Üniversiteyi kazanmak bir dert, kazandıktan sonra bitirmesi ayrı bir dert. Hadi düşe kalka bitirdin diyelim... En zoru da iş bulması! Biz de bir nebze olsun yardımcı olabilmek için, yeni mezunlarımızın iş ararken karşılaştıkları sıkıntıları 15 maddede anlattık.
Her mezun olan bunları yaşıyor mu lise okuyorum ve şu an baya tırstım.
Devletin her mezun öğrenciye istihdam sağlaması şart fakat bununla birlikte niteliksiz mezun sayısı da bir hayli fazla. Ülkenin nüfusu fazla olduğu için bukadar kişiye istihdam yaratılması zor ozaman bir üniversite kazanmak ve mezun olabilmek bukadar kolay olmamalı. Celal Şengör yurtdışında gördüğü ortama kıyasla Türkiye’de üniversite olmadığını söylüyor. Peki öğrenci gözünden bakalım biz ne yapmalıyız ? Devletin sağlayamadığı kaliteli okul, öğrenci durumunu kendimiz bir şekilde eşitlemeliyiz. Yani işveren sana babanın hayrına iş vermiyor sen ona atıyorum onbin lira kazandır ki o sana 3-4 binlira verebilsin. Emin olun bu sızlandığımız iş bulamama durumu iş kurma girişimine kıyasla bir şey değil. Girişimlerin çok büyük kısmı ilk sene içinde batıyor. Hal böyle olunca işverenin de çarkı bir şekilde döndürmesi lazım. Tabii ki bu anlattığımdan kendinizin sömürülmesine izin vermeyin fakat işveren gözünden de bu işler tozpembe değil.
#9 nasıl göze aldıklarını hemen anlatayım. SGK gelmiyor. Şikayetiniz havada kalıyor. Dolayısıyla ceza da almıyorlar. Ben şikayet ettim. Sikayetten sonra 3 ay daha kavga dovus çalıştım. Geldiklerinde işyerinde olayım diye. Ben çıktıktan tam 2 ay sonra geldiler. Şikayetten 5 ay sonra yani. Orada olmadığım için de işlem yapamadıklarını belirten bir kağıt yolladılar. Benden sonra da kimsenin sigortasını düzgün yatirmamislar, maas vermemisler. Doğrudan devletten cesaret alıyorlar yani.