Ümit Sanlav Yazio: Şimdi NFT Cüzdan Dönemi

(N)on-(F)ungible (T)okens - Nitelikli Fikri Tapu - Değiştirilemez Token anlamına gelen NFT dönemi, artık sanaldan iyice gerçeğe dönüşen dijital yaşantımızda yeni bir dönem daha açtı. Bu haftaki yazımızda özellikle Metaverse ortamlarında sık sık adı geçen NFT tam olarak nedir, özellikleri neler, ne işe yarar, kimlere ne gibi iş fırsatları sunar, sorularına mümkün olan EN YALIN DİL İLE yanıt bulacağız.

NFT Nedir?

Dijital sanat eseri, koleksiyon, ürün, ses, video, sanat, interaktif oyun öğeleri, sanal gayrimenkul gibi dijital dosyaları – varlıkları; tescil edilebilir, satılabilir varlıklar haline getiren, dijital sertifikayı tanımlayan, değerli ve benzersiz bir varlığı temsil eden NFT, diğer bir tanımla blok zinciri adı verilen bir dijital defterde depolanan veri birimidir.

NFT Özellikleri:

*Bir NFT kriptografik bir belirteçtir fakat kripto para birimlerinden farklı olarak NFT’ler karşılıklı olarak değiştirilemez.

*Bir NFT ürünü bölünebilir olmadığı için 1:1 oranında satılabilir veya alınabilir.

*NFT’ler sanat, ses, video ve diğer yaratıcı çalışma biçimleri gibi dijital dosyaları temsil edebilir.

*Ethereum, Bitcoin Cash, Flow, vb. gibi yaygın blok zincirlerinin NFT kullanımlarını için token standartları vardır.

NFT' nin Kullanımı

Sanat eserlerinin NFT'leri imzalı eserlere benzer. Bir NFT'nin eşsiz kimliği ve mülkiyeti, blok zinciri defteriyle doğrulanır. NFT'ler, benzersiz, 40 basamaklı bir harf ve sayı dizisini hesaplayan bir algoritma olan kriptografik bir karma işlevi aracılığıyla işlenen meta verilere sahiptir. NFT'ler ayrıca birden çok platformda varlık birlikte çalışabilirlik olasılığını yaratmak için kullanılır.

NFT Nasıl Yapılır?

Tüm internet kullanıcıları sıkça kullanılan ve arama motorlarıyla da bulunabilen NFT platformları üzerinden kendi NFT’leri oluşturabilirler, bunun için kullanıcının bir dijital cüzdanı olması yeterlidir.

Girişimci Gençler için Fırsat

Biraz da NFT furyasını fırsata çeviren başarılı girişimcilerden bahsedelim. Atlas Üniversitesi öğrencileri ile birlikte yürüttüğümüz proje dahilinde “Atlas NFT Cüzdan” geliştirildi. Tüm Atlaslıların Meteverse’de kendi blockchainini oluşturabileceği çalışmayla; öğrencilere ait sertifika, katılım belgesi gibi eşsiz ve değerli dokümanlarını güvenli bir şekilde saklanabileceği bir sanal platform planlanıyor. Bu platform vasıtası ile ilerleyen süreçlerde etkinliklerden, yarışmalardan elde edilecek Atlas Token ile öğrencilerin kendilerine ait tokenlarını kullanabilmelerini planlanıyor. Eş zamanlı olarak öğrenciler mezun olduğunda Diplomalarını NFT olarak da alacaklar ve bu şekilde belgede sahteciliğin önüne geçilmiş ve diploma doğrulamanın daha kolay bir yolu bulunmuş olacak. 

Bu arada proje, Türkiye’de ve dünyada bir ilk. Aynı zamanda özel etkinliklerin anısına rozetlerden oluşan koleksiyonlarla da öğrencililer katıldıkları etkinlikleri (katılım belgesi mantığında) ibraz edebilecekler. 

Projenin 2. Aşaması;

Girişimci gençler, Blockchain teknolojisinden yararlanarak hayata geçirmek istedikleri Atlas Tokenla üniversitede yapılacak olan etkinlik, özel günler, ödüllerin (başarı bursu ve öne çıkan ödüllendirilmesi kararlaştırılan olaylar) vb. karşılığı olarak Atlas Token kazanma fırsatının öğrencilere açık olabileceğini belirtiyorlar. Kazanılan tokenler ile üniversite içi alışveriş ve iş birliği yapılacak olan kurumlar ile aktif ve dijital bir ödeme yöntemi olması da hedefleniyor. 

Hayatın her alanında karşımıza çıkan dijitalleşme, sertifikasyon ve dijital para kavramları ile hız kesmeden devam ediyor, demek ki dijital yeni bir dünya düzeninin ayak sesleri iyice kapımızda.  

Instagram

Twitter

Facebook

Linkedln

Popüler İçerikler

TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu