Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), süt ve et sektöründeki son gelişmelere yönelik açıklamada bulundu.
Yapılan açıklamada, süt ve et sektörünün gidişatının kaygı verici olduğu belirtilirken, 'Biz üreticiler olarak önümüzü göremiyoruz. Artan maliyetlere katlanacak gücümüz kalmadı. Tedarik zinciri kırılma noktasına geldi, böyle devam ederse Mart ayı itibariyle yem hammaddesi bulmakta zorlanacağız' denildi.
Tüketicinin et ve süt bulmakta zorlanabileceği uyarısının yapıldığı açıklamada, 'İnek kesimleri devam ederse yaz aylarında süt arzında düşük ve turizmden gelen talep sebebiyle tüketiciler de et ve süt bulmakta zorlanacaktır' ifadesi yer aldı.
TÜSEDAD Yönetim Kurulu imzalı açıklamada, 8 Aralık tarihinden itibaren üretici süt fiyatının 4.70 TL/litre olarak belirlendiğini belirterek, 'Maliyet hesapları yapılırken Ekim sonu maliyetleri temel alınmıştı. 1 Kasım tarihinden bu güne yem maliyetleri yüzde 53 arttı. 1 litre sürü 5.5 TL'nin üzerinde mal edip 4.70 TL'ye satmak sürdürülebilir değil. Acil önlem alınması için çağrı yapıyoruz' çağrısında bulunuldu.
Ezanlarımızı susturamayacaksınız. Et ve süt yemeyiz biz de. Hem zaten tüm dünya aç şuan pandemiden dolayı. 50 liralık almaya devam edeceğiz. Dış mihrakların oyununa gelmeyeceğiz. Yeni ekonomi modelimiz tutunca IMF bizden borç almak için yalvaracak. Sizi gidi fetöcüler.
O zaman FEDÖ'cüsünüz. Bunun mantıksız başka bir açıklaması yok.
2 sene once buyukbas hayvancilik icin teknik bir noktada danismanlik hizmeti vermistim, isin ucundan ufak bir yatirimimda olmustu. o yuzden ekonomik ic yuzune biraz vakifim. yem ve diger giderlerin fiyatlari katlanirken karkas et fiyatlarinin ithal etlerle bir onceki seneye nazaran nasil dusuruldugunu gordum. su sartlarda hala uretim suruyorsa bu isi yapanlarin babadan bu ise bagli olmalarindan baska is bilmemelerinden ve kendi arazilerine yerlerine sahip olmalariyla bazi masraflari kisabildikleri icin. gecen onca senede gerek tarimda gerek sanayide ureticinin islerini o kadar zorlastirdilar ki ulkede rekabetci bir sektor kalmadi, bunun sonucu olarak cari acik buyudu disardan aldiklarimizin karsiligini odeyemez hale geldi, bugunki doviz krizinin en onemli nedeni senelerdir uygulanan ihanet boyutunda yanlis uygulamalardir.