Üniversitelerde Katlamalı Harç Tepkisi ve Davutoğlu'ndan YÖK'e Talimat

Bakanlar Kurulunun Yükseköğretim Kanununda yaptığı değişiklikle üniversitelerde katlamalı harç sistemine geçildi. Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Görkem Doğan, 'Harçlarla birlikte ödenecek ücret milyarları bulacak' dedi. Öte yandan Başbakan Davutoğlu, YÖK'e artan harçlarla ilgili çalışma başlatılması talimatı verdi.

Bakanlar Kurulunun Yükseköğretim Kanununda yaptığı değişiklikle üniversitelerde katlamalı harç sistemine geçildi. Torba yasayla birlikte kabul edilen uygulamaya göre her öğrencinin ödediği harç miktarı ve ders kredisi oranı farklı olduğundan, miktar değiştikçe kredi başına ödenecek katkı payı/öğrenim ücreti de değişecek.

Yeni katkı payı/öğrenim ücretlerine göre öğrencinin, herhangi bir derse üçüncü kez kayıt yaptırması durumunda ek ücret ödemesi gerekecek. Ücretler hesaplanırken Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS) başına 35 TL alınacak. Öğrenciler üçüncü kez aldıkları dersi geçemez ve aynı dersi tekrar almak zorunda kalırsa kredi başına en az yüzde 50 daha fazla ücret ödeyecek.

ÖRGÜN EĞİTİMLER DE HARÇ ÖDEYECEK

Örgün eğitim ve açık öğretim öğrencileri program süresini aştıkları takdirde katkı payı ücretlerini kendileri ödeyecek. İkinci öğretim ve uzaktan öğretimdeki öğrenciler ise program süresini aşmasa dahi öğrenim ücretini ödemeye devam ederken en az üçüncü kez kayıt yaptırdığı ders için de ayrıca ücret ödeyecek.

OKUL UZAMASA DA EKSTRA HARÇ

Evrensel'den Tolga Alp Turgut'un haberine göre, katlamalı harç uygulamasını değerlendiren Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Görkem Doğan, “Eğer öğrencilerin okulu zamanında bitirmesi teşvik edilmek isteniyorsa program süresini aşmayan öğrenciden harç alınmasın” dedi. Doğan, “Mesela öğrenciler dört senelik bir programda bazı dersleri 3. kez alabilir. Örneğin birinci sınıftan veremediği dersi alttan alan öğrenciler üçüncü veya dördüncü sınıfta aynı dersi tekrar alacaktır. Şimdi bu öğrenci programını normal sürede bitirmesine rağmen ekstra para verecek demektir. Sonuçta bu öğrencinin 4 yıl okuma hakkı var. İstediği dersi istediği zaman geçebilir” dedi. Uygulamanın ikinci öğretim öğrencilerini de zor duruma sokacağını ifade eden Doğan, “İkinci öğretim öğrencisi zaten harç ödüyor. Harçla beraber ödenecek ücret milyarları bulacak. Çocuklar ders mi çalışsın para mı bulsun” diye konuştu.

Doğan, “Eğer bu uygulama örgün eğitime de harçların yeniden geleceğine işaret ediyorsa üniversitelerde tepki yaratacaktır. Biz akademisyenler olarak devlet üniversitelerinde parasal yüzünden öğrencilerin okuyamamasına kesinlikle karşıyız. Öğrencilerin ekstradan vereceği 200-300 TL ile üniversitelerin kazanacağı bir şey yok. Sonuçta iki dönemdir örgün eğitim öğrencileri harç ödemiyor ve üniversiteler de batmadı” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Öğrencisi Özlem Yazgan, “Uygulama hakkında öğrencilerin detaylı bilgisi yok. Kayıt dönemi tam başlayacakken böyle bir konu gündeme geldi. Yeni harç sisteminin adaletsiz olduğunu düşünüyorum. Pek çok öğrenci ve aileleri zor durumda kalacak” dedi. Yazgan, “Daha çok burs olanağı sağlanması gerekirken öğrencilerin üzerine ekstra harçların yüklenmesi üzücü” dedi. İTÜ Mimarlık Bölümü İkinci Sınıf Öğrencisi Elif Turgut da devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerin müşteri muamelesi gördüğünü söyledi. Turgut, “1000 TL’yi aşan rakamlar söz konusu. Öğrenciler bunu nasıl ödeyecek diye düşünmüyorlar. Öğrenim kredilerine 30 TL zam yapılıyor. Harçları ise katlayıp katlayıp öğrencinin karşılayamayacağı noktaya getiriyorlar. Bu memlekette sadece parası olan mı okuyacak” dedi.

DEÜ’DE KATLAMALI HARÇLAR ERTELENDİ

DEÜ’de öğrenci eylemleri sonuç verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü bu dönem uygulamaya giren ve yatırılması zorunlu olan katlamalı harç sistemiyle ilgili fakülte dekanlıklarına, enstitü ve yüksekokul müdürlüklerine yazı yolladı. Yazıda, bu dönem yürürlüğe giren katlamalı harç sisteminden dolayı harç borçlarını ödeyemeyecek durumda olan öğrencilerin ders kaydının yapılması ve harç tahsilatının önümüzdeki döneme kadar ertelenmesi istendi.

Davutoğlu'ndan YÖK'e harç talimatı

YÖK Başkanlığı, son günlerde gündeme gelen yükseköğretim kurumlarını zamanında bitiremeyen öğrencilerin ödeyecekleri katkı payı ve öğrenim ücretlerine ilişkin sorunun çözümü için Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüklerini bildirdi.

YÖK’ten yapılan yazılı duyuruda, “Bu görüşmede konu müzakere edildi ve kendileri sorunun çözümüne yönelik çalışma başlatılması talimatını verdiler. Çok kısa bir süre içerisinde bu konuda gelişme kaydedileceğini umuyoruz.“ ifadeleri yer aldı.

 Evrensel ve ajanslar

Popüler İçerikler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!