Ünlü Astrofizikçi Neil deGrasse Tyson'dan Yaşamı Anlamlı Hale Getirecek 11 Soru/Cevap

Vücudumuzu meydana getiren moleküllerin, bu molekülleri oluşturan atomların izlerinin sürülebildiğinin farkına varın. Bir zamanlar patlayarak, zengin kimyasal içeriklerini galaksiye saçan ve böylece bakir gaz bulutlarını, yaşamın yapı taşı olan kimyasallarla zenginleştirmiş olan yüksek kütleli yıldızların merkezi çekirdeklerine kadar izleri sürülmektedir. Dolayısıyla hepimiz bağlantılıyız; biyolojik olarak birbirimizle, kimyasal olarak dünyayla ve atomsal olarak da evrenin geri kalanıyla. Bu harika bir şey. Bu beni gülümsetiyor ve aslında sonunda kendimi oldukça büyük hissetmeme sebep oluyor. Evrenden daha iyi olduğumuz için değil, onun bir parçası olduğumuz için. Biz evrenin içerisindeyiz ve o da bizim içimizde. 

Ne de güzel demiş Neil deGrasse Tyson. 

Ünlü sosyal paylaşım sitesi Reddit'de katıldığı bir söyleşide kendisine sorular soruldu ve o da birebir cevapladı. 

İşte bunlardan en ilgi çeken 11 tanesi...

#1

Epohs: Zaman, ışık hızı ile göreceli bir şekilde yavaşlıyorsa; bu kabul, zamanın fotonlar için hiç geçmediği anlamına mı geliyor? 

Neil Tyson: Evet. Aynen öyle. Fotonlar için 'işleyen zaman' diye bir kavram yok. Yani, onların açısından fotonlar ortaya çıktıkları ana hapsolmuş durumdalar, tüm evreni baştan sona kat etmiş olsalar dahi.

#2

Guitard00d123: Konu fizik olduğunda her seferinde seni şaşırtmayı başaran bir şey var mı?

Neil Tyson: İlk olarak, elektronun bilinen bir büyüklüğünün olmadığı gerçeği beni her seferinde şaşırtmayı başarıyor. Elektron, şu ana kadar herhangi bir şey kullanarak icat ettiğimiz en küçük ölçüm birimlerinden bile daha küçük. 

İkinci olarak, quark'ların sadece çiftler haline geliyor olması; eğer bir çifti ayırmaya çalışırsan, bunu gerçekleştirmek için sisteme sağlaman gereken enerji, tam olarak spontane bir şekilde iki tane daha quark ortaya çıkarmak ve bu yeni quarkların, birbirinden ayırdığın quarklar ile çift oluşturması için gereken enerjiye eşit.

Son olarak ise dönen bir kara delik içindeki uzay-zaman yapısı, tamamen farklı bir evrenin varlığını olanaksız kılmıyor.

#3

h3h: Uzay ile ilgili bilim ve araştırma yapma konusunda çocukları nasıl teşvik edebiliriz? Herhangi bir öneriniz var mı?

Neil Tyson: Konu bilimse eğer çocuklar problem değil. Onlar zaten bilim insanı olarak doğuyor. Problem her zaman büyükler. Çocukların içindeki merakı öldürüyorlar. Sayıca çocuklardan üstünler. Oy verme hakkına sahipler. Kaynaklar onların ellerinde. Bu yüzden benim asıl hedef kitlem yaşça büyük olanlar.

#4

Climberslacker: Sence bilimsel anlamdaki en büyük keşfin hangisi? Tüm yaşamın boyunca? 

Neil Tyson: Yıllar önce bilim insanlarının evrene dair verileri nasıl elde ettiklerinin dikkatli bir incelemesinin ardından evrende şu ana kadar kayda geçirilmiş galaksilerin on katı galaksi olduğuna dair bir tahmin ortaya atmıştım. Gerçek sayı on değil beş kat daha fazla galaksi olduğu ortaya çıktı. ortaya attığım rakam yanlış olsa da, bu tahmin bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına vesile olmaya yetmişti.

#5

Redwater: İnsanlara söylendiğinde onları düşünmeye iten bilimsel gerçeklerden hangisi favorin?

Neil Tyson: Vücutlarımızı meydana getiren atomların, kimyasal zenginliklerini evrenin her yanına saçan süper novalara kadar takip edildiği ve bu süper novaların (içlerinden en az birisinde hayat olan), gezegenlere sahip yıldız sistemlerini ortaya çıkarıyor olmaları.

#6

Lordatlas: Sence insan aklı, en sonunda evrenin sonsuzluğunu tam anlamı ile kavrayabilecek mi? 

Neil Tyson: Bu endişe uykularımı kaçırıyor fakat, bir tür olarak, evreni tam olarak anlayacak kadar akıllı değiliz. Diğer bir deyişle, nörobiyolojik limitlerimize dair olmamız gerektiği kadar samimi ya da bilgi sahibi değiliz.

#7

Pneumo: 3 tane favori bilim kurgu filmini sayabilir misin? 

Neil Tyson: Üçü birbirine denk: The Matrix ilki elbette. İkinci olarak Contact. Ve bir klasik: 2001 A Space Odyssey.

#8

Antaresiv: Yirminci yüzyılın az bilinen fakat insanların tanıması gereken bilim insanlarını sorsam? 

Neil Tyson: M. Burbidge, G. Burbidge, W. Fowler ve F. Hoyle. Bu kişiler hakkında mutlaka bir şeyler bilin. Google'i aktif kullanın.

Margaret Burbidge (Margaret Burbidge - Wikipedia, the free encyclopedia),

Geoffrey Burbidge (Geoffrey Burbidge - Wikipedia, the free encyclopedia), 

William Alfred Fowler (William Alfred Fowler - Wikipedia, the free encyclopedia), 

Fred Hoyle (Fred Hoyle - Wikipedia, the free encyclopedia)

#9

Aggleastronaut: Bilim Senfonisi videoları ile ilgili düşüncen nedir? 

Neil Tyson: Yalnızca yaratıcı insanlar kozmik buluşları sahiplendiğinde toplum bilimi olduğu kültürel aktivite olarak kabul edecek. Bu yüzden sanatçıların bu tür girişimlerini alkışlıyorum.

#10

Masterofwomen: Müfredata bir ders ekleyecek olsan bu ne olurdu? 

Neil Tyson: Her üniversitenin vermesi gereken bir ders: 'Birisinin tamamen saçmaladığını nasıl anlarsınız'.

#11

İzibo: Genç nesle bir tek şey aşılayabilecek olsa idin, bu ne olurdu? ,

Neil Tyson: Yetişkinlerin göklere çıkarıldığı kadar matah olmadığı ve birçoğunun birçok durumda yanılıyor olduğu olurdu. Çocukları ebeveynler ile yapılan 'Soru&Cevap' seansları yerine sık sık kendi keşif yolculuklarına çıkmaya teşvik etmek onlar için son derece ilham verici olabilir.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
15.01.2016

hayran olmak..

15.01.2016

Tyson adamdır. Nokta.

16.01.2016

tyson beye benim de sorum var. evren genişliyorsa, evrenin genişleme hızından yüksek bir hızla evrenin sınırlarına doğru ilerleyen bir cisim evrenin sınırına ulaştığında duvara çarpar gibi çarpacak mıdır? evrenin dışı diye bir yer var mıdır? big bangden bir saniye öncesi diye bir zaman var mıdır? teşekkürler, kendisini tebrik ediyorum beğenerek izliyoruz. burdan âlmânyâdâki halama selam söylüyom.

16.01.2016

Evren ışık hızından bile hızlı genişlediği için ve bizim de Einstein'ın 'İzafiyet Teorisi'ne göre ışık hızından hızlı gidemeyecegimiz için evrenin sınırlarına ulaşmamız imkansız. Eğer gidersek gine Einstein'ın ünlü denklemine, e=mc2 ye göre kütlemiz enerjiye döner. Diğer soruna da gelirsek aslında zaman da BigBang'le oluştuğu için BigBang'den 1 saniye öncesi demek mantıksız olur. Peki bu fitili ateşleyen neydi nasıl oldu dersen buna bilim cevap bulamıyor ve tarihe de bakarsak bilimin cevap bulamadığı şeye TANRI denir.

TÜM YORUMLARI OKU (20)