Üniversiteyi 27 Yılda Bitiren Kemal Sunal'ın Eğitim Hayatını ve Azmini Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Onu hep filmleri ve güldürüleri ile hatırlasak da kişisel azmi ve hedefleri açısından öğreneceğimiz çok şey var. Liseyi gerçekten bir 'Hababam Sınıfı''nda okuyan Kemal Sunal'ın eğitim hayatını ve hepimize verdiği önemli hayat derslerini hep birlikte öğrenmeye hazır mısınız?

Büyük bir Yeşilçam hayranı olabilir, hatta Kemal Sunal'ın tüm filmlerini izlemiş olabilirsiniz. Ama bu yalnızca onun oyunculuğunu izlemek anlamına gelir.

Çevirdiği filmlerle izlenme rekorları kıran ve 26 yıllık sanat hayatına 82 film sığdırmayı başaran Kemal Sunal, gerçek hayatında aslında bambaşka biriydi. Evet onu çok seviyoruz, bundan asla şüphe duymadık; ancak gerçek Kemal Sunal'ı tanıyınca onu çok daha fazla seveceksiniz.

Gerçek Kemal Sunal, İnek Şaban karakterinin çok gerisinde kaldı hep. Ona sorarsanız, bunun bilerek böyle yapıldığını söylüyordu.

İnsanların senelerce onu böyle sevgiyle ve takdirle karşılamasının sebebini şu sözlerle anlatıyor: 

‘’Bu sevginin arkasında yatan sır, benim sade bir vatandaş olmam ve halkın arasından gelmemden kaynaklanıyor, sırtımı halka dayamamdan kaynaklanıyor. Ben bir balon değilim. Öyle olanlar, ayakta kalmak için öyle olmaya mecbur kalanlar var. Benim öyle yapmama gerek yok, senelerce de olmadı, çünkü sırtımı halka dayamışım ben.’’

Ekonomik sosyal sorunlar yaşayan yığınların arasından hiç kopmamış. İmtiyazlı ünlülerin Türkiye’sinde o sade bir vatandaş olmanın çabasını sürdürmüş.

Sıradan halkın yaptığı gibi, ilk hakkını üniversite öğrencileri için çıkarılan haktan yana kullanmış. Şimdiye kadar başladığı hiçbir işi yarım bırakmadığını söyleyen Kemal Sunal, okuma arzusuyla yanıp tutuşunca kendisini yıllar sonra yeniden okul sıralarında bulmuş.

‘’Ben üniversite birinci sınıfı yarıda bırakıp tiyatro ile turneye çıktım.''

''Çıkış o çıkış bir daha üniversiteye dönemedim. Hem bunu bitirmeye karar verdim hem de gençlere ve kendi çocuklarıma örnek olmak için üniversiteye yeniden başladım.’’ diye anlatıyor bu durumu. 

1992 yılında çıkan öğrenci affından yararlanarak Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü’ne, 2’inci sınıftan devam eden Kemal Sunal 1995’te mezun oldu.

Okumanın yaşı yoktur diye düşünerek 1994 yılında kendini tekrar üniversitede bulan Kemal Sunal, ünlü biri olmanın avantajlarını okulda da kullandı mı acaba diye merak ediyor insan...

‘’Hiç geçerli değil orada Kemal Sunal, okula girdiğim zaman kendimi siliyorum, öğrenci oluyorum. Öğrencilerden biri oluyorum. Orada kimse Kemal Sunal'ı fark edemez.’’ diye cevap veriyor bu soruya bir röportajında.

Oysa gerçek hayatında, Vefa Lisesi’nde Kemal Sunal’ı fark etmeyen olmamış.

Çift dikiş giden öğrencilik hayatı onu Vefa Lisesi'nin en dikkat çeken öğrencilerinden biri yapmış. Tam 11 senede bitirdiği Vefa Lisesi’ni en uzun sürede bitiren öğrenci olabilir. 

‘’Orada bi arkadaş grubumuz vardı, onlarla birlikte kalıyor ve geçiyorduk sınıfı, ben de onlara uydum. Onlarla kalıp onlarla geçtim’’ diyor. ‘’Üniversitede o arkadaşlardan sıyrılıp yeni arkadaşlar edindim. Örnek arkadaşlar edindim, aradaki farkı kapatmak için çok hızlı okuyup bitirdim.’’ diye anlatır bu uzun lise hayatını.

Kemal Sunal gerçek hayatında da resmen Hababam Sınıfı'nda okumuş. Hem de o sınıfın elebaşlarından biri olarak.

Ama gerçek hayatta İnek Şaban gibi saf biri değil, tam tersi lider olabilmek için cin gibi biriymiş. Ancak ‘’lisede hiç kopya çekemedim, çekmeye çalışsam kesin yakalanırdım’’ diyor.

11 sene sonrasında liseyi bitirip Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni kazanan Kemal Sunal, yıllar sonra da buradan sessiz sedasız mezun olmuş.

Mezuniyet töreni sırasında, ‘’4 yıllık üniversite maratonu sonunda bitti, ama benimki biraz zor bitti. Ben 4 yıllık üniversite hayatını 27 yılda bitirdim.’’ diyor. 

Üniversiteden mezun olduktan sonra, Radyo, Televizyon ve Sinema dalında yüksek lisans da yaparak, eğitim başarısına bir yenisini katmış.

‘’Yüksek lisans öğrenimimde bir gün bile devamsızlığım yok. Ben bunları sessiz sedasız gayet güzel örnek bir talebe olarak yaptım ve bitirdim.’’

‘’Radyoda ve televizyonda Kemal Sunal Güldürüsü’’ isimli tezi kabul edilmiş ve diplomasını büyük bir gururla almış. Ancak hastalığından dolayı toplu törene katılamayan Sunal, biraz gecikmeli de olsa bizzat rektörden almış diplomasını.

Rektör Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel, öğrencisi Kemal Sunal için şunları söylüyor;

‘’Bu kadar tevazu içinde, benim hiçbir şekilde bir yönetici olarak bilmediğim bir şekilde sessizce devamlı disiplinli bir öğrenci olarak bu azim ve kararlılığı göstererek bu diplomayı almasını, ben gerçekten takdirle karşılıyorum.’’

Başarıya giden yolun disiplinden geçtiğine inanıyor Kemal Sunal; ama aynı zamanda ‘’her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’’ sözünü de üzerine basa basa söylüyor.

Eşi Gül Sunal şunları söylüyor onun için, 

‘’Lise mezunu bir tiyatro aktörünün eşiydim evlendiğimde. Şimdi yüksek lisans diplomalı bir starın eşiyim. Ama o arada tabii askerlik yaptık beraber, çocukları büyüttük beraber. Bunları birlikte yaşadık, bunlar çok hoş şeyler.’’

Çevirdiği filmlerle izlenme rekorları kıran ve 26 yıllık sanat hayatına 82 film sığdırmayı başaran Kemal Sunal, üretim enerjisinden ve okuma azminden son anına kadar hiçbir şey yitirmemiş.

Yüksek lisansı bitirdikten sonra, doktora yapmak da istiyormuş aslında ancak zaman bulamamış ve ömrü vefa etmemiş.

‘’Türkiye’nin okuyan insana ihtiyacı var, gençlere o yüzden örnek oluyorum, çocuklarıma onun için örnek oluyorum.''

Yine bir röportajında okuma azmiyle alakalı şunları söylüyor usta oyuncu;

''Okusun insanlar, okumanın yaşı yoktur. Ben aftan yararlanıp girdikten sonra, bu mesaj halka da geçti, ulaştı. Beni gördükten sonra, benim gibi yaşı geçmiş insanlar okumaya geldi, kayıtlarını yaptırdılar ve yeniden okula başladılar. Bu çok güzel bir şey.’’

Uçak fobisi olduğu bilinen ve hayatında daha önce hiç uçağa binmeyen Sunal, 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimleri için Trabzon’a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Ama sen her zaman kalbimizde, akıllarımızda, bizimle beraber yaşıyorsun. Arkanda bıraktığın filmlerin değil yalnız tüm hayatın bizim için birer miras. Işıklar içinde uyu Kemal Sunal... ❤️

İki Gözümüzün Çiçeği Kemal Sunal'ın 2 Ayrı Karakteri de Oynadığı Filmleri Hatırlayan Var mı?
Aramızdan Ayrılışının 21. Yıldönümünde Kemal Sunal Hakkında Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız 15 Bilgi
Çok Özledik İki Gözümün Çiçeği: Büyük Usta Kemal Sunal'sız Geçen 18 Yılı Kelimelere Döken 15 Kişi

Kaynak:

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
27.04.2019

Adamı her gördüğümde neşe doluyorum... İyi ki bu dünyadan Kemal sunal diye büyük usta geçmiş 😊

27.04.2019

Hep sevdik ve seveceğiz büyük ustayı...

27.04.2019

acaba bi ankent yapsalar bu adami sevmiyen biri cikarmi bu türkiyede

27.04.2019

Atatürkü sevmiyorlar tabi kide çıkar..

TÜM YORUMLARI OKU (10)