasına şaşmamalı!

5. Lambacılar

İşte size eğlenceli bir gerçek: Belediye Başkanı Henry Barton'ın emriyle 1417 yılında Londra'da sokak lambaları ilk ortaya çıktığında birçok vatandaş bu yeniliğe karşıydı. Yine de sokak lambaları Avrupa^da yayıldı ve birkaç yüzyıl boyunca elle yakılıp söndürülmeleri gerekmekteydi. Tıpkı yakıtla doldurulup zamanında temizlenmelerinin gerektiği gibi.

Bu işleri yapan bir grup insan bulunmaktaydı ve bu insanlara lambacı denirdi. Bu meslek 19. yüzyılın ortalarına kadar revançtaydı. Daha sonraları yağ lambalarının yerini gaz lambaları aldı ve bu lambalar otomatik olarak yakılabiliyorlardı.

6. At arabacıları

Bugünlerde bu insanların görevleri taksi sürücüleri tarafından karşılansa da bu meslek halen turist aktivitesi olarak bazı bölgelerde süregelmekte... Maalesef kullanılan canlılar için zarar verici bir durum olabiliyor.

7. Telefoncular

Otomatik telefon istasyonlarının icadından önce telefon kullanıcıları manuel olarak bağlanılıyordu. Bu işte çoğunlukla kadınlar kullanılmaktaydı. Prestijli sayılan bu işe sadece güzel sesli, sağlıklı, ahlaklı ve iyi karakterlere sahip iyi ailelerden gelen kızlar sahip olabiliyordu. Ayrıca komütatörün en tepesine ulaşabilmek için uzun olmaları gerekmekteydi.

Bu işin ne kadar karmaşık olduğunu anlamak için manuel uluslaraası komütatörüne bir göz atın:

Kesinlikle basit bir alet gibi görünmüyor. Ayrıca telefoncunun aramayı kabul edip doğru fişi seçmek için sadece 8 saniyesi vardı.

8. Fabrika okumacıları

Fabrikalar tarafından işçilerin parasıyla okumacılar ya da öğretmenler tutulurdu. Görevleri ise kitap ya da gazete okuyarak insanların monoton görevlerinin başındayken eğlenmelerini sağlamaktı.

Radyonun icadının ardından bu meslek yok oldu. Fakat dünya üzerinde halen süregeldiği ve gayri maddi kültürün bir başarısı sayıldığı bir yer var: Küba. Buradaki sigara fabrikalarında, tıpkı 150 yıl önce olduğu gibi, işçiler çalışırken bir okumacı yüksek sesle işini yapmaya devam ediyor. Adına da 'lectores de tabaqueria' deniyor. Kimi zamansa sadece çeşitli konularda muhabbet edip, çalışanları nazik sözlerle ya da öğütlerle destekliyorlar.

9. Eskiciler

19 ve 20. yüzyıllarda halı ve diğer çöpleri alarak Avrupa, Rus İmparatorluğu ve ABD'nin geri dönüşüm sistemindeki ilk halka olma görevini yerine getiren insanlar vardı. Bu kişiler tekrar kağıt ve kumaş yapımında kullanılmak üzere geri dönüştürülen eski kanvasları, yün halıları, kağıtları, iğleri ve hatta uhu ve gübre yapımında kullanılan kemikleri satın alırdı. Ayrıca temiz şişeleri ve şişe kapaklarını da satın alıyorlardı.

Bu meslek bayağı yaygındı: 1884 yılında sadece Paris'te 50,000 eskici bulunmaktaydı. Fakat endüstri geliştikçe ve yeni teknolojiler tanıtıldıkça, bu çöplerin çoğunun yerini başka şeyler aldı. (Mesela insanlar gübreyi kemikten değil, fosfattan üretmeye başladılar.) İmalatçılar ham madde kalitesi konusunda daha talepkar hale geldiler ve eskiciler de yavaş yavaş kayboldular.

10. Buz teslimatçıları

Sıcak mevsimlerde kullanmak üzere buz üretme ve saklama işlemi dünyanın birçok ülkesinde var olan bir durumdu fakat 19. yüzyılda adına 'buz ticareti' ya da 'donmu su ticareti' ortaya çıktı. Kışın donmuş havuzların üzerinden kesilen buzlar bu ticarette kullanılmaktaydı.

Yukarıdaki fotoğrafta 1. Dünya Savaşı sırasında müşterilerinin evlerine buz teslim ederek bu meslekte profesyönelleşmiş kızları görüyorsunuz. Buzu öylece yolun üzerine bırakmış olmalarından anlaşılabileceği üzere 20. yüzyılda hijyen o kadar da önemsenen bir şey değildi.

11. Lobut düzelticiler

Bu mesleği yapan kişiler bowlng salonlarındaki lobutları manuel olarak düzeltme ve topları yerlerine taşımakla görevliydiler. Yüksek maaşlı bir iş değildi ve çoğunlukla akşamları yapılıyordu. Bu yüzden de çalışanlar çoğunlukla çocuklar ya da ergenlerdi. 1936 yılında lobut düzeltici makinaların icadına kadar popüler bir meslekken daha sonraları bu mesleğe duyulan ihtiyaç ortadan kalktı.

12. İnsan bilgisayarlar

Nedendir bilinmez, uzun zamandır kadınların matematiksel yeteneklerinin erkeklerden daha kötü olduğu düşünülür. Fakat bu meslek tam tersini gösteriyor: güçlü bilgisayarların ortaya çıkmasından önce insan bilgisayarlarının ya da hesapçılarının işleri neredeyse her zaman kadınlar tarafından yapılmış.

Kadın hesapçı takımları büyük mhendislik yapılarının dizaynlarında, II. Dünya Savaşı sırasında silahların gelişiminde ve ilk elktronik bilgi işlem cihazlarının programlanmasında rol oynadılar.

Ayrıca böyle kadınlar sayesinde uzay uçuşları mümkün hale geldi.

Fakt maalesef 2016 yılında yayınlanan biyografik film 'Hidden Figures' öncesinde kadınların rolü neredeyse hiç bilinmiyordu.

13. Sülük toplayıcıları

Sülük toplayıcıları medikal amçlar için sülük bulur ve toplarlardı. Bu hayvanları yakalamak için yem olarak sık sık bacaklarını kullanırlardı. Bu durum sülük toplayıcılarının sağlığını kötü yönde etkiledi. neyse ki bugünlerde bataklıklardan sülük toplamak gibi bir ihtiyaç yok. Çünkü özel kavanozlarda yetiştiriliyorlar.

Popüler İçerikler

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınında 13. Kat Detayı: AK Partili İsmin Ailesine Ulaşılamıyor!
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezindeki Otel Yangınında 13. Kat Detayı: AK Partili İsmin Ailesine Ulaşılamıyor!
100 Erkekle Birlikte Olacağını Söyledikten Sonra Tutuklanan OnlyFans Kullanıcısı İşkence Gördüğünü Anlattı
100 Erkekle Birlikte Olacağını Söyledikten Sonra Tutuklanan OnlyFans Kullanıcısı İşkence Gördüğünü Anlattı
MEB’ten Özel Okullara İnceleme: Fahiş Fiyat Artışı Yapan Özel Okullara Soruşturma Başlatıldı
MEB’ten Özel Okullara İnceleme: Fahiş Fiyat Artışı Yapan Özel Okullara Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
12.10.2018

#12 Filmin adı GİZLİ SAYILAR... Harika filmdir izleyin.. Tam arşivlik yani...

12.10.2018

KESİNLİKLE ŞİDDETLE TAVSİYE EDERİM :)

12.10.2018

hacı bu sülük muhabbeti ne ya?! nasıl şifa sağlıyor anlamadım...

12.10.2018

Fabrikalar tarafından işçilerin parasıyla okumacılar ya da öğretmenler tutulurdu. Görevleri ise kitap ya da gazete okuyarak insanların monoton görevlerinin başındayken eğlenmelerini sağlamaktı.-keşke bu meslek şimdi de uyqulansa.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ