Her gün yeni gelen zamların etkisiyle yaşam standardı düşen halk Ramazan ayına hazırlanırken, Ramazan ve sonrasında gelecek zamları da endişeyle takip ediyor. Üreticiler ise isyanda!
Her gün yeni gelen zamların etkisiyle yaşam standardı düşen halk Ramazan ayına hazırlanırken, Ramazan ve sonrasında gelecek zamları da endişeyle takip ediyor. Üreticiler ise isyanda!
Cumhuriyet'ten Ali Can Polat haberine göre, 2001 krizi sonrasında iktidara gelen AKP, 20 yıldır yönettiği ekonomide dünyada da bol paranın bitmesiyle kriz döngüsüne geri döndü.
TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon oranı yüzde 54,4 olurken, dar gelirlinin harcamalarına bakıldığında ise durum değişiyor. Son bir yılda akaryakıt fiyatlarında artış yüzde 178,9, ekmekte yüzde 100, kıymada yüzde 124, kömürde yüzde 70, ayçiçeği yağında yüzde 129, tuvalet kâğıdında yüzde 119 olurken, asgari ücret yüzde 50, emekli maaşları da yüzde 30 oranında arttı. Asgari ücrete tarihinin en büyük artışı yapılırken, açlık sınırı asgari ücreti aştı.
TMO’nun dün sanayiciye sattığı un fiyatlarını yüzde 22 artması sonrası bugün de Türkşeker’in fiyatlarına yüzde 30'un üzerinde zam yaptı. Yarın itibarıyla başlayacak yeni ayda ise alkol, sigara, elektrik, internet, et ve süt ürünlerinde de zam dalgasına hazırlanılıyor.
2 Nisan Cumartesi günü başlayacak olan Ramazan ayı nedeniyle Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, esnafın direnmeye çalıştığını, ticaret yapmaktan çok hayatta kalma çabası verdiğini zamların ise bayramdan sonraya ötelenmeye çalışıldığını belirterek şunları söyledi: Ekmeğin kilogramını 15 lira olarak satıyoruz şu an'.
Simit ve poğaça fiyatlarının 5 lira olması gerektiğini söyleyen İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Şaban Özdemir de, “Dayanacak gücümüz kalmadı. Ya zam yapacağız ya da iflas edeceğiz. Pandemi bile şu anki durumumuzdan daha iyiydi. Biz simit ve poğaçanın en az 5 lira olmasını istiyoruz. Bu bile esnafı kurtarmayacak. Pandemide 270 TL’ye aldığımız margarin şu an 1000 TL, 13-15 TL olan susam 38-40 TL, 170-220 TL olan şeker 800-850 TL oldu. Şekeri bulamıyoruz da zaten. Kiralarımız yüzde 100 arttı” dedi.
Yanlış et ve süt politikaları ile üreticilerin elindeki canlı hayvanın azaldığını ileten Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu “Fiyatlar sürdürülebilir değil, üretici zarar ediyor ve üretimi bırakıyor. Bunun önüne geçmek için hayvan kesim fiyatlarına yüzde 18 zam yapılacak, bu da raflara yüzde 25 olarak yansıyacaktır. Nisan ayında bu zamları göreceğiz” derken, Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da alkole nisan ayında yüzde 10-15 oranında zam geleceğini söyledi.
Asgari ücrete tarihinin en büyük artışı yapılırken, açlık sınırı asgari ücreti aştı. Ekonomi süper 👍👌🤌
Daha çok zam gelecek. Ama akıllanmazlar yinede