Ünlü Onkolog Yavuz Dizdar'dan Çarpıcı Eleştiri: 'Hasta Olursanız Tıbba Çok Güvenmeyin'

Onkolog Dr. Yavuz Dizdar meslektaşlarına ve sağlık sistemine yönelik dikkat çeken eleştirilerde bulundu. Yeni kitabı “Vicdan Hayat Kurtarır' hakkında konuşan Dizdar, doktorların önemli bir kısmının paraya meftun olup vicdanlarını kaybettiklerini söyledi. Dizdar, 'Hasta olmayın ama hasta olursanız da tıbba çok fazla güvenmeyin' dedi.

Verdiği röportajlar sonrası yaşadıklarını hikayeleştirme fikri doğduğunu ve kitabın öyle ortaya çıktığını ifade eden İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, yeni kitabı 'Vicdan Hayat Kurtarır”ı anlattı.

"Ticarete çevrildiği vakit tıbbın geleceğini bekleyemeyiz"

Kitabın 3 ayda yazıldığını ve gençler için yaşam kılavuzu olduğunu vurgulayan Dr. Dizdar, 'Kitapta, özellikle gençlerin geleceği dert edinildi ve gençlere önemli mesajlar veriyorum. Hasta olmayın ama hasta olursanız da tıbba çok fazla güvenmeyin. Doktorlar aşırı derecede paraya meftun olmuşlar, bağlanmışlar. Kitapta tıbba ciddi eleştiri var ve bir zahmet üstlerine alınsınlar. İsim verilmese de birlikte çalıştığımız meslektaşlarımız var. Ama alınmaları lazım çünkü bu iş ticarete çevrildiği vakit tıbbın geleceğini bekleyemeyiz. Bu çocukları nasıl eğiteceğiz. Doktor saat 11 veya 12'de işten çıkarak hatta bazen hiç gelmeksizin piyasada olmak istiyor. Mesleğin esaslarını çocuklar kimden öğrenecek?' diye konuştu.

"Doktorlar vicdanını kaybetmiş"

Doktorların büyük çoğunluğu olmasa bile önemli bölümünün vicdanını kaybettiğini söyleyen Dr. Dizdar, 'Bir kısmı daha imkan bulursa kaybedecek, kesinlikle göz ardı edebilirler. 1900'lü yılların başında İstanbul'a gelen yabancı bir doktor Beyoğlu'nda muayene açtığında haftada 1 gün ücretsiz hasta bakıyordu. Ben burada kendi meslektaşlarıma haftada 1 gün hastaya ücretsiz bakmayı kabul ettiremedim. Ameliyat değil, alt tarafı muayeneden bahsediyoruz. Tıp kendi misyonundan bu kadar sapmış ve ticarete dönüşmüşse eğer doktorlara vicdanlarını bir daha hatırlatmak gerekiyor' ifadelerini kullandı.

"Hastalar tıp için artık pazar özelliği taşıyor"

Hasta ve hasta adaylarına uyarılarda bulunan Dr. Dizdar, 'Bizim sektörün temsilcileri 80 yıldır yatmış, teknoloji gelişmiş. Gelişen teknoloji, tıp değil. Bunu hasta ve hasta adayları çok iyi bilsin. Yeni birkaç ilaç ama bol miktarda görüntüleme, Ultrason, MR,PET gelişmiş ve kendilerine pazar arıyorlar. Dolayısıyla hastalar tıp için artık pazar özelliği taşıyor. Okuyucular işte kitapta bunların ne halde olduğunu, nasıl bu noktaya gelindiğini bulacak' değerlendirmesinde bulundu.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
29.11.2018

Tecrübe ile sabittir 10 yıl süründürdüler. Kanser ilaçlarına varana kadar kullandırttılar. bir ev parası yediler. 10 yılın sonunda vicdanlı bir doktora denk geldim 13 tl lik bir ilaçla yaşama tekrar döndüm.

Pasif Kullanıcı
29.11.2018

çok iyi bir tespit adamlar tüccar mı doktor mu belli değil.

29.11.2018

Mesela ben mide küçültme ameliyatı olmuş eski bir obezim. 55 kilo vererek birçok hastalıktan kurtuldum. Operasyon endikasyonum vardı. Fakat 70 kiloluk kadınları sırf estetik kaygılar yüzünden ameliyat eden doktorlar var. Bunun yol açacağı yıkımı adları gibi bilirlerken sırf para için o insanların hayatlarıyla oynuyorlar. Özel hastanelere özellikle dikkat etmek lazım. Bir aralar da yoldan geçenleri (gerçekten yoldan geçenleri) aa sen kilolusun sigara da içiyosun, yaşın da var diyerek içeri sokup kroner anjiyografi yapıyorlardı ki bu da bir operasyondur ve gerekli endikasyon ve ön testler yoksa yapılmaz. Stentle gerekli akış sağlanabilecek damarları değiştirerek sağlıklı sayılabilecek insanları koroner by-pass yapanlar bile var. Devletin bu hususta masaya bir demir yumruk indirmesi lazım. Bu sektör bu kadar başıboş bırakılacak bir sektör değil.

TÜM YORUMLARI OKU (61)