Üst Düzey İsimlerden Yapay Zekaya Karşı 22 Kelimelik Mektup

Üst düzey isimlerden oluşan yapay zeka araştırmacıları, söz konusu teknolojinin insanlığın sonunu getireceğini dair endişelerini içeren bir mektup yayımladı. 

Mektup 22 kelimeden oluştu...

Ekibin mektubu geniş kitlelere ulaşmak ve benimsenmek amacıyla kısa tuttuğu aktarıldı.

ABD'nin San Francisco kentinde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Yapay Zeka Güvenliği Merkezi'nin liderliğinde yayımlanan mektupta ünlü şirketlerin üst düzey çalışanlarının da imzası yer aldı.

İmzacılar arasında Google'a bağlı DeepMind şirketinin CEO'su Demis Hassabis ve ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI firmasının CEO'su Sam Altman da var.

Bunun yanı sıra yapay zeka çalışmaları nedeniyle 2018 Turing Ödülü'nü (bu ödül, "Bilgisayarın Nobel Ödülü" diye de anılıyor) kazanan iki yapay zeka araştırmacısının ismi de göze çarpıyor: Geoffrey Hinton ve Yoshua Bengio.

Bu ödül 2018'de aslında üç kişiye verilmişti. Facebook'un ana şirketi Meta'nın baş yapay zeka bilimcisi olan ve ödülün kazananları arasında Yann LeCun'un mektuba en azından şimdilik imza atmadığı görüldü.

Yeni bildiri, mart ayında sektörün önde gelen 1100 isminin imzasıyla yayımlanan bir açık mektubun ardından geldi.

Elon Musk'ın da imza verdiği o mektup, bütün yapay zeka laboratuvarlarının ChatGPT'den daha güçlü bir sistem üzerinde yürüttükleri çalışmaların 6 ay süreyle durdurulması çağrısında bulunuyordu.

Ancak bu mektuba önde gelen yapay zeka şirketlerinin temsilcileri imza atmamıştı.

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
31.05.2023

kim ulan bu yapay zeka...sürekli haber var ama kim belli değil, kim ulan bu...

04.06.2023

"Yapay zeka" yanlış bir ifade. Bence çok daha iddialı ve doğru bir ismi var ama insanlık henüz buna hazır değil. Yapay zeka sayesinde insanlar 50 yılı geçmeden bilinç transferinin mümkün olduğunu görecekler. Suçlular kendi zihinsel cennetlerinde ama hapishanelerde ömürleri boyunca mutlu olarak yaşamlarını sürdürebilecekler. Bilinen biçimde bir insan türünün yaşam tarzının-şeklinin değişimi için ise çok daha uzun bir süreç gerekecek. Tahminim 300 yıl... Drone yada IHA operatörü gibi avatar operatörlüğü gibi meslekler çıkacak. Hayatlarımız çok daha net izlenebilir ve şeffaf olacağı için insanlık daha az suç işleyebilecek. "Yapay zeka" zoru ile daha dürüst toplumlar olacak. Bu sayede de insan zaman ve nesil olarak kayıplar çok daha düşecek. Yine bunun bir sonucu olarak "klasik organik üreme" biçimimiz değişecek. Çünkü ürememiz süreci çok uzun ve milyonlarca risk de içeriyor.

04.06.2023

"Yapay zeka" insanlığın ulaştığı mucizevi seviyedir fakat henüz bütün "Bilim Kurgu" hikayelerinde olduğu gibi bu konu insanları korkutarak üzerine dikkat çekilmesi amacıyla kullanılan bir paparazzi olayı durumunda.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ