Urla Villaları: Bakanlık'tan Yeni Bilirkişi Heyetine İtiraz, Valilikten Gözlemciye Engel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a armağan edildiği öne sürülen ve 17- 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarının tape kayıtlarına da yansıyan Urla Zeytineli köyü Hacılar Koyu’ndaki villalara ilişkin yapılan sit değişikliğiyle ilgili bugün yapılması beklenen bilirkişi incelemesi öncesi Çevre Bakanlığı’nın yeni bilirkişi heyetine itiraz ettiği, İzmir Valiliği’nin de koya gözlemci girişinin yasaklanmasını istediği ortaya çıktı.

İzmir Valiliği’nin mahkemeye yazı göndererek koya gözlemci girişlerinin yasaklanmasını istediği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da mahkemenin belirlediği yeni bilirkişilere itiraz ettiği öğrenildi. Hacılar Koyu’ndaki kaçak ve ruhsatsız villaların olduğu 20 dekarlık alan İzmir 1 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca 28 Kasım 2013’te “Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak belirlenmişti.

Bilirkişi heyetinin raporunun ardından yapılan bu değişiklikle, bölgenin SİT derecesi 1’den 3’e düşürülmüştü. Bunun üzerine eski İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Konseyi’yle çevre örgütleri, değişikliğin iptali istemiyle dava açtılar.

Emre Döker'in Cumhuriyet'te yer alan haberine göre,Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, bugünkü bilirkişi incelemesi öncesi mahkemeye, yönetim kurulu üyelerinden Ali Arabacı’yla uzman bir ismin “gözlemci” statüsünde yer alması için başvurdu. 

3 Mart’ta yapılan bu başvurunun ardından Bakanlığın hem bu isimlere, hem de incelemeyi yapacak bilirkişi heyetine itiraz ettiği ortaya çıktı. İzmir Vali Yardımcısı Akif Kahya imzalı ve “çok acele” ifadeli 17 Mart tarihli yazıda, “Davalara müdahil olmayan üçüncü kişilerin, yapılacak olan keşif ve bilirkişi incelemeleri esnasında davaya konu alana girişlerinin engellenmesi hususunda gereğini arz ederim” denildi.

Dokunan yanıyor

Sit derece değişikliğine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı dava açan avukatlardan Şehrazat Mercan, İzmir Valiliği’nin bu davada taraf olmadığını anımsatarak “İzmir Valiliği, mahkemeye yazı göndererek dosyaya taraf, müdahil olmayan kimsenin araziye alınmamasını istiyor. Mahkeme kendisi ne yapacağını bilmiyor mu? Valilik neden yazı yazıyor? Mahkeme kararını verdi ve bize bildirdi. Adeta bu koy sır gibi saklanmak isteniyor” dedi. Eski İl Genel Meclisi Başkanı Değirmenci de haklarında yıkım kararı olan kaçak yapıların kurtarılmak istendiğini anımsattı. Bu villalara “dokunanların yandığını” vurgulayarak “Eski çevre ve şehircilik il müdürü, İzmir’in eski valisi bir şekilde gönderilmiştir” dedi.

Keşif için bölgeye geldiler

Mahkeme üyeleri, bilirkişiler ile davanın tarafı avukatlar, bugün, inceleme için bölgeye geldi. Jandarmanın geniş güvenlik önlemi aldığı villaların bulunduğu bölgedeki keşfe bazı davacı avukatların alınmaması kısa süreli gerginlik yarattı. Avukatlar, mahkeme başkanıyla yaptıkları görüşmenin ardından alana alındı.

İzmir Valiliği’nin keşif sırasında bölgeye gazeteciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin alınmaması için mahkemeye yazı göndermesi, mahkemenin de bunu kabul edip davaya müdahil olmayan üçüncü kişilerin bölgeye girişine jandarma tarafından izin verilmemesi de tepki topladı.

Beş saat sürdü

Bilirkişi heyetinin bölgedeki keşif incelemesi beş saat sürdü. Alınan güvenlik önlemlerine tepki gösteren davacı avukatlar adına açıklama yapan Şehrazat Mercan, heyetin, bölgedeki endemik bitki örtüsünden örnekler aldığını, incelemelerinin ardından hazırlayacakları raporu mahkemeye sunacaklarını dile getirdi.

Kaynak: Cumhuriyet, Al Jazeera ve Ajanslar

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''