Umarız Hiçbirine İhtiyaç Duymazsınız! Kritik Durumlarda Hayatınızı Kurtarabilecek 13 Basit Bilgi

İnsanlar acil durumlarda nasıl doğru davranacaklarını bilselerdi birçok yaralanma ve hatta ölüm önlenebilirdi. Bazen basit bir bilgi hayatta kalma şansınızı artırabilir veya birinin hayatını kurtarmanıza yardımcı olabilir.

1. Agresif bir ayıyla karşı karşıya kalmak;

Tabii ki, vahşi ayılardan uzak durmak en iyisidir, ancak beklemediğiniz bir karşılaşma olursa, bu hayvanın en zayıf yeteneğinin manevra kabiliyeti olduğunu bilmelisiniz. Ayılar çok hızlı koşarlar ve çok iyi sürünürler; ancak araba ya da ağaç gibi bir nesnenin etrafında hızlıca hareket etmek onlar için daha zordur. Er ya da geç, hayvan bu akıllı yemeğin (sizin) enerjisine değmeyeceğini görerek sizi yakalamaya çalışmaktan vazgeçecektir.

Ancak, bir ayı agresif davranmaya başlamadan önce panik yapmayın. Sadece size bakıyorsa, durun. Kim olduğunuzu ve ne yapacağınızı bile anlayamama ihtimali var. Size doğru yavaşça yürümeye başlarsa, yavaşça geriye doğru yürüyün. Ayılar nadiren insanlara saldırır. Büyük olasılıkla, bir insan olduğunuzu anladıktan sonra geri çekilir.

2. Belli bir sebep olmadan evde balık veya idrar kokusu almak;

Kokunun kaynağını tespit edemiyorsanız, muhtemelen eriyen elektrik kablolarıdır. Bu durum yangına, hatta patlamaya neden olabilir. En iyi seçenek, neden açıkça ortaya çıkana kadar elektriği kesmektir.

3. Akıntıya kapılmak;

Akıntıya kapıldığınızı fark ederseniz, kıyıya karşı yüzmek tamamen yararsızdır, yalnızca enerjinizi boşa harcarsınız. Akıntıdan çıkana kadar kıyıya paralel yüzmeye çalışın. Akıntıdan kurtulduktan sonra kıyıya doğru yüzebilirsiniz.

4. Kalp krizi sırasında aspirin;

Daha önce benzerini hiç yaşamadığınız bir göğüs ağrısı hissediyorsanız muhtemelen kalp krizi geçiriyorsunuzdur. Kalp krizi geçiren kişi derhal yatmalı ve başının altına bir şey koymalı ya da oturmalı ve ardından aspirin almalıdır. Aspirin kanın sulanmasını sağlar. Daha erken etki etmesi için çok iyi çiğnenmesi gerekir.

5. Sıcak çarpması teşhisi

Sıcak çarpmasının en belirgin belirtileri baş dönmesi ve mide bulantısıdır, ancak bunlar başka nedenlerle de ortaya çıkabilirler. Kesin olarak anlamak için, şeker gibi tatlı bir şeyler yemelisiniz. Tadı hoş gelmiyorsa, bu bir sıcak çarpmasıdır. Herhangi bir kardiyovasküler bozukluğu olan kişiler için sebebini en kısa zamanda belirlemek ve doğru yardımı almak çok önemlidir.

6. Bilinci geri getirecek basit bir manevra

Fenalaşan birinin bilincini geri getirmeniz gerekiyorsa, kişiyi sırt üstü yatırıp dizlerini göğsüne doğru itmelisiniz. Bu, kanın beynine akmasını sağlayacak ve kişi uyanacaktır. Ancak önce, kişinin bacağında veya vücudunda yara olmadığından emin olun, aksi takdirde durum daha da kötüleşebilir.

7. Zehirli bir yılan ısırması durumunda;

Bazı popüler yanılgıların aksine zehiri almamalı, soğuk uygulamamalı, bandaj yapmamalı veya yarayı yakmamalısınız.  Uzmanlar gelmeden önce, kurban çok içmek ve bir antihistamin almak zorunda. Isırık etrafındaki alana dokunulmamalı çünkü aksi takdirde, zehir vücuda etrafına daha hızlı yayılır.

8. Boğulan bir kişiyi kurtarmak;

Boğulan bir kişiyi kurtarmış olsanız bile bu henüz tehlikeyi atlattıkları anlamına gelmez. Onları derhal hastaneye götürmelisiniz, aksi halde ciğerlerine su gitmişse, birkaç gün içinde ölebilirler.

9. Kaza durumunda araba camı nasıl kırılır?

Arabanın sadece penceresinden inebileceğiniz bir durumdaysanız ve kapının açılması imkansızsa, pencereyi merkeze değil, kenarlara doğru vurarak kırmanın çok daha kolay olduğunu unutmayın. Bu arada, koltuk başlığını koltuktan çıkarabilirseniz, camı kırmak için kullanabilirsiniz.  Farklı otomobillerde koltuk başlıkları farklıdır, bu yüzden arabanızdakileri nasıl çıkaracağınızı bildiğinizden emin olun.

10. Su şişesi yüzünden yangın;

Güneş ışığı doğrudan pet şişenin üzerine gelirse bu yangına neden olabilir. Şişe bir mercek gibi çalışacak ve ısıyı bir noktada yoğunlaştıracaktır.  Bu yüzden, bu şişeleri camlardan uzak tutmak ve arabada asla bırakmamak en iyisidir.

11. Antihistaminik ilaçlar her zaman yanınızda olmalıdır;

Daha önce hiç karşılaşmadığınız bir şeye alerjiniz olabilir ve bu çok ciddi bir alerjik reaksiyon olabilir, hatta nitelikli bir yardım almadığınız sürece ölümcül olabilir.  Bu, özellikle insanların yeni yiyecekler denedikleri, yeni bitkiler gördükleri ve tamamen yeni yerlere gittikleri gezilerde önemlidir.

12. Sahilde su kıyıdan çok uzaklaşmışsa;

Su hattı kıyıdan anormal derecede uzaksa, bu bir tsunaminin işaretidir. Bunu bir yerde fark ederseniz, etraftaki herkesi uyarmalı ve kaçmalısınız. Ne yazık ki, 2004'te insanlar Hint Okyanusu'ndaki bir tsunamiden önce bu işarete dikkat etmediler. Hatta balık ve deniz kabuğu toplamak için dışarı çıktılar. Bu görüntüyle en çok da çocuklar ilgileniyorlardı.  Bununla birlikte, kumsalda bu gerçeği bilen 2 kişi vardı: Tilly Smith adında 10 yaşında bir İngiliz kız ve biyoloji öğretmeni John Chroston. O gün birçok insanın hayatını kurtarmayı başardılar.

13. '3' kuralı;

Kendinizi kritik bir durumda bulursanız, ortalama bir insanın hayatta kalma becerilerini tanımlamak için kullanılabilecek bu sayıları hatırlamanız gerekir:

  • Havasız 3 dakika;

  • Aşırı sıcaklıkta 3 saat;

  • Susuz 3 gün;

  • Yiyecek olmadan 3 hafta.

Önceliklerinizi net bir şekilde yerine getiremezseniz, hayatta kalma şansınız çok daha düşüktür.

Umarız hayatınız boyunca hiç birine ihtiyaç duymazsınız!

Daha önce hiç böyle bir durumla karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız bu durum karşısında nasıl tepki verdiğiniz?

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı