Un ve Şekere Zam Geldi: Yenileri Yolda!

Her gün yeni gelen zamların etkisiyle yaşam standardı düşen halk Ramazan ayına hazırlanırken, Ramazan ve sonrasında gelecek zamları da endişeyle takip ediyor. Üreticiler ise isyanda!

Milli gelirin 9 bin 539 dolar olduğu Türkiye'de emekli, ücretli ve işsizler bu gelirden pay almakta zorlanıyor.

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat haberine göre, 2001 krizi sonrasında iktidara gelen AKP, 20 yıldır yönettiği ekonomide dünyada da bol paranın bitmesiyle kriz döngüsüne geri döndü.  

TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon oranı yüzde 54,4 olurken, dar gelirlinin harcamalarına bakıldığında ise durum değişiyor. Son bir yılda akaryakıt fiyatlarında artış yüzde 178,9, ekmekte yüzde 100, kıymada yüzde 124, kömürde yüzde 70, ayçiçeği yağında yüzde 129, tuvalet kâğıdında yüzde 119 olurken, asgari ücret yüzde 50, emekli maaşları da yüzde 30 oranında arttı. Asgari ücrete tarihinin en büyük artışı yapılırken, açlık sınırı asgari ücreti aştı.

Yıl ortasında ikinci zam yapılmasının konuşulduğu asgari ücret ve emekli maaşlarında şimdilik bir değişim öngörülmezken, her gün yeni bir temel ihtiyaç malzemesine zam geliyor.

TMO’nun dün sanayiciye sattığı un fiyatlarını yüzde 22 artması sonrası bugün de Türkşeker’in fiyatlarına yüzde 30'un üzerinde zam yaptı. Yarın itibarıyla başlayacak yeni ayda ise alkol, sigara, elektrik, internet, et ve süt ürünlerinde de zam dalgasına hazırlanılıyor.

Esnaf, Ramazan'ı geçirmeye direnirken, simit fiyatlarının 5 lira olması gerektiğini söylüyorlar.

2 Nisan Cumartesi günü başlayacak olan Ramazan ayı nedeniyle Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, esnafın direnmeye çalıştığını, ticaret yapmaktan çok hayatta kalma çabası verdiğini zamların ise bayramdan sonraya ötelenmeye çalışıldığını belirterek şunları söyledi: Ekmeğin kilogramını 15 lira olarak satıyoruz şu an'. 

Simit ve poğaça fiyatlarının 5 lira olması gerektiğini söyleyen İstanbul Un-İş Esnaf Odası Başkanı Şaban Özdemir de, “Dayanacak gücümüz kalmadı. Ya zam yapacağız ya da iflas edeceğiz. Pandemi bile şu anki durumumuzdan daha iyiydi. Biz simit ve poğaçanın en az 5 lira olmasını istiyoruz. Bu bile esnafı kurtarmayacak. Pandemide 270 TL’ye aldığımız margarin şu an 1000 TL, 13-15 TL olan susam 38-40 TL, 170-220 TL olan şeker 800-850 TL oldu. Şekeri bulamıyoruz da zaten. Kiralarımız yüzde 100 arttı” dedi.

Et fiyatları Ramazan'da artacak

Yanlış et ve süt politikaları ile üreticilerin elindeki canlı hayvanın azaldığını ileten Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Genel Başkanı Sencer Solakoğlu “Fiyatlar sürdürülebilir değil, üretici zarar ediyor ve üretimi bırakıyor. Bunun önüne geçmek için hayvan kesim fiyatlarına yüzde 18 zam yapılacak, bu da raflara yüzde 25 olarak yansıyacaktır. Nisan ayında bu zamları göreceğiz” derken, Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar da alkole nisan ayında yüzde 10-15 oranında zam geleceğini söyledi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Şekere Dev Zam Geldi: 'Artan Maliyetler Dikkate Alınarak Güncelleme Yaptık'
Ramazan Gelmeden Pideye İkinci Zam Konuşuluyor
Zor Duruma Düşen İhtiyaç Kredisine Koştu: Esneklik Bitince Borçlarını Ödemekte Zorlananlar Yüzde 200 Arttı
Özgür Demirtaş, Keser Döner Sap Döner Dedi: Kemal Sunal Filmleriyle Ekonomik Durumu Eleştirdi

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
YORUMLAR
31.03.2022

Asgari ücrete tarihinin en büyük artışı yapılırken, açlık sınırı asgari ücreti aştı. Ekonomi süper 👍👌🤌

Pasif Kullanıcı
31.03.2022

Daha çok zam gelecek. Ama akıllanmazlar yinede

31.03.2022

Amcanın birine soruyorlar Teknoloji mi ilerledi yoksa o mu yaptı hepsini ( RTE ) o yaptı herşeyi o yaptı diye cevap verdi. Berk bey halkımız çok akıllıdır öyle demeyin :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ