Üniversite Sınavı Baraj Puanlarından Daha Önemli Sorunlarımız Var: Kitap Okuma Oranlarımız Gittikçe Düşüyor!

Türkiye'nin fazla konuşulmayan büyük sorunlarından birisi de kitap okuma oranlarının düşüklüğü. Kitap okuma konusunda gerçekten acınası bir durumda olan ülkemizde bu konuyla ilgili atılan herhangi bir adım yok, aksine bu konuda günden güne daha da geriliyoruz...

Son günlerde üniversite sınavının kaldırılması ve baraj puanlarının düşürülmesi hakkında tartışmalar sürdürülüyor.

Herkes üniversite mezunu olabilsin diye her ile bir üniversite yapıldığı ve Türkiye'de yeterliliği tartışılabilecek 200'den fazla üniversite olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu kararların pek de işlevsel olmadığı ortada.

Tüm haklı tepkilere rağmen üniversite sınavının baraj puanları düşürüldü...

twitter.com

Artık üniversite tercihi yapmak için TYT'de 140, AYT ve YDT'de ise 170 puanı geçmek yeterli hale geldi. Peki bu puanları almak gerçekten de üniversite okumak için yeterli mi? Özellikle de okuma oranı bu denli düşük bir ülkede...

Türkiye'de kitap okuma sorununun ne denli büyük olduğu biliniyordu ancak bu tweetler ile bir kez daha acı gerçek yüzümüze vuruldu.

twitter.com

2016'da yayınlanan bir istatistiğe göre Türkiye'de ihtiyaç listesinde kitaplar 235. sırada yer alıyor. Şu anki enflasyon oranı, dolar kuru ve daha birçok faktör göz önünde bulundurulduğunda 2021'de ihtiyaç listemizde kitabın daha üst sıralara çıktığını tahmin etmek pek de zor değil.

Aslında 22 Şubat 2019'da Türkiye'de basılı yayınlardaki KDV oranı sıfıra indirilmişti.

teyit.org

Bu uygulamanın kitap okumayı teşvik etmesi beklenir, değil mi? Ancak bu uygulama başlı başına kitap okuma oranlarını artıracak güce sahip değil. Çünkü Türkiye'de asgari ücretin düşüklüğü başlı başına bir sorun. İnsanların aldıkları maaş temel ihtiyaçlarına zar zor yeterken paralarını kitaba harcamadıkları için onları eleştiremeyiz de.

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin 2016'da yayınladığı verilere göre, Türkiye'de bir birey günde yalnızca 1 dakikasını kitap okumaya ayırıyor.

Peki kitap okumayıp ne yapıyor? 6 saatini televizyon izlemeye, 3 saatini de internete ayırıyor. Tekrar hatırlatmakta fayda var; bu verilerin güncel olmayan hali. Şu anda durum çok daha vahim...

Kadir Has Üniversitesi'nin hazırladığı Türkiye Eğilimleri 2020 raporuna göre kitap okuma sıklığımız da geçen yıla oranla düştü.

Türkiye'de 2019'da kitap okumayanların oranı %50.9 iken, 2020'de ise %59.1'e yükseldi. 4 sene önceki verilerde internetin aşırı fazla etkisini göremezken, 2020 yılındaki raporda ise vaktinin çoğunu sosyal medyaya ayıranların oranının %91.2 olduğunu görüyoruz. Televizyon da yine aynı şekilde %93.3'lük bir oranla raporda yerini alıyor.

Altında birçok anlam yatan bir başka veri de çocuklara kitap hediye edilmesinde 180 ülke içinde Türkiye'nin 140. sırada yer alması.

İlkokuldayken yılbaşı çekilişlerinde kitap hediye edildiğinde birçoğumuz yıkılmışızdır. Aslında bu durum bile henüz küçük yaşlarda kitap okuma alışkanlığını kazandırmada ne kadar başarısız olduğumuzu gösteriyor. Yalnızca aile değil, MEB'in de bu konuda eksikleri olduğu ortada.

Peki kitap okuma oranlarının düşmesi neye yol açıyor?

Birbirini anlayamayan, kendini doğru bir şekilde ifade edemeyen, bakış açısı tek bir noktadan fazlasını göremeyen ve bilgi eksikliği yaşayan vizyonsuz bireyler toplumda giderek çoğalıyor. Bu da haliyle hepimizin huzurunu kaçırıyor...

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Reklamcı ve Reklamcılık Bölümü Öğrencileri Buraya: Ölmeden Önce Mutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap
Doktor ve Doktor Adayları Buraya: Ölmeden Önce Mutlaka Okumanız Gereken 10 Kitap
Bu Erkeklere Dikkat Edin: Araştırmalara Göre Büyük Logolu Kıyafet Tercih Eden Erkekler Uzun İlişki Yapamıyor!

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Asgari Ücretlinin Enflasyona Nasıl Ezdirildiğini Verilerle Açıkladı
YORUMLAR
12.08.2021

Telefondan okuyanlar, E kitap okuyucuyu kullanarak okuyanlar buna dahil mi? İçerikte baskı kitapların satışı için konuşulmuş ama kitap fiyatlarından dolayı, kitapların pdflerini okuyan baya bir insan var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ