Üniversite Öğrencilerini İş Hayatına Hazırlayacak 5 Önemli Adım

Ülkemizde işsizlik oranı maalesef gün geçtikçe artmaktadır. Artık iş sahibi olmak için sadece üniversite bitirmek yetersiz kalıyor. Bir iş başvurusunda bulunduğunuzda karşınıza onlarca zorlu rakip çıkıyor ve sadece bir veya birkaçınız seçiliyorsunuz. Rakiplerinizin arasından sıyrılmak için öğrencilik yıllarında donanımınızı güçlendirmek ve fark yaratmak zorundasınız. İşte size iş hayatında fark yaratabileceğiniz 5 adım ;

1. Üniversitede okurken mutlaka iş tecrübesi edinmek.

İş hayatına atılan öğrencilerin en büyük eksiklikleri şüphesiz eğitim hayatlarını sadece üniversiteye bağlı bir şekilde sürdürmüş olmaları. Oysa üniversite yıllarında mesleğinizle ilgili bir yerde iş tecrübesi edinmek, teorik bilgilerinizi pratiğe dökme imkanı sağlar.  Ayrıca mezun olduğunuzda sahip olacağınız tecrübe, iş başvurularında sizi birkaç adım öne çıkarır.

2. Yabancı dili geliştirmek.

Günümüzde iş başvurularında en çok sorulan sorulardan biri 'İngilizce biliyor musunuz?' sorusu olmaktadır. Üniversite yıllarında gençler mutlaka ingilizceye tam hakim olmalı, hatta ingilizcenin yanında 2. bir yabancı dile daha önem vermeli. Şunu unutmayın rakiplerinizin çoğu artık ingilizce biliyor.  2. bir yabancı dil sizi onlardan öne geçirecektir. İngilizce bilmemek ise muhtemelen rakiplerinizden birkaç adım geriye götürecektir. Bu sebeple öğrencilik yıllarınızda yabancı dile mutlaka önem verin.

3. Kişisel gelişim için derneklere veya öğrenci kulüplerine üye olmak.

İş başvurularında en çok aranan özelliklerden biri de kişisel gelişim ve liderlik özellikleridir. Maalesef öğrencilerimizin çoğu üniversite yıllarında sadece derslerine önem verip, kişisel gelişimlerini 2. plana atmaktadır. Bu, gerek iş hayatında gerek sosyal hayatta oldukça büyük bir eksiklik olarak karşınıza çıkacaktır. Bu sebeple öğrencilik yıllarınızda derneklere  veya üniversitenizde yer alan öğrenci kulüplerine (basketbol,dans,yüzme kulüpleri) üye olup, bu derneklerde veya kulüplerde aktif rol alarak kişisel gelişiminize katkıda bulunmalısınız.

4. Meslekte tecrübeli kişilerle sürekli iletişim halinde olmak.

Öğrencilik yıllarında staj yaparken veya çalışırken, çalıştığınız şirketteki meslekte tecrübeli insanlarla daha sonraki zamanlarda da mutlaka iletişimde olun. Bu size iş hayatınız boyunca onların tecrübelerinden faydalanma imkanı sunar. İş hayatında zorluklarla karşılaşma olasılığınız oldukça yüksektir. Bu sebeple bu kişilerle daima iletişim halinde olmak sizi iş hayatında daima bir adım öne taşır.

5. Sosyalleşme

Sosyalleşme, hayatınızın her alanında olduğu gibi iş alanında da oldukça faydalı olacaktır. Sosyallik sizin kişisel gelişiminize katkı sağlamakla beraber iş hayatında da fark yaratmanıza yardımcı olacak. Unutmayın ne kadar çok insan tanırsanız karşınıza o kadar çok fırsat çıkar.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!