Ünlü Mite Bir de Bu Gözden Bakın: Kadınlar Erkeklerden Daha Uzun mu Yaşıyor?

İnternette kadınların erkeklerden daha uzun süre yaşamasıyla alakalı bir sürü goygoy dönüyor. Peki bu gerçekliği ne kadar yansıtıyor? Kökeni oldukça eski olan bu soruyu biyolojik, psikolojik ve çevre faktörleri ile ele alıyoruz. 👇

2021 yılında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikan erkekler ortalama 76 yıl kadar yaşıyor.

Kadınlar ise 81 yaşına kadar; bu arada 5 yıl kadar bir fark oluşturuyor.

Cinsiyetler arasındaki bu yıl farkı ülkeye göre değişse de, ortak bir noktaları var: Kadınlar hep erkeklerden daha uzun yaşıyor. Bizler bunun niçin olabileceğine kafa yorarken, bilim insanları bunun ardında yatan birkaç sebebi çoktan buldu! Yaygın inanışa göre, bunun sebebi erkeklerin daha çok çalışmasıdır. Araştırmalar da erkeklerin kadınlara kıyasla yaşlarına rağmen daha uzun saatler boyu çalıştığını gösteriyor.

Ayrıca erkek ve kadınların yaşam tarzı arasındaki farklılıklar da birer etken. Yapılan son araştırmalarda erkeklerin kadınlardan daha çok sigara içtiği görüldü.

Elbette böylesine zararlı bir madde kullanıp, daha uzun yaşamayı beklemek saçma olurdu... 

Yapılan tıbbi bir araştırma, her erkeğin içtiği bir sigaranın ömründen 11 dakika azalttığını söylüyor. Böylece, yıl boyunca sigara içen birisinin yıl sonunda ömründen en az 2 ay çalınmış oluyor... Hala sigarayı bırakmamakta ısrarcıysanız, bu size bir işaret olsun.

İki cinsiyetin genetik yapısı da farklı. Bu da kadınların gün doğumunda erkeklerden daha kolay uyanabilmesini de açıklıyor.

Erkek DNA'sında bulunan X ve Y kromozomlarının her biri kendi eşsiz işlevini taşıyor. Ancak kadınlarda Y kromozomundan beş kat daha büyük olan X kromozomundan iki adet olduğunu unutmamak gerek.

Ekstra X kromozomu, eğer bir tanesinde işlev bozukluğu gerçekleşirse diğerine güvenebileceğiniz anlamına gelir. Fakat erkeklerin böyle bir seçeneği yok. Ayrıca tek bir kromozoma bağlı oldukları için, bu da erkekleri hastalıklara karşı daha hassas kılıyor.

Peki, bu iki cinsiyetin yaşam süresi hep böyle farklı mı oluyor? Elbette hayır!

19. yüzyıl öncesine dek, kadınların erkeklere karşı hiçbir avantajı yoktu. Tüm erkek ve kadınlarda ölüm oranları neredeyse eşitti. Bu sebeple de o zamanlarda böyle bir sorunun varlığı bile yoktu. 

Fakat daha sonra 1800'lü yıllardan 1925'e dek çeşitli bulaşıcı hastalıklar meydana çıktı. Bu da nüfus sağlığında çarpıcı etkiler yarattı. Hastalıklar kontrol altına alınsa da, erkek ölüm oranları o zamandan itibaren artışa geçti. 50 - 70 yaş arasındaki erkeklerin ölüm oranı, bu yaştaki kadınlara kıyasla 1,5 kat daha fazlaydı.

Araştırmalar bunun makul açıklamasının erkeklerin kalp ve damar hastalıklarına olan zafiyeti olduğunu gösteriyor.

Erkeklerin 'adipozite' denilen daha farklı bir vücut yağ yapısı var. Bu da onları hastalıklara daha eğilimli yapıyor. Bulaşıcı pandemilerin ardından bağışıklık sistemleri daha da bozuldu. Ve bu da onları yeni hastalıklara karşı daha savunmasız kıldı.

Bilimin erkekleri daha uzun ömürlü yaşatmak için bir keşif yapıp yapmayacağı ise tüm erkekler için bir merak konusu...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yeni Salgın mı Geliyor? Avrupa'da Yayılmaya Başlayan Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Her Derde Deva! Mucizevi Meyve Olarak Adlandırılan Hurmanın Vücudumuza Sağladığı 17 Faydası
Gezegende Yolumuzu Ararken Gerçekleştirdiğimiz Akıl Almaz Uzunluktaki Deneyler

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
Kızılcık Şerbeti Umut'un En Başından Beri "Umutsuz Vaka" Olduğunu Anlatan Enfes Flood