Uyan Dediler, Formülü Vermediler: Sabah Erkenden Kalkıp Enerjik Hissetmenin Reçetesini Veriyoruz!

İnsanın doğru olanı bilip onu yapabilecek gücü kendinde bulamayışı her zaman içimizde sızı yaratır fakat çevremizdeki çoğu insan da bizim gibi olduğu için hislerimiz kalabalık içerisinde kaybolur. Hayallerimiz ve planlarımız öyle değildir, onlar aklımızı kurcalamaya devam eder. '5'te kalkın, çok çalışın' diyenler o saatte nasıl uyanacağımızı ya da uyandıktan sonra nasıl dinç kalacağımızı söylemezler. Gizlenen reçete elimizde, bizi takip edin!

Gece insanı olmak kulağa güzel gelebilir, ne de olsa hayatın renkli yanı gecede saklı.

Fakat kendimizi geliştirebileceğimiz zamanlar ve odağımızın üst seviyede olduğu anlar hep gündüz vaktiyle kesişiyor. Okul ve işler erken saatlerde başlıyor, geç uyuyan hem zor uyanıyor hem de tüm gün çay ve kahveyle yakın teması bırakamıyor. Anlayacağınız gün uykuya emanet ediliyor!

Dolaylı olarak günün en verimli saatini iş ve okulla takas etmeye mecbur olduğumuz için akşam vaktine sadece yorgunluk kalıyor.

Yaratıcılığın tavan yaptığı saatleri geride bıraktığımız için minimum hareket maksimum vakit geçirme prensibiyle koltukta oturup Instagram'da Şeyma Subaşı,'nın hikayelerini izleyerek 'Ne hayatlar yaşıyorlar' demekle yetiniyoruz.

Bunlar gibi gerçeklerin üstüne ne kadar basarsak basalım, her zaman en çok 'ertele' düğmesine basıldı.

Hepimiz farklı dönemlerde uykuya yenik düşüyoruz ve çözüm olarak sunulan basit önerileri uygulamak zorlaştıkça hedeften de şaşabiliyoruz. Halbuki çok basit adımlarla hem erken kalkıp hem de odaklanmak istediğimiz şeyler için heyecan dolu olabiliriz.

Vur deyince öldürmek yok, sürdürülebilir bir uyanış planlamak en iyisi.

Öncelikle ihtiyacımız olan uyku süresini bilmek gerek. Bilmek gerekiyor ki herkesin uyku ihtiyacı farklı olmakla birlikte az uyumak kadar fazla uyumak da halsizlik hissini tetikler. En az 5, en fazla 8 saat olarak bir uyku aralığı seçip hangisinin optimal olduğunu deneyerek görmek gerek.

Erken yatmak alışkanlıklar arasında hem en zor değiştirilen hem de planları en çok etkileyen.

Bu sebeple ideal uyku saati olarak 11'i belirliyoruz. Gece yarısından sonra uyumayı alışkanlık edindiyseniz 11'de uyumanın imkansız olacağını siz de biliyorsunuz. Plan boyunca ilk günler geç yatıp erken kalkarak vücudunuzun uykuya olan ihtiyacını artırmak en mantıklı çözüm olmasa da en etkili olanı. Birkaç gün uykusuz hissettikten sonra erken uyuma alışkanlığına adapte olmak kolaylaşacak. Tabii uyumadan önce dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durmak kaydıyla.

Uyku düzeninizde yetkinizi artırmanın bir yolu daha var: Beyaz Gürültü

Özellikle bebeklerin daha iyi uyumasını sağlayan bu sesler dış gürültüleri bastıran ve daima aynı desibelde süren, rahatlatıcı etkiye sahip. Karıncalı televizyon ekran sesi bunun en basit örneği. Bunun için bir cihaz satın almayı da tercih edebilirsiniz fakat basit mobll uygulamalarla kendi uykunuzu istediğiniz zaman getirmek elinizde.

Asıl sorunu uyanmakta olanlar, ona da çözümümüz var: Uyanma Işığı

Birden çınlayan rahatsız edici alarm sesiyle uyanmak kimseye fayda sağlamıyor. Nazik bir dokunuşla, 'doğal uyanma' gerçekleştiğindeyse enerjiniz ve günün verimli saatleri emrinize amade oluyor. Yine farklı mobil uygulamalarla da benzer etkiyi oluşturabileceğiniz uyanma ışıkları önce odanızdaki ışığı güneş ışığına yakın tonlarda aydınlatıyor, ardından hem uyandırmaya yetecek hem de sinirleri tepeye çıkarmayacak tonda seslerle sizi uyarıyor.

Uykuya dalış ve uyanış biçiminizi değiştirdikten sonra erteleme tuşuyla aranıza mesafe koymanın zamanı geldi.

Kendi içinizde uygulayacağınız basit yöntemlerle yataktan enerjik bir şekilde kalkarak uykuyu yorganın altında bırakmak elinizde. Örneğin eliniz erteleme tuşuna gitmeden hemen önce 10'dan geriye sayın ve 0'a geldiğinizde kalkış yapın. İlk günler zorlanılsa da başarıyla tamamladığınız planlarınız için zaten erken kalkma dürtüsünü bir güce ihtiyaç duymadan oluşturacaksınız.

Haybeye uyanmak erken uyanmayı anlamsız hale getirir, bir hedef koymak gerekir.

Her zaman yapmak isteyip vakit bulamadığınız şeyleri listeleyin, kendinize ayıracağınız bu sürede tüm bu hedefleri bir bir yakalayacağınıza inanıyoruz. Bu hedeflerin ardından bir de kendinize basit bir 'ısınma' listesi düzenleyebilirsiniz. Kutucukları doldurmanın yarattığı tatminle amacınıza yaklaştığınızı psikolojik olarak da hissedeceğiniz, bedeninizi ve ruhunuzu aynı anda mutlu edecek bu liste sabah rutininize dahil olsun. Ayrıca yukarıdaki listeden de görüleceği üzere, kötü şakaları kendimize de yapamayacaksak kime yapacağız? 

10-15 dakikalık rutininizi tamamladıktan sonra asıl hedefinize yönelmeye hazırsınız!

Gün başlamadan sizin için hayat en verimli haliyle başlamış oldu. Ayrıca bize güvenin, bu reçetenin ardından uyanık hissetmek için o masadaki kahveye de pek ihtiyacınız olmayacak.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
YORUMLAR
30.12.2017

Ya kahve içmeyi seviyorsak ?

30.12.2017

Hergün bugün erken uyuyacağım diyorum ve 15 yılı bu şekilde geçirdim. Yaş 29 oldu. Şuan işteyim ve öyle uykum var ki başımı koysam masaya uyurum yani o derece. Ama işten çıkıp eve gidiyorum ya uyku muyku kalmıyor. Gece o kadar güzel ki uyuyasım gelmiyor. DotA'yı en verimli şekilde gece 12'den sonra oynayabiliyorum. Gitarımı genelde gece yarısından sonra elime alıyorum. Gündüz çaldığım parça ile gece çaldığım parça aynı olmasına rağmen daha verimli ve daha keyf verici tonlar çıkıyor gitardan. Anlam veremiyorum ama gece daha güzel.

30.12.2017

aşık olun anlamsızca mutlu kalkıyorsun gerçi kısa bir çözüm bir aylık falan

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ