Ünlü Ekonomist Yalçın Karatepe Sordu: 'Faiz Kararından Kim Memnun?'

Merkez Bankası kararını tüm ülke olarak takip ettik. Ve PPK'dan faiz indirim ya da artırımı çıkmadı. 

Politika faizinin yüzde 14, enflasyonun yüzde 36 olduğu ülkede başka bir veri vermeye gerek yok. 

Erdoğan'ın faiz indirim söylemleri biliniyor. Karar öncesi piyasa beklentilerinde ise faizlerin sabit kalacağı tahminleri öne çıkmıştı. Kulis bilgilerine göre de Erdoğan'ın buna nasıl ikna edildiği sorgulanıyordu.  

Erdoğan, neye ikna olmuş olabilir?

Birgün'de Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Merkez Bankası faiz kararı ile ikna çalışmalarını ve karar sonrası kimlerin memnun olduğunu anlattı. Yazı şu şekilde:

Merkez Bankasının dünkü faiz kararından önce yapılan tahminler ağırlıklı olarak faizlerde bir değişime gidilmeyeceği ve yüzde 14’te sabit tutulacağı yönündeydi. Bu hafta bu konuda gazetelerde yer alan “kulis” bilgilerinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “faizlerin indirilmemesi konusunda ikna edildiği” söyleniyordu.

Ve karar açıklandı. Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14’de bıraktı. Demek ki Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerin indirilmemesi konusunda “ikna” edilmiş. Peki, neye ikna olmuş olabilir? Faizleri düşürmeye devam edersek işler daha kötüye gidere mi? Eğer buna ikna olduysa; Cumhurbaşkanı Erdoğan, “faiz sebep enflasyon sonuçtur” görüşünü değiştirmeye de mi ikna edilmiş oluyor? Ya da, kurları düşürmekle cari fazla verilmiyor konusunda mı ikna edildi? Ben bu soruların yanıtını bilmiyorum.

Piyasalar faiz kararını nasıl yorumladı?

Sanırım piyasalar faizlerin sabit bırakılması kararını “ehvenişer” olarak yorumluyor. Düşünsenize bir de “ikna” olmayıp faizler indirilseydi ne olurdu?

Her tür eleştiri ve uyarıya karşın MB’nin ısrarla faizleri indirmesi sonucunda kontrolden çıkan enflasyon nedeniyle hızla yoksullaşan ve sınırlı gelirleri temel ihtiyaçlarını bile karşılamaya yetmeyen milyonlarca insan da ortaya çıkan sonuçtan memnun değil.

Bir taraftan yükselen faizler nedeniyle kamu faiz giderleri hızla artarken, diğer taraftan vergi gelirlerini artırmak için bazı ürünlerin ÖTV oranlarının yüzde 50’ye yakın artırılmasından memnun olmayan milyonlar var.

Herkesi her zaman ikna etmek mümkün mü?

Kışın bütün şiddetiyle ülkenin her köşesinde hissedildiği bir dönemde elektrik fiyatlarına yüzde 100’ün, doğalgaza yüzde 25’in üzerinde zamların yapılmasından memnun değiller.

Tarımsal ekim döneminde, gübre fiyatlarının anormal artmış olması nedeniyle ekim sırasında gübre kullanamayan, şimdilik 14 liranın üzerine çıkmış, ancak nereye kadar gideceği konusunda tahminde bile bulunmanın zor olduğu mazot fiyatları nedeniyle çiftçiler de memnun değil.

Her neyse. Zaten herkesi her zaman ikna etmek mümkün değil. Bir kişi ikna olsun yeter, değil mi?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Hükümet, KDV İndirimi İçin Çalışmalara Başladı
Ünlü Ekonomistten Merkez Bankasına Faiz Artırımında Cesaret Uyarısı!
Piyasalar Yoğun Haftayı Nasıl Kapatıyor: Gün Başlarken Manşette Öne Çıkanlar!
Merkez Bankası Faize Dokunmadı Ama Karar Metni Kafaları Karıştırdı: Ekonomistler Ne Dedi?
Merkez Bankası Faiz Kararına Piyasalar Nasıl Tepki Verdi?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt