Dolarla olan mücadelemizi artık detaylarıyla anlatmaya gerek yok. Her şey ortada. Lakin asıl soru halen yanıtsız: İlk adımından son adımına dek, bu krizi aşabilmek ve sağlam bir ekonomiye adım adım ulaşabilmek için ne yapmalıyız?
Türkiye'nin en saygın iktisatçılarından Prof. Dr. Güven Sak Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde tam anlamıyla 'çocuğa anlatır gibi' anlatıyor.
Uzmanından kısa bir iktisat dersine hazır mısınız? O halde buyrun.
Özel sektörün borçları yapılandırılırken, özel sektöre bir kaç yıl daha nefes aldırılabilir.Daha önce de bu tip ekonomik uygulamalara gidildi.Hatta vergi borcu silinen onlarca şirket, bankalara sağlanan likidite ilk değil. Mevcut ekonomik sistem içinde her zaman ki gibi ihtiyacın bankalardan ve özel sektörden geçtiğini, devletin dolara endeksli alım taahhütlerini özel şirketlerin ve bankaların gücüne bağlamanız mesleğiniz gereği söyleyeceklerinizdir. Yıllardır alım gücü düşen benim taahhütüm ne olacak. Artı sermayesi büyüyen özel şirketler ve bankalara bir şey olmaz da. Çözümü işten çıkartmalarda ve zam larda bulanlar vatandaşa ne sunuyor. Katma değerli ekonomi yok, reel de bir ihracat yok bütün hesaplar piyasanın finansal endeksin ve kredibilitenin üzerine. Yani onlar bir şekilde toparlanacak ama ezilen değer kaybeden kendi cebimiz olacak. Borç yiyenin kimin kesesinden yiyeceğini tahmin etmek zor değil.Ekonomistler özel şirketler bankalar kendi çıkarlarına göre çözümler üretirken benim çıkarlarımı koruyacak devlet tabi ki de tikmişim vatandaşı tasarruf var diyecek.
millete ekonomi dersi onedio üzerinden veriliyor muhalefetsizlik bizleri ne hale düşürdü . içler acısı .
İlk önce Türkiye de krizin var olduğunu akp lilere anlatarak başlamayalıyız.