- “Sonsuz Yolculuk” (2021)-Umut Nur Sungur
Can Yücel’in söylediği gibi “Vakit zannettiğinden daha az. Şimdi yaşamak zamanı”. Dalai Lama ve Aristoteles da, hayatımızın amacının mutluluk olduğunu söylemişler. Matthieu Ricard, hayattaki amacımızın nezaket ve fedakarlık yapmak olduğunu öne sürüyor.
Siz şimdi kendi hayat amacınızı düşünürken ben de sanatın buradaki rolüne değinmek istiyorum. İnsanlık tarihi kadar eskiye dayanan sanatın tek bir amacının olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Peki sanatın amacı nedir? Veya ne değildir?
Bir sanat eserinin temel amacı bir duygunun veya ruh halinin nasıl hissettirdiğini göstermek olmamasına rağmen bunu bize deneyimletebilir. Sanat, ya hayal gücümüzü devreye sokarak ya da deneyim, duygular ve ruh halleri arasındaki bağı kullanarak başkalarıyla ilişki kurabilme yönünde bize beceri kazandırabilir. Sanat tarih boyunca eğlence, ilham, aydınlatma, propaganda, farkındalık oluşturma, eleştirme, sorgulatma, yansıtma, iletişim kurma amacıyla kullanılmıştır.
Biraz evvel keyifsizlik, memnuniyetsizlik, hayal kırıklığı hislerinden bahsettim. Ben sanatla ilgilenmenin, sanat yapmanın motivasyona, kendimizi iyi hissetmeye, kendimizi gerçekleştirme ve hayatımızda anlam bulma gibi amaçlara da aracılık ettiğine inanıyorum. Peki, sanatçılar, felsefeciler sanatın amacı hakkında neler söylemişler?
Picasso- “Sanatın amacı, günlük hayatın tozunu ruhlarımızdan temizlemektir. Sanatın amacı coşku yaratmaktır”.
Tolstoy- “Sanatın amacı, bizimle başkaları arasında bir empati köprüsü sağlamak”.
Rene Magritte- “Sanatın amacı gizemdir”.
Brassai “Sanatın amacı, insanları kendi başlarına elde edebileceklerinden daha yüksek bir bilinç düzeyine çıkartmaktır”.
Bob Dylan- “Sanatın en yüksek amacı ilham vermektir”.
Poussin- “Sanatın amacı zevktir”.
Baldwin- “Sanatın görevi, cevapların gizlediği soruyu ortaya çıkarmaktır.
Cibran- “Sanatın amacı, en tanıdık olandan bilinmeyeni ortaya çıkarmaktır.”
Carrey- “Sanatın görevi insanları varlığa getirmektir”.
Kant- “Sanat amaçsız amaçlılıktır”.
Web
Instagram