YAPAY ZEKÂ MÜHENDİSLİĞİ
ROBOTİK MÜHENDİSLİĞİ
SİBER GÜVENLİK UZMANLIĞI
YAZILIM VE UYGULAMA GELİŞTİRİCİSİ
OYUN GELİŞTİRİCİSİ.
Bugün üniversite tercihi yapacak olan kuşağın yaşayacağı dünyada, etraflarında bulunan her şeyin üzerinde elektronik devreler ve onların da üzerinde gömülü yazılımlar olacak. Bu şeyler, nesnelerin interneti dediğimiz teknolojiyle her zaman ve her yerden yönetilebilir olacak. Gençlerin, etraflarını çevreleyen bu cihazlara istediklerini yaptırabilecekleri ‘kodlama’ bilgi ve becerisine sahip olması gerekliliğini düşündüğümüzde yukarıdaki mesleklerin önemi ortaya çıkıyor. Kodlama becerisini yaşamın her alanına uygulayarak bilgisayar ve türevi cihazlara iş yaptırmaya başlayan birisi, zaman içerisinde ‘adım adım düşünme’, ‘sistematik düşünme’ yani kısaca ‘algoritmik düşünme’ becerisini de geliştirecek.
Bu bakış açısıyla yola çıkan üniversitelerde bu alanlarda lisans ve ön lisans programları açılırken, gençlerin en büyük kaygılarından olan gelecek kaygısına dair farklı çözüm önerileri öne süren üniversiteler, tercih dönemine bir adım önde giriyor.
Örneğin günümüzde özellikle mobil platformların ve internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygınlaşan, cinsiyet ve yaş ayırt etmeyen bilgisayar oyunları konusu oldukça revaçta. Bu alanda “Dijital Oyun Tasarımı” bölümlerini tercih edecek öğrenciler akademik bir ortamda, dijital oyun tasarımı alanı hakkında sorgulama, öğrenme, düşünme ve iletişim kurma amacıyla etkili araştırma ve yazma becerileri sergileyebilecekler.
Bu alandan mezun öğrenciler grafik tasarım atölyeleri, oyun firmaları, reklam ajansları, haber ajansları, animasyon ve modelleme şirketleri, film prodüksiyon şirketleri, ses prodüksiyon stüdyoları ve haber ajanslarında kolaylıkla istihdam edilebilirler.