Ünlü Gitaristlerin Birbirinden Güzel ve Enteresan Gitarları

Gitar; doğru parmaklarla buluştuğunda harikalar yaratan, efsaneler doğuran enstrüman… Van Halen, Vaughan, Santana, Crosby, Gilmour, Hendrix ve daha nice ismin birbirinden güzel ve enteresan gitarları...

1. Jimmie Vaughan‘ın 1962 Fender Stratocaster'ı

The Fabulous Thunderbirds'den önce, Jimme Vaughan bu gitarı 200 Dolar'a satın aldı. Şu an bu gitarı bir banka kasasında saklıyor.

“Gördüğünüz, gitarın orijinal boyası. Boyanın üzerinde gördüğünüz çıkartma vardı zamanında, şimdi eskiyip silindi.” diyor Jimmie Vaughan.

2. Les Paul'un ‘The Log’ (Kütük) Gitarı

Les Paul'un orijinal 'Log’ gitarı, üzerine tel bağlanmış 4x4 bir kütükten ibaretti ve gerçekten kütük gibi bir gitardı. Les Paul, birkaç yontma işlemiyle gitara şekil verdi ve günümüzdeki elektro gitar formunu oluşturmuş oldu.

3. David Crosby'nin 1967 yapımı Gibson ES-335'i

Gibson'ın çift volüm potansına hiçbir zaman alışamadım. Bazı gitaristler bu özelliği kullanarak acayip şeyler yapabiliyor, fakat benim için çok da gerekli bir özellik değil.” diyor ve ekliyor Crosby, “Bu gitarda gördüğünüz her şey, en ince parçasına kadar, ilk günkü haliyle duruyor. %100 orijinal bir gitar!

4. Prince'in 'Love’ Gitarı

Eskiden böyle şeyler karizma unsuruydu. Şimdi böyle bir gitarla insan içine çıkmaktan korkar gitaristler.

5. Rick Nielsen'ın 1958 yapımı Gibson Flying V Gitarı

Rick Nielsen,“Andy Warhol bir konser sonrası kulise geldi ve her şarkıda farklı bir gitar çalmama hayran kalığını söyledi. Andy'i en çok etkileyen gitar bu Gibson'dı. İnanılmaz bir gitar olduğunu söyledi” diyor Rick Nielsen.

6. Uli John Roth'un 'Sky’ Gitarı

Şekli, rengi ve altı oktavlık aralığıyla çok gösterişli bir alet. Tabii gitar kadar kadar, çalan kişi de önemli. Uli, gitarın hakkını fazlasıyla veriyor.

7. Rick Nielsen'ın 1963 Guild Merle Travis Gitarı

1963 Guild Merle Travis benim ilham kaynağımdı. 30 yıl boyunca elimden bir sürü gitar geçti ama hiçbiri onun yerini tutmadı” diyor Nielsen. Bir gün gitarı alıp, o zamanlar Jessica Simpson'la sevgili olan John Mayer'ın yanına gitti ve “Senin Jessica Simpson'ın varsa, benim de '63 Guild'ım var” dedi.

8. ZZ Top'ın Kürk Kaplama Gitarları

Hayvanları seviyoruz, ZZ Top'ı da seviyoruz. Onlar da birer hayvan sever olarak kürk kaplama maddesi için iplik kullanmışlar.

9. Rick Nielsen'ın 1981 Hammer Five-Neck Gitarı

Bu çılgın gitar fikri aklıma şöyle geldi; 70'li 80'li yıllarda verdiğim konserlerde, sololarım için en az 5 gitar kullanırdım. Önce bir gitarla çalmaya başlardım. Biraz çalınca onu fırlatıp altında asılı olan bir diğer gitara geçerdim, sonra bir diğerine… Zamanla, aklıma birden fazla sapı olan bir gitar yapma fikri geldi. Önce rulet çarkı şeklinde 6 saplı bir gitar düşündüm. Sonrasında alt alta sıralı 5 gitar olmasına karar verdim.

10. Bo Diddley'in Dikdörtgen Gövdeli Gitarı

Diddley, her ne kadar dönemin gitar konseptine aykırı olsa da, fotoğraf çekilme konseptine fazlasıyla ayak uydurmuş gibi görünüyor.

11. Elliot Easton'ın Gretsch White Tiki Prototype Gitarı

Bu gitar, kelimenin tam anlamıyla tek seferlik bir prototipti. Dünya'da bu gitardan bir tane daha bulamazsınız.” diyor, Elliot Easton.

12. Steve Vai'in Kalpli Gitarı

Kim demiş virtüözler kalpten çalmaz diye?

13. Brian Setzer'ın Gretsch Koleksiyonu

Soldan sağa sırasıyla; 1959 Gretsch 6120, Lime gold Gretsch Hot Rod, 1959 Gretsch “Stray Cat” 6120, 1957-'58 Grestsch White Falcon, Emerald Green Gretsch Hot Rod.

14. Linda Manzer'ın Pikasso Gitarı

Size dünyanın en zor çalınan gitarı gibi gelebilir. Bir de akort etmeye çalışın bakalım…

15. Lynn Wheelwright’ın Charlie Christian Gibson ES-250 Gitarı

Bu gitar, caz üstadı Charlie Christian'ın sahip olduğu, günümüze ulaşan tek gitarıdır. Kendisi, alçak gönüllü bir şekilde, “Bu gitarı hiç çalmadım, kendimi hiç o kadar yeterli görmedim (o derece değerli bir gitar yani)’'  diyor.

16. Michael Batio'nun 4 Saplı Gitarı

“Ne gerek var?” gibi sorular sorabilirsiniz. Çalabilseydim ben de yaptırırdım böyle bir şey. Neden olmasın?

17. Lynn Wheelwright’ın 1943 yapımı Speedy West Lap Steel Gitarı

Çok yavan bir gitar“ diyor Wheelwright, daha önce lap steel üstadı Wesley ’'Speedy” West'in sahibi olduğu gitar için. Wesley “Speedy” West için özel olarak üretilmiş el yapımı bir gitar bu. “Gövdesi maun ve acayip ağır. Manyetikleri hala çalışıyor!” diyor, Wheelwright.

18. Rick Nielsen'ın 'Uncle Dick’ Gitarı

Rick abimiz sonuçta bir şov adamı, abartı şeyleri seviyor. Bu aralar kulaklarını sıkça çınlatıyoruz adamın. Önceki yazılarımızdan birinde yine bu gitarıyla çıkmıştı karşımıza.

19. Randy Bachman'ın 1950s Roger Super Cutaway Gitarı

Roger Gitarları, Alman lüthier Wenzel Rossmeisl tarafından üretiliyordu. Wenzel'in oğlunun ismi Roger'dı. Bu gitar Wenzel'in en gözde enstrümanıydı ve tam bir sanat eseriydi. Saptaki ağacın kullanımı, ayarı ve işlemleri inanılmazdı.

20. Charlie Deal'ın Klozet Kapağı Bas Gitarı

Şimdi ne desek boş…

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
“At Suratına” Sahip Olmak İçin Yüzlerce Estetik Operasyon Geçiren Kadın Gündem Oldu
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!