Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Çekilmiş Birbirinden Muhteşem Aurora Fotoğrafları

1. Auroralar, Güneş fırtınalarının uzaya yaymış olduğu yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanı ile etkileşmesi sonucu oluşan göz alıcı ışıklardır.

2. "Kutup ışıkları" olarak da bilinirler.

3. Peki nasıl oluşuyorlar?

Solar rüzgarlarla Güneş’ten yaklaşık saatte 1 milyon mil hızla uzaya fırlatılan ve hayli yüksek oranlarda yüklü elektronlardan oluşan parçacıklar, Güneş’ten ayrıldıktan neredeyse 40 saat sonra Dünya’nın çekirdeğinin ürettiği manyetik güç çizgilerini izleyerek manyetosfere ulaşırlar ve atmosferde bulunan elementlerle etkileşime girerler.

4. Bu olay sırasında solar rüzgar partikülleri çarpışır ve Dünya’nın manyetik alan çizgileri boyunca hızlanırlar.

5. Bu sebeple iyonize olan atmosferin üst kısımlarındaki (80 km'den yukarısında) oksijen ve nitrojen, bu parçacıklar tarafından uyarılırlar.

6. Elektron kazanan nitrojen (azot) atomları ile uyarılan oksijen atomlarının temel enerji düzeyine dönüşümüyle foton salınımı ortaya çıkar. İşte gökyüzünde gördüğümüz auroralar, aslında bu fotonlardır.

7. Auroraların renkleri değişkenlik gösterebilir.

Hatta daha net konuşmak gerekirse hangi atomla çarpıştığına ve karşı karşıya geldikleri yüksekliğe bağlıdır.

8. Oksijen atomlarıyla çarpıştıklarını varsayalım.

Yeşil veya kahverengimsi kırmızı aurora oluşur; absorbe edilen enerjinin miktarına bağlı olarak 240 km yüksekliğe kadar yeşil, bunun üzerindeki yüksekliklerde ise kırmızı renktedir. 

240 km’den aşağıya indikçe, çarpışma olasılığı artar ve böylece kırmızı renk oluşamaz. Bunun temel sebebi, başka bir atom veya molekülle çarpışmaların, temel hale geçmesine engel olacak ve sonunda yeşil ışık yayacak olmasıdır.

9. Peki ya nitrojen atomlarıyla çarpışırlarsa?

Mavi veya kırmızı aurora oluşur. Bunun dışında atom iyonize olduktan sonra tekrar elektron kazanırsa mavi ışık oluşacaktır. Yüksek enerji seviyesinden temel seviyeye geri dönüyorsa da kırmızı ışık yayacaktır. 

90 km yüksekliğe kadar mavi, daha yüksek bölgelerde ise kırmızı ışık görülecektir.

Popüler İçerikler

Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
30.01.2016

Harika. Muhteşem. Şahane.

30.01.2016

Bu içerikten önce hep merak etmişimdir nasıl oluştuklarını . Her yerde görmüşümdür hemen hemen. İçerik güzel ama yine merak ediyorum... :)

30.01.2016

evdeki floresanlardan, tasarruf ampullerinden farkli bir durum degil. floresanda yuksek gerilim elektrik verilerek civa buhari atomlari uyarilip yuksek enerji durumune geciriliyor, atom bu enerjiyi disari foton yani isik atarak bosaltiliyor. auroda olanda buna benzer, gunesden gelen yuksek enerjili parcacik dunyanin manyetik kalkani tarafindan kesiliyor ama kutuplarda manyetik alan alcaldi icin yuksek enerjili parcaciklar kutuplarda atmosferin ust tabakalarina ulasip ordaki gazlara carpiyorlar. ust tabakadaki gazlar bu enerji ile uyariliyor, bizim floresanda elektrikle uyardigimiz gibi. yuksek enerji durumuna gecen gazlar bu enerjiyi isik olarak saliyorlar. gazin karisimina gore isigin rengi degisiyor. simdi hangi gaz hangi renktir bir sey diyemiyecem ama her gazin kendine has farkli bir rengi vardir.

30.01.2016

Auroralar sadece dünyada değil atmosferi olan her gezegende gerçekleşiyor. Hatta Jüpiter'in koruyucu manyetik alanına rağmen büyük uydularında bile. Manyetik alanla ilgisi var mı yok mu tartışmasına Venüs son noktayı koymuştu. Venüsün manyetik alanı yoktur ancak auroralar gözlenir.

01.02.2016

auroranin etkilesimi manyetik alanla degil. manyetik alan olmasa auroralari ekvator bolgesine kadar gezegenin her yerinde cok daha guclu gorurduk. keza yuksek enerjili ionize parcaciklari engelliyen sey manyetik alan.

TÜM YORUMLARI OKU (15)