Umut mu Satıyorlar Tedavi mi? İthal Etmeye Başladığımız Küba Kanser Aşısı, Akciğer Kanseri Tedavisinde Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Küba kanser aşısı, geliştirildiği ve uygulandığı yılların başından beri dünyada akciğer kanserine çare arayan hastaların umudu oldu. Ne var ki aşının sunduğu çözüm tartışılıyor, hatta pek çok tıp otoritesi aşının tedavi olmadığını dile getiriyor. Peki Küba kanser aşısı ne işe yarıyor, kansere tedavi mi, ömrü uzatıyor mu? İşte sizler için derlediklerimiz...

Not: Reçete ile satılan bu ilacı doktorunuza danışmadan kullanmayınız, sağlık problemlerinde ilk adresinizin dokturunuz olduğunu unutmayın!

Küba'da geliştirilen ve akciğer kanseri ile mücadelede kullanılan aşı, artık ülkemizde de erişime sunuldu. Ancak bu aşının tam bir çözüm olup olmadığı konusunda soru işaretleri var.

Akciğer kanserine bir tedavi olarak sunulan Küba kanser aşısı için dünyanın çeşitli yerlerinden pek çok vatandaş Küba'ya akın ediyordu. Geçtiğimiz yıllarda pek çok tıp otoritesi bu aşının ne kadar etkili olduğunu sorgulayarak masaya yatırdı.

Yaşam süresini uzatıyor ancak uzmanlar bu aşının 'tedavi değil umut' vadettiğini dile getiriyor.

USA Today'in haberine göre, Küba'da aşıyı kullanan hastaların kullanmaya göre 2-3 ay daha fazla hayatta kaldığı gözlemlendi. Ne var ki, bu ilacın kansere tam bir çözüm olduğuna dair bir veri yok. Yani aslında vadedilen her ne kadar kanserden kurtulmak gibi görünse de bu aşı bunu sağlamıyor.

'Hastalarda aşının faydalı olması için kemoterapi sonrasında hastalığın gerilemesi veya en azından aynı kalması gerekmekte.'

Yukarıdaki cümleler Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet'e ait. Konuşmasının devamında Özet,

Az sayıda hastayla yapılan çalışmalarda görülen küçük ama olumlu sonuçlar nedeniyle aşıyla ilgili daha ileri çalışmalar yapılmaktadır. İlk sonuçları umut verse de söz konusu araştırmanın henüz klinik çalışmaları tamamlanmamıştır.'

açıklamasında bulundu.

Küba kanser aşısının Türkiye'de de satışa sunulmasının ardından, aşıyı 'mucize' olarak nitelendirilen ve kesin tedavi olarak değerlendiren haberler çıkmaya başladı.

Bu aşının kesin bir çözüm olarak yansıtılmasının, hastalara ve hasta yakınlarına zarar veren bir durum olduğunu belirtmek gerek. 

Örneğin bir kanser hastası olan Burhanettin Çevik, bu ilacı Küba'ya giderek kullananlardan. Ne var ki Çevik, ilacı aldıktan sonra 5 ay dinç ve dinamik bir şekilde yaşasa da 5 ayın sonunda ilacın etkisinin geçmesiyle hayata gözlerini yumdu. Eşi ise bu ilacın hala 'mucize' olarak tanıtılmasına tepkili.

5 doz kullanılması gereken ve dozu 2800 dolar yani yaklaşık 15 bin TL olan aşı, SGK tarafından karşılanmayacak.

Tedavi konusunda soru işaretlerinden bahsettik ancak ilacın fiyatı da oldukça yüksek. Tedavisini bu ilaçta arayan hastalar ise devletten ve SGK'dan yardım bekliyor.

Tedavi konusunda görüş ayrılıkları olsa da, ilk adresinizin doktorunuz olması gerektiğini bir kere daha hatırlatalım.

Onkoloğunuzun tavsiyelerine uyunuz.

Türkiye ve Küba Kanser Araştırmaları İçin Onkoloji Enstitüsü Kuruyor
Bacağı Kesildi, Üçüncü Kez Kansere Yakalandı Ama Umudunu Hiçbir Zaman Kaybetmedi: Neslican Tay Hayata Meydan Okuyor

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
YORUMLAR
09.02.2019

2800$ nedir ey Kuba? Yemisim komunizimi mi diyorsun?

09.02.2019

Arkadaşlar bilip bilmeden konuşmayın lütfen. 1) İlaç (CimaVax-EGF) kesinlikle tedavi yöntemi değil. Kemoterapi, radyoterapi veya akıllı ilaç uygulamaları gibi uygulamalarda vücuda direnç kazandıran, kanserin oluşturduğu yan etkilerden kurtulmanızı sağlayan bir ilaç. 2) Her kansere etki etmiyor. İlacın çıkış ismindeki EGF epidermal growth factor'ü simgeliyor. Bu EGF üreten tüm hücreleri hedef aldığını belirtiyor. Dolayısıyla genç yaştaki hastaların etkilenme oranı yüksek. Bununla birlikte küçük hücreli karsinomda egf oranı önemsiz olduğu için onlara hiç etki etmiyor mesela.

09.02.2019

3) İlaç ucuz. Yani Küba devleti bu ilaçtan tane başına 1$ civarı bir kar elde ediyor. Sorun soğuk zincir nakliyede ve onu taşıyan şirketler ile bizim devletimizde. Bu ilacın kürünü Kübada 24$'a alıyorsunuz, tahmin edebileceğiniz gibi 23$ üretim masrafı. Konuya hem babamı Küçük hücreli akciğer kanserinden kaybetmiş olmam, hem biyolog olup çeşitli sağlık kurumlarında çalışmış olmam, hem de an itibarıyla yaptığım tıbbi tercümanlık işlerinin çoğunluğunu bu hasta gruplarının Küba'ya giderken yanlarında taşıdıkları sağlık geçmişi raporlarının çevirilerini yapmam nedeniyle oldukça hakimim.

09.02.2019

"usa today" gibi abd'nin en pespaye gazetesinde çıkan bir haberi buraya alıp koymak ne derece doğrudur? ayrıca bu gazete şu an günah çıkartıyor. seçim öncesi trump karşıtıydı bu gazete, şimdi çark etti ve yaranmak için trump'un hoşuna gidecek her haber kırıntısını büyük haber diye veriyorlar. latin amerika'ya çakan bir gazeteyi sever trump. hemen tuzlukla koşmanın anlamı yok. takvim, posta neyse usa today o.

TÜM YORUMLARI OKU (13)