Usta Gazeteci Hıfzı Topuz Yaşamını Yitirdi

Çok sayıda basın meslek ödülüne sahip usta gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, 100 yaşında hayatını kaybetti. 

Hıfzı Topuz'un ölüm haberi üyesi olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından duyuruldu.

TGC açıklamasında Hıfzı Topuz'un ölümü için yayımlanan başsağlığı mesajında şunlara yer verildi:

“Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak başarıyla çalışan en kıdemli üyelerimizden önceki Onur Kurulu Başkanımız Sevgili Hıfzı Topuz’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ve basın emekçilerinin örgütlenmesine büyük destek veren Hıfzı Topuz’u hiç unutmayacağız. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz.”

Usta isim, çeşitli konularda 51 kitap yazmıştı. Topuz, 1998 yılında TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü'nü, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü'nü, 2020 yılında Nazım Hikmet Dostluk Ödülü'nü aldı.

Hıfzı Topuz Kimdir?

1923 yılında İstanbul'da doğdu. Galatasaray Lisesi'ni ve İ.Ü. Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi'nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı, İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı'nı yaptı. 

Strasbourg Üniversitesi'nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi'nde gazetecilik doktorası yaptı (1960). Paris'te UNESCO Genel Merkezi'nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti, Afrika ülkelerinde, Hindistan'da, Filipinler'de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika'da Kırsal basın projesini oluşturdu. 

Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT'de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-75). 1993'te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı. 1986'da İletişim Araştırmaları Derneği'ni (İLAD) kurdu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu'nda iletişim Komitesi Başkanlığında bulundu.

1997'de İzmir'de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998'de de İstanbul'da Kültür Politikaları Sempozyumu'nu düzenledi. Topuz çeşitli konularda 51 kitap yayımladı.

İşte o paylaşım:

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
Hıfzı Topuz Kimdir? Duayen Gazeteci Hıfzı Topuz Öldü mü, Kaç Yaşındaydı?

Popüler İçerikler

Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
27.09.2023

Hıfzı Topuz hakkında bilinmesi gereken olaylardan biri de, Kurtuluş Savaşı'nda yenilen Yunan General Trikopis ile yaptığı röportajdır. Kendisi hakkında çekilen belgeselden, bu röportaj hakkında bir özet burada: https://youtu.be/alABg-ZP3TY?si=V1z2ec4_iaspjTEZ Hani bazıları diyor ya, "Kurtuluş Savaşı diye bir şey yok" diye; NAH YOK!! Bir de buradan dinleyin.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ