Unutkanlık İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Genellikle yaşlılarda görülen unutkanlık gençlerde de sık karşılaşılan durumlardandır. Modern yaşamdan kaynaklı  iş stresi ve çevresel faktörler unutkanlığa yol açabilmektedir. Bu hastalık vitamin eksikliği gibi basit nedenlerden kaynaklı olabileceği gibi nörolojik problemlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir. Unutkanlık ileriki yaşlarda demans ve alzheimer gibi geri dönülmez sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir ve bunlar kişinin yaşam kalitesini düşüren hastalıklardandır. Aynı zamanda bu hastalıkların en sık karşılaşılan belirtileri ağır depresyon ve hafıza kaybıdır. Peki, unutkanlık için hangi bölüme veya doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

Unutkanlığın bir sonraki aşaması olan demans, halk arasında bunama olarak bilinir. Demans, beyindeki bir hasardan kaynaklıdır. Bu hasar ilerleyerek beynin dil, hafıza, problem çözme ve dikkat gibi bölgelerini etkiler. Demansın bir türü olan alzheimer ise kişinin gündelik yaşamını oldukça etkileyen bir hastalıktır. Ufak tefek unutkanlıklar ile başlayan bu hastalık ilerleyen safhalarda bilişsel yeteneklerde, fiziksel yeterliliklerde ve dil alanında bozulmalarla kendini gösterir. Alzheimerın altında yatan neden kesin olarak bilinmediği gibi ailede bu hastalığın bulunması ise riski arttıran faktörlerdendir. Ciddi hastalıklara neden olan unutkanlıkla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

UNUTKANLIK İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Unutkanlığa neden olan durumlar kısa süreli hafızayla ilgili problemler ve uzun süreli bellekle ilgili olan problemler olmak üzere iki şekilde ele alınır. Kısa süreli belleğin kapasitesi ve unutulma süresi de oldukça kısıtlı olduğundan dolayı, bilgilerin unutulması da birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu hafızadaki bilgilerin unutulmaması için dikkat ve kodlama gereklidir. Bir bilgiyi öğrenirken konsantrasyon eksikliği yaşanıyorsa kısa süreli hafızaya etki eder bilgiler bozulur ya da unutulur.

Uzun süreli hafızanın kapasitesi ise sınırsızdır. Öğrenilen her bilgi bu bellekten getirilir. Kişinin bu bilgiyi kullanamadığı durumlarda unutkanlık meydana gelir. Bazı travmalar, hastalıklar, tiroid hormon bozuklukları, vitamin ve mineral eksiklikleri, psikolojik bazı rahatsızlıklar unutkanlığa neden olabilmektedir. Unutkanlığın belirtileri ise şunlardır:

  • İş hayatında yapılması gereken görevlerin unutulması

  • Daha önceden sık ziyaret edilen bir adresin unutulması

  • Karasızlık yaşama

  • Ağır depresyon

  • Anksiyete

  • Aşırı sinirlilik hali

  • Konuşurken sözcüklerin unutulması

  • Yakın çevredeki insanların isimlerinin unutulması

  • Hep kullanılan eşyaları kaybetmek

Unutkanlık bazen günlük durumlardan kaynaklı olabileceği gibi sinir sisteminden dolayı da gelişebilir. Kişide unutkanlık belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren hastanelerin nöroloji bölümlerine veya psikiyatri doktorlarına gitmeleri gerekmektedir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yeni Nesilin Önemli Sorunu Unutkanlık Nedir? Bu Sorunu Nasıl Çözebilirsiniz?
Belleğinizi Güçlendirip Unutkanlığı Azaltmak İçin Mutlaka Uygulamanız Gereken Öneriler

Popüler İçerikler

Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı
Polis Memuru Şeyda Yılmaz’ı Şehit Eden 19 Yaşındaki Katil Yunus Emre Geçti Tutuklandı
Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu