Umut Nur Sungur Yazio: Sanatta Konu ve Tema

Sanat denince, çoğumuzun aklına uzun yıllar önce yapılmış sanat eserleri gelir. Dünya gelişip değiştikçe, sanat da gelişmeye, değişmeye ve dünyayı yansıtmaya devam etmektedir.

Geçmişte sanat dinden, mitolojiden ve para ödeyen patronların taleplerinden etkilenirken, modern sanatın amacı sanat eserinin doğasına meydan okumak olmuştur.

Elmalar ve Peçete (1880) Paul Cezanne

Çağdaş sanat ise sosyal ve kültürel yorum sağlamanın bir yolu, kendini ifade etme aracıdır. Genellikle sanat, sanatçıyı yansıtır ve bu nedenle de çeşitli bakış açılarını aktarır. Açıkçası sanat, tek tip değildir ve kesin olarak tanımlanması da zor olabilir. Çağdaş Sanat, günümüz yaşamının karmaşık bir incelemesini yapar. İncelenebilecek ortak temalar ise; kimlik, beden, teknoloji, küreselleşme, göç, toplum, kültür, bellek, zamanın geçişi ve sosyopolitik kurumların sanatsal eleştirisi.

Peki, sanatta tema ve konu arasında bir fark mıdır? Sanatta bir tema genellikle doğrudan bir mesajdan ziyade hayata, topluma ve hatta insan doğasına dair içgörüler sağlayan örtük bir mesajdır. Tema derindir ve evrensel bir şey iletir. Daha çok resmin anlamı ile ilgilidir.

Konu ise sanat eserinde temsil edilen ana fikri ifade eder.

 Elma, Armut, Limon ve Üzümlerle Natürmort (1887) Van Gogh

Kısaca, eserin özüdür. Bir sanat eserinin konusunu belirlemek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz; “Bu sanat eserinde gerçekte ne tasvir ediliyor? Sanatçı dünyaya ne ifade etmeye çalışıyor... verdiği mesaj ne? Bu mesajı nasıl iletiyor? ”Konu, herhangi bir şey olabilir, gerçek veya hayali, elmalar, ağaçlar, tekneler, kalabalıklar, kaleler, köpekler, periler... Örneğin, diyelim ki konusu elmalar olan bir natürmort resim yaptınız. Yaşlanma veya zamanın geçişini ifade etmenin bir yolu olarak da elmaları çeşitli çürüme hallerinde boyadınız.  Bu durumda konu elmalar, tema ise yaşlanmak olacaktır.

Peki sanatçıların yüzyıllardır inceledikleri 6 ana konu nedir birlikte bakalım mı?

Adamın Oğlu (1964) Rene Magritte

Natürmort - belirli bir şekilde bir araya getirilmiş cansız nesnelerin bir koleksiyonu

Manzara - dağlar, uçurumlar, nehirler vb. gibi doğal manzara

Doğa - belirli doğal elementlerin odaklanmış bir görünümü veya yorumu

Portre/Figür - belirli bir kişinin veya hayvanın veya bunların bir grubunun görüntüsü

Mimari – mimari yapılar

Soyut - temsili olmayan, herhangi bir konuya dayanmayan ancak renk teorisi, desen, boşluk veya diğer görsel fikirler veya sanat öğeleri veya ilkeleri sergileyen bir sanat eseri

Siz ustaların elma resimlerinden hangi temaları tespit ediyorsunuz?

Web

Instagram

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
10.06.2022

Ben bu resimlerden bir şey anlayamıyorum. Adamın oğlu adlı eser eminim ki içerisinde çok şey barındırıyordur. Çok şey anlatmak istiyordur ama bende yok ya olmuyor.

10.06.2022

bir zamanlar... neyse uğraşamıycam; kopyala yapıştır :P

10.06.2022

Çocukluklarından beri birbirlerini tanıyan, biri fizik, biri kimya, biri biyoloji profesörü üç arkadaş, kamp kurmaya karar vermişler. Böylece bol bol konuşmaya ve tartışmaya vakit bulmayı amaçlıyorlarmış. Haftasonu gelip çatınca, anlaştıkları gibi şehir dışındaki geniş bir ormana gidip kamp kurmuşlar. Sonra, hava kararmadan şöyle bir yürüyüş amacıyla dolaşmaya çıkmışlar. Konuşmaya daldıkları için de çok uzaklaşmışlar. Dönmeye karar vermişler; ama bir türlü kamp kurdukları yeri bulamamışlar. Hava da iyice karamaya ve soğumaya başlamış. Umutsuzca oradan oraya orman içinde yürürken, bir kulübeye rastlamışlar. Hemen kapısını çalmışlar, orta yaşlı bir adam açmış kapıyı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ