Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Bir İlk: NASA, Uydularında Yetiştirmeyi Planladıkları Meyveyi Açıkladı

Eğer her şey NASA'nın planına uygun ilerlerse, bu yılın Kasım ayında uzayın ilk meyvesi olarak biber yetiştirilecek.

Araştırmacılar kırmızı biber bitkisini (Capsicum annuum) uzaya göndermeyi umuyor. Eğer gerçekleşirse, Amerikan astronotları uzayda ilk defa meyve yetiştirmiş olacak.

Bitki fizyoloğu Ray Wheeler; Rio Grande Sun'a, çok fazla uzamayan ancak uzayda verimli olarak kullanılabilecekleri bitkileri araştırdıklarını söyledi.

"Astronotların isteği genel olarak baharatlı ve lezzetli yiyeceklerden yana olduğu için acı tatlar daha iyi gibi görünüyor..."

'Aynı zamanda birçok biber çeşidinin astronotların yemek listesinde oldukça önemli olan C vitamini açısından da zengin olması başka bir artı oluyor.'

İspanyol biberi; binlerce çeşit acı biber olmasına rağmen, yüksek rakımlarda yetiştiği, kısa sürede olgunlaştığı ve kolayca tozlaştığı için seçilmiş gibi görünüyor.

Astronot ve kozmonotlar, Salyut 7 görevlileri 1982 yılında fare kulağı teresini yetiştirdiklerinden beri başarılı bir şekilde bitki yetiştiriyor.

Aynı zamanda Rus kozmonotlar, 2003 yılından beri kendi yetiştirdikleri ürünleri yiyor. Ancak Amerikan astronotlar, 2015 yılına kadar bu lezzeti tadamadılar.

Şu an Uluslararası Uzay İstasyonunda; marul, pazı, turp, çin lahanası ve bezelye olmak üzere birçok sebze yetiştiriliyor.

Önemli bir noktaya değinmek gerekirse, bezelye botanik anlamda bir çeşit meyve olarak geçiyor ve Rusya meyve sayabileceğimiz bezelyeyi yıllardır istasyonlarında yetiştiriyor. Amerika ise; İspanyol biberiyle bu anlamda ilk olacak.

Bitkiler, kök sistemleri karmaşık olduğu için yer çekimsiz bir ortamda büyüme konusunda zorluk çekiyor ve sıklıkla Dünya'nın yer çekimini kendilerini yönlendirmek için kullanıyor.

Ancak astronotlar, özel ışık türleri kullanarak ve bitkilerin hangi yolla 'yukarı' ve 'aşağı' gittiğini bulmalarına yardımcı olmak için diğer teknikleri tamamlayarak, ISS'da büyümeleri için bitkileri başarılı bir şekilde eşleştirdiler.

2018 yılında, "Gelişmiş Bitki Habitatı" adı verilen ve kendi kendine yeten bir büyüme sistemi, ekibin taze gıda yetiştirmesine yardımcı olmak için Sebze Üretim Sistemine katılarak ISS'a gönderildi.

Tüm bunlar, NASA'nın iddialı planı olan sonunda insanları Mars'a göndermesi için önemli. Mars'a ulaşmak, altı ay ile bir yıl arasında bir sürede olacak ve uzay öncüleri yola çıktığında, Dünya'dan daha taze yiyecekleri kolayca elde edilemeyecek.

NASA'daki bir bahçe bilimci olan Jacob Torres, Bida'ya, "Mars'a gitmek için istediğimiz tüm roketleri yapabiliriz, ancak yemek yiyemediğimiz sürece işe yaramaz." dedi.

Araştırmacılar, özellikle çok çeşitli besinlere ve vitaminlere sahip olan çeşitli mahsullere odaklanıyor.

Torres, CNN'e “Diyet takviyesi için yeteri kadar yetiştirmemiz gerekiyor” dedi. “Tıpkı burada, Dünya'da olduğu gibi, hep aynı şeyi yiyerek yaşayamayız.”

“Aylarca sadece yapay şeyler yedikten sonra taze bir biberi ısırdığınız hayal edin.” diye ekledi.

Sizler de biberin meyve olduğuna inanamıyorsanız, bu içeriğimize bakabilirsiniz 👇

Bildiklerinizi Unutun! Bunca Yıl Sebze Sandığınız Ama Aslında Meyve Olan Besinler

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
22.07.2019

meyve diyince şeftali muz falan sandım yav

23.07.2019

ISS'e şeftali ya da muz ağacı mo diksinler 😄

22.07.2019

Biber sezbe değil miydi :(

22.07.2019

Nasadaki bilim insanları uzayda yetiştirilecek ilk meyvenin biber olduğunu açıklıyor. Türkiye’deki ne biliiim insanları da biber meyve miydi sebze miydi diye sorguluyorlar.

23.07.2019

Uzayda yetistirilen ilk sebze maruldu, bknz 2015 tarihli haberler. Bibere meyve dersen birak onu da sorgulayalim bi zahmet.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ