UNUTKANLIK İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?
Unutkanlığa neden olan durumlar kısa süreli hafızayla ilgili problemler ve uzun süreli bellekle ilgili olan problemler olmak üzere iki şekilde ele alınır. Kısa süreli belleğin kapasitesi ve unutulma süresi de oldukça kısıtlı olduğundan dolayı, bilgilerin unutulması da birçok nedenden kaynaklanabilir. Bu hafızadaki bilgilerin unutulmaması için dikkat ve kodlama gereklidir. Bir bilgiyi öğrenirken konsantrasyon eksikliği yaşanıyorsa kısa süreli hafızaya etki eder bilgiler bozulur ya da unutulur.
Uzun süreli hafızanın kapasitesi ise sınırsızdır. Öğrenilen her bilgi bu bellekten getirilir. Kişinin bu bilgiyi kullanamadığı durumlarda unutkanlık meydana gelir. Bazı travmalar, hastalıklar, tiroid hormon bozuklukları, vitamin ve mineral eksiklikleri, psikolojik bazı rahatsızlıklar unutkanlığa neden olabilmektedir. Unutkanlığın belirtileri ise şunlardır:
İş hayatında yapılması gereken görevlerin unutulması
Daha önceden sık ziyaret edilen bir adresin unutulması
Karasızlık yaşama
Ağır depresyon
Anksiyete
Aşırı sinirlilik hali
Konuşurken sözcüklerin unutulması
Yakın çevredeki insanların isimlerinin unutulması
Hep kullanılan eşyaları kaybetmek
Unutkanlık bazen günlük durumlardan kaynaklı olabileceği gibi sinir sisteminden dolayı da gelişebilir. Kişide unutkanlık belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren hastanelerin nöroloji bölümlerine veya psikiyatri doktorlarına gitmeleri gerekmektedir.