UNESCO'nun Listesine Göre Gittiğiniz Zaman Ruhunuzu Dinlendirecek 20 Doğa Harikası

UNESCO'nun listesinde şu an dünyanın dört bir yanından toplamda 1,007 tane dünya mirası bulunmakta. Bu mirasların seçilmesinde ise iki kriter bulunuyor: Kültürel önemi ve doğal güzelliği. İşte Kapadokya'dan, Pamukkale'ye kesinlikle görmeniz gereken 20 doğal harika!

1. Göreme Tarihi Milli Parkı

Volkanik bir alan olan Kapadokya, erozyon sonucu oluşmuş 'Peri Bacaları' ile ünlü.

2. Plitvice Gölleri

Hırvatistan'da bulunan Plitvice Gölleri, sadece Güney Avrupa'nın en eski parkı değil, aynı zamanda Hırvatistan'ın en büyük parkı. Göl, yemyeşil ağaçlar ve şelaleler ile sarılı.

3. Canaima Ulusal Parkı

Canaima Ulusal Parkı, Güney Venezuela'da bulunuyor ve Angel Şelalesi isimli, dünyanın en yüksek şelalesine ev sahipliği yapıyor. (979 metre)

4. Phong Nha-Ke Bang Ulusal Parkı

Vietnam'da bulunan park, Asya'nın en eski karstik yapılarına ev sahipliği yapıyor. 400 milyon yıllık tarihi ile, 104 km boyunca pek çok mağara ve yeraltı nehirleri bulunmakta.

5. Ha Long Koyu

Kuzey Vietnam'da bulunan bu koy yaklaşık 1,600 ada ve adacıktan oluşmakta. UNESCO'ya göre oldukça dik ve engebeli olduğundan insanlar tarafından yaşam alanı olarak kullanılamıyor.

6. Namib Çölü

Afrika'da bulunan Namib, 1,600 km uzunluğunda ve dünyada sahili olan tek çöl.

7. Hierapolis- Pamukkale

Denizli'de yer alan antik şehir, herkesin de bileceğini tahmin ettiğim üzere bulut gibi bembeyaz travertenleri ile ünlü.

8. Sokotra Takımadaları

Hint Okyanasu civarında bulunan Sokotra, UNESCO'ya göre dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan bitkilere, sürüngenlere ve salyangozlara ev sahipliği yapmakta. Aynı zamanda yine dünyada çok az rastlanan Ejderha Kanı isimi bir ağaç türü de burada bulunmakta.

9. Victoria Şelalesi

Zambiya ve Zimbabve sınırlarının ortasında bulunan şelalesinin üstüne sonsuzluk havuzu bulunmaktadır.

10. Los Glaciares Ulusal Parkı

Arjantin'de bulunan Los Glaciares Ulusal Parkı, Antartika dışındaki en büyük buz kütlesine ev sahipliği yapmaktadır.

11. Tongariro Ulusal Parkı

Yeni Zelanda'da yer alan park, aynı zamanda ülkenin en eski doğal harikası. Suyun içindeki volkanik mineraller nedeniyle, parktaki göller yeşil gözükmektedir.

12. Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı

Amerika'da yer alan Büyük Smoky Dağları Ulusal Parkı, UNESCO'ya göre, nereyse tüm Avrupa'daki ağaç sayısı kadar ağaca sahip. Bu yüzdende Amerika'nın en çok ziyaret edilen ulusal parkı.

13. Devler Kaldırımı

Led Zeppelin'in albüm kapağında da bulunan Devler Kaldırımı, yaklaşık 40.00 bazalt kolondan oluşmakta.

14. Puerto-Princesa Subterranean River Ulusal Parkı

Filipinler'de bulunan Puerto-Princesa Subterranean River Ulusal Parkı, ziyaretçilerine kireç taşları ile çevrili harika bir görüntü sunan yeraltı nehirlerinin, denizle buluştuğu bir manzara sunmakta.

15. Büyük Kanyon Ulusal Parkı

Arizona'da bulunan Büyük Kanyon Ulusal Parkı, UNESCO'nun tanımına göre dünyadaki en güzel vadi.

16. Tsingy de Bemaraha Strict Doğa Koruma Alanı

Madagaskar'da bulunan Tsingy de Bemaraha Strict, “Tsingy Peaks” adı verilen ve içinde nadir lemur ve kuş türlerinin yaşadığı ucu iğneye benzeyen kireç taşlarına sahip.

17. Iguazú Ulusal Parkı

Güney Amerika'da bulunan Iguazú Ulusal Parkı, Brezilya ve Arjantin sınırının bir bölümü oluşturan, eşsiz güzellikteki bir şelaleye sahip.

18. Gunung Mulu Ulusal Parkı

Malezya'da bulunan Gunung Mulu Ulusal Parkı, karstik yapısı nedeniyle araştırmacıların yoğun olarak çalışma yaptığı bir yer.

19. Yellowstone Ulusal Parkı

Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan Yellowstone Ulusal Parkı, dünyanın en büyük gayzerlerine ve pek çok çeşitli canlı türüne ev sahipliği yapmakta.

20. Ounianga Gölleri

Orta Afrika'da yer alan Ounianga Gölleri, birbirine bağlı 18 adet gölden oluşmakta. Çölün ortasında yer alan göller, ziyaretçilerine nefes kesici bir manzara sunuyor.

Popüler İçerikler

Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
2024 Yılının En Güvenilir Ünlüsünü Seçiyoruz!
Sosyal Medyada Dikkat Çeken 10-3-2-1-0 Uyku Metodu Nedir ve Neden Bu Kadar Konuşuluyor?