Geleneksel ve yeni medya olarak tabir edilen her iki mecranın birebir özelliklerine, hedef kitle ile etkileşimlerine, fayda ve maliyet ilişkilerine bir göz atalım:
5.1 Geleneksel Medya
Geleneksel medyada olayların yayın organları vasıtasıyla insanlara haber olarak duyurulduğu ve bu yolla iletişim kurulan ortamıdır. Bu yayın organları genel olarak tek yönlü bir iletişim sürdüren yani bir nevi propaganda yapan ve gerek yayınlanan içeriğin, gerekse yapılan reklam ve duyurularının tam olarak hangi kitleye, nasıl ulaştığını ve bu çalışmaların sonuçlarını ölçümleyemeyip, sonuçlarını analiz edemeyen bir yapıdadırlar. Geleneksel medyada vatandaş, birey olarak sadece tüketicidir. Tüketir ve yorum yapamaz, içerik üzerinde değişiklik yapamaz ve yayınlayamaz. Üreticiyle bağlantı kurmak bir yana, çoğu durumda karşında muhatap dahi bulamaz.
Günümüz şartlarında değişen medya alışkanlıkları itibariyle Geleneksel Medyaya, kitle iletişim araçları denilmesi de yanlıştır. Çünkü artık kitle iletişim aracı vazifesini üstlenen bilgisayar teknolojisi, bir sosyal medya kanadı olarak karşımızdadır, yani geleneksel medya, sosyal medya öncesinde bizim karşımıza çıkmış medya organlarıdır.
5.2 Yeni Medya
Sosyal Medya ya da Yeni Medya; gelişen bilgisayar, İnternet ve mobil teknolojisi ile ortaya çıkan, kullanıcıların zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde interaktif olarak etkileşimde bulundukları sanal medya ortamıdır.
Sosyal Medya için “Yeni” kavramının kullanılması; mesajın değil, ortamın paylaşılmasında getirilen yenilik nedeniyledir. Tarih boyunca insanlar ve toplumlararası bir mesajlaşma olmuştur. Kimi zaman haber güvencini, duman ve en ilkel çağlarda mağara duvarları yazılarından, günümüzde kullanılan son sürat teknoloji ile iletilen bilgiye kadar, temel amaç hep mesajın taşınması olmuştur. Günümüzde ise bilgi, her türlü veri ile birlikte ortamın taşınması şeklinde olmasından dolayı “yeni medya” kavramı ortaya çıkmıştır.