Üniversitelerde 214 Bin Kontenjan Boş Kaldı: Başarı Oranında Birinci Fen, Sonuncu İmam Hatip Liseleri

ÖSYM verilerine göre 214 bin 430 üniversite kontenjanı tercih sonuçlarının açıklamasının ardından boş kaldı. Barajı aşarak tercih yapmaya hak kazanan 1 milyon 846 bin 880 adayın yalnızca yarısı tercih hakkını kullandı. Öte yandan yerleştirme sonuçlarına göre en başarılı olanlar fen lisesinden çıkarken, imam hatip lisesi öğrencileri katsayı farkının kaldırılmasına rağmen başarısız oldu.

Gelin detaylara birlikte bakalım...

Üniversitelerdeki örgün lisans programlarına bu yıl 422 bin 950, ön lisans programlarına ise 273 bin 291 aday yerleşti. Tablo iyi görünse de boş kalan kontenjan sayısı liselerdeki başarı oranına bakıldığında pek iç açıcı değil.

Üniversiteye giriş sınavı olan YGS'ye bu yıl 2 milyon 265 bin 902 aday katıldı. Fakat bunlardan yalnızca 696 bin 241'i üniversitelere yerleşebildi.

Matematik ve Fen Bilimlerinde Düşündüren Tablo: YGS Sonuçları Bize Ne Anlatıyor?

Kontenjan sayısına baktığımızda da bu durum bize 214 bin 430 açık olduğunu gösteriyor.

Program bazında bakıldığında ise lisansta 50 bin 817, ön lisansta ise 163 bin 613 kontenjan boş.

Son sınıf düzeyinde ÖSYS'ye başvuran 960 bin 410 adaydan yalnızca 208 bini lisans programlarına yerleşti.

Başarı oranında fen liseleri birinci, imam hatip liselerinde ise durum kritik...

Verilere göre Anadolu lisesi mezunu 396 bin adaydan 138 bini, Fen lisesi mezunu 22 bin adaydan 12 bini bir lisans programına yerleşirken, 222 bin 925 imam hatip lisesi mezunundan sadece 40 bini lisans tercihlerine yerleşebildi.

Kontenjan açıklarının ardından geçtiğimiz yıl ve bu yıl kıyaslandığında doluluk oranlarda ciddi bir fark ortaya çıkıyor 👇

Tablo sosyal medyanın da gündeminde. Öne çıkan tepkilerden bazıları şu şekilde 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
YORUMLAR

Çok kasmayın patlatın bi "bakara yada makara" siz de 23000 tl maaşlı bakan oluverirsiniz...aylar önce haberlere çıkmıştı imam hatiplere ayrılan para fen liselerine ayrılanın 15 katı idi , eee demekki eşşeğe altın semerde vursan parada yedirsen eşşek yine eşşek !

10.08.2017

Üniversite mezunu olmadan Cumhurbaşkanı olunan bir ülkedeyiz. Giderler mi hiç okula. Eğitim kötü ama gelecek düşüncesi tümden kötü. Bende bu sene yerleştim. Okuyana, meslek de olana soruyorum, biri iyi diyorsa diğeri kötü diyor. 😕 Ülkenin durumu belli. Umudu olanlar sarılıyor. Çoğunluğu bir şekilde yurtdışına odaklanıyor. Bilemiyorum, iyi eğitimciler lazım. Tablo çok çok kötü.

11.08.2017

Matematik yerine Arapça , Fizik yerine Kuranı Kerim , Biyoloji yerine Fıkıh/Tefsir , Kimya yerine Kelam/Hadis , Atatürkçülük yerine Karşılaştırmalı Dinler Tarihi/İslam Tarihi , Felsefe yerine Siyer görenlerin bu sonucu alması kadar doğal ne olabilir ki ? İşin trajikomik tarafı da şu. İmam hatip lisesinden mezun olan erkekler yine imam/vaiz olabiliyor. Peki ya kadınlar ?

11.08.2017

kadınlarda kuran kursu hocası olabiliyor, tabi erkeklere göre bu oran azdır, ona bişey diyemem. kadrolu var ama daha ziyade sözleşmeli olarak o da.

TÜM YORUMLARI OKU (133)