Kendimizi kandırma konusunda çığır açtığımız bir çağdayız. Artık estetik doktorlarına Photoshop'lu ve filtreli fotoğraflarla gidiliyor.
Kendimizi kandırma konusunda çığır açtığımız bir çağdayız. Artık estetik doktorlarına Photoshop'lu ve filtreli fotoğraflarla gidiliyor.
Güzellikleriyle göz önünde olan isimlerin bizi etkilemesi çok olağan elbette.
Deniz Akkaya'nın ünlü yıldız Liv Tyler'ın fotoğrafı ile doktora gittiği bir şehir efsanesi olarak kulaktan kulağa yayılmıştı.
Elbette ünlüler etkilemeye devam ediyor ama yine de kişinin özel talepleri ön plana çıkıyor.
Ünlülerin yerini sosyal medya alıyor diyebiliriz.
Kolayca edinilip kullanılabilen bu programlar sayesinde pek çok insan kendi üzerinde oynamalar yapıyor.
Hatta kimileri bu yüzden gerçeklikten uzaklaşıp bambaşka insanlara dönüşüyor.
Bunun negatif yanı da var tabii, fotoğraflarınız insanlar tarafından beğenildiğinde aslında gerçek haliniz beğenilmiş olmuyor. Giderek sosyal medyadaki haline alışan insanlar, aynadaki gerçek hallerini beğenmemeye başlıyor.
'Selfie estetiği' olarak bilinen bu trendin altında yatan sebep çoğu zaman düzenlenmiş fotoğraflar. Kişiler olmak istedikleri hallerini doktorlara gösterebiliyor.
Herkeste her şey aynı durmaz. Bir ünlünün hayranlık uyandıran burnu bir başka yüzde farklı durabilir. Bu sebeple kişilerin kendi yüz ve vücutlarına uygun değişimlere yönelmesi ve başkasına değil de kendisinin en iyi haline benzemek istemesi daha doğru.
İnsan anatomisi belli ve hem sağlık, hem de estetik açısından belli bir noktaya kadar değiştirilebilir. Oysa Photoshop ile anatomi kuralları hiçe sayılabiliyor ve gerçek hayatta mümkün olmayan sonuçlar elde ediliyor. Doktorların bazı talepleri karşılaması mümkün değil, doğru da değil.
Ancak sosyal medyada kendinin ve başkasının sürekli bu şekilde fotoğraflarını görenler kanıksamaya ve normal olduğunu düşünmeye başlıyor.
Abartılı şekilde büyütülen dudaklar, küçültülen ve ucu kalkık burunlar fotoğraflarda güzel görünüyor olabilir; ancak gerçek hayatta, videolarda yapay görünüyor ve tüm dikkati üstüne çekiyor.
Tek dokunuşla değiştirilebilen ve sürekli daha fazlası talep edilen sosyal medyada iyi görünme çılgınlığı, gerçek üstü bir insan görüntüsü algısına sebep oluyor. Doktorların şikayetçi olduğu bu durumu çözmek için daha fazla sosyal medyada daha fazla 'normal' insanlar görünür olmalı.
bir insan doğal güzelliğiyle her zaman kazanır. özgüven meselesi.
bütün estetikliler götüme benziyor... bakiyim yok yav götüm daha güzelmiş.
valla biz bir sivilceyi silene kadar anamız ağlıyor insanlar burnunu düzeltiyor. ben doğal filtre yapıyorum mesela profilden foto vermiyorum burundan ötürü :D