İslam'ın Altın Çağı ya da İslam Rönesansı olarak adlandırılan 8. yüzyıl'dan 13. yüzyıl'a hatta 14. ve 15. yüzyıllara kadar uzanan İslâm dünyasının yükselişini ifâde eden dönem esnasında Müslüman bilim insanları, mühendisler, bilginler, tüccarlar; sanata, tarıma, ekonomiye, sanayiye, hukuka, edebiyata, gemiciliğe, felsefeye ve tabii ki bilim ve teknolojiye büyük katkı vermiştir.
Bu tarihten sonra İslâm dünyasının katettiği mesafe ayrı bir tartışma konusudur ancak, İslâm dünyasının yetiştirdiği değerleri bilmek ve bu değerler ışığında İslâm dünyasının günümüzde başta bilim, teknoloji ve felsefe gibi alanlar olmak üzere ne düzeyde bir üretkenliğe sahip olduğunu irdelemek ufuk açıcı olacaktır.
Not: Liste oluşturulurken din bilginleri değil, pozitif ve sosyal bilimler ile felsefeye katkı vermiş isimler göz önünde bulundurulmuştur. Sıralama kronolojik olarak gerçekleştirilmiştir.
İslamın hem bireyler tarafından yaşandığı ve hem de devletler tarafından yaşatıldığı dönemlerde İslam dünyası ilim ve fende ileri düzeyde idi, fakat İslamı gölgelemek için kara propaganda yapılarak, İslam sanki ilim ve fenne karşıymış gibi gösterildi ve gösteriliyor bazı cahillerde buna inanıyor malesef, halbuki İslam ilimi teşfik etmiştir, bununla ilgili oldukça çok Hadis var fakat bir kaçını buraya alabiliriz. "İlim öğrenmek kadın-erkek herkese farzdır." "İlim Çin'de bile olsa gidiniz."
İslamiyetin ne büyük alimleri varmış be. Bir çoğunun ismini bile bilmiyordum. içerik harika teşekkürler. Şimdilerde islamın adını kullanarak etrafını kan gölüne çeviren şerefsizlerle dolu dünya malesef.
İçerik bir bilinç oluşturması açısından iyi olmuş ancak bunların genelinin Batı'nın parlattıkları olduğunun bilinmesi lâzım. İbn Bâcce, Takiyüddin, Taftazanî, Kutbüddin Şirazi, Fahreddin Razi gibi daha kimler var kimler. Ayrıca Gelenbevî, Taşköprüzade, Bursalı Kadızade, Ali Kuşçu, Hekimbaşı Mustafa Behçet gibi sadece Türklerden bile kaç tane sayılabilir. Öğretilmesi ve öğrenilmesi lâzım bunların.