Un Kurdu Sofralara Geliyor! AB'de Böcekli Yiyeceklere Yeşil Işık

Türkiye'de 'un kurdu' diye bilinen böceğin larvalarının gıda maddelerine katılması gündemde. Avrupa'da larvaların atıştırmalık ve makarna gibi yiyeceklerde kullanımı için yeşil ışık çıktı.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Avrupa Birliği Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA), un kurdunun gıda sanayisinde kullanımı için olumlu görüş bildirdi. EFSA, un kurdunun solucan görünümlü ve sarı renkli larvalarının 'hem kurutulmuş halde bütün olarak hem de toz halinde' kullanılabileceğini kaydetti. Kurum, larvaların tüketilmesinin insan sağlığı açısından tehlike oluşturmadığını belirtti.

Protein, yağ ve diyet lifleri içeriyor

EFSA'nın raporu, un kurdunun 'yeni tür gıda maddeleri' sınıflandırmasına sokulması için yapılan başvuru üzerine geldi. EFSA uzmanları, larvanın ağırlıklı olarak protein, yağ ve diyet lifleri içerdiğini, bundan dolayı tüketiminin 'fizyolojik dezavantaj' oluşturmayacağını bildirerek, zehir ihtivasını inceleyen toksikolojik araştırmalarda da endişe verici bir bulguya rastlanmadığını kaydetti. EFSA raporunda kontaminasyonun sadece böceğe verilen yemin zehirli maddeler ihtiva etmesi durumunda görüldüğü de belirtildi. Uzmanlar, böcek ihtiva eden ürünlerde gıda alerjilerine de dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

EFSA uzmanlarından Ermolaos Ververis, 'EFSA'nın bu ilk risk değerlendirmesi, AB çapında ilk izinlerin verilmesinin yolunu açabilir' dedi. AB ve üye ülkeler, EFSA'nın değerlendirme raporu temelinde un kurdunun örneğin proteinli çikolatalarda, makarna gibi unlu mamüllerde ya da mangalda larva şeklinde kullanılmasına yeşil ışık yakabilecek.

Şu an böcek içerikli 14 ürünle ilgili daha inceleme yürütülüyor

EFSA uzmanlarından Wolfgang Gelbmann da larvaların atıştırmalıklar ve makarnalar gibi belli gıda gruplarında test edildiğine dikkat çekerek, böceklerin nasıl beslendiğinin de önem taşıdığını belirtti.

AB'nin 2015 yılındaki kararnamesiyle yenilikçi gıda maddelerinin değerlendirme ve izin işlemlerinin kolaylaştırılması ve Avrupa çapında merkezileştirilmesi hedeflenmişti. EFSA verilerine göre şu an böcek içerikli 14 ürünle ilgili daha inceleme yürütülüyor.

Sürdürülebilir bir protein kaynağı olarak görülüyor

Böcekler, çevreye fazla zarar vermemeleri ve yüksek besin değerleri nedeniyle sürdürülebilir bir protein kaynağı olarak görülüyor. Dünyanın pek çok bölgesinde cırcır böceği, çekirge, un kurdu gibi böcekler günlük beslenmenin parçası konumunda.

Avrupa'da ise böcek içeren gıda maddelerinin satışı yasak olmamasına rağmen çok küçük bir piyasaya sahip. Aralarında Almanya ve Avusturya'nın da bulunduğu bazı AB ülkelerinde böcek içeren atıştırmalık ve makarnalar özel kurallara tabi olarak satılıyor. Ancak henüz AB çapında verilmiş bir izin bulunmuyor. EFSA'nın raporu bu yönde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. AB Komisyonu ve üye ülkelerin satış ve dağıtım kriterleri üzerinde nihai anlaşmaya varmaları sonrasında AB çapında satış izninin çıkması bekleniyor.

Sadece Zenginlerin Üyesi Olduğu Organizasyon! 250.000 TL’ye Ultra Lüks Aşı Turu
Polis Bir Daha Gelmez Dediler! İki Saat Arayla Aynı Mekana Kumar Baskını
TRT'nin İki Yılda Dış Yapımlara Ödediği Para 3 Milyar TL'yi Aştı

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
14.01.2021

Bildiğim kadarıyla çok daha az tahılla daha fazla et ve protein elde edilebiliyor böceklerle. Afrika ülkelerine de kıtlığa karşı bu önerilmişti. Küresel iklim değişikliği ağırlığını gösterdikçe dünyanın her yerinde gündeme gelecektir. Ama yine de yetiştiğimiz kültür itibariyle insanın midesi almıyor. Mesela 2002 yapımı Ghost Ship filminde kurtçuklu bir sahne vardı. Bu tür sahnelerle yetişmiş bizler için kolay kolay kabul edilebilir bir şey değil böcek yemek.

14.01.2021

İnsanoğlu işte,Çini yarasa yiyorlar diye eleştirir ama kendi bok bulsa bok yer.

14.01.2021

yemediğimiz bu kaldıydı mumbar bağırsak yiyen milletimiz bunu da yer gerçi

TÜM YORUMLARI OKU (16)